:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MOULIN ROUGE
MOULIN ROUGE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-02-11
FILM
Moulin Rouge vertelt het verhaal van Christian (Ewan McGregor) die zijn geboorteland verlaat om zijn geluk als schrijver in Frankrijk te beproeven. Hij ontmoet per toeval Toulouse Lautrec (John Leguizamo) en diens theatergezelschap. Een avondje stappen brengt hen bij de Moulin Rouge, de place to be. Via toedoen van Lautrec komt Christian in contact met de bloedmooie en felbegeerde Franse courtisane Satine (Nicole Kidman), die optreedt in de Moulin Rouge. Samen belanden ze in de "olifant", een optrekje waar Satine haar klanten ontvangt. Beiden raken ze stapelverliefd op elkaar, maar er ligt een kaper op de loer. De hertog heeft zijn oog laten vallen op Satine en zal haar koste wat het kost veroveren. Zidler, die de Moulin Rouge uitbaat, heeft geld geroken en zorgt ervoor dat de hertog zijn zin krijgt. De romance tussen Satine en Christian zint hem maar niets. Maar een onverwachte vijand maakt zijn opwachting, een vijand waar noch Christian, noch de hertog iets kunnen tegen aanvangen...

Dat steractrice Nicole Kidman geen interesse had in een musical maar daarna haar mening herzag toen ze vernam dat Baz Luhrmann zou regisseren, zegt meer dan genoeg over Luhrmann's capaciteiten. De man is een geboren verteller en weet als geen ander de camera optimaal en vernuftig te gebruiken. Zijn talenten heeft hij al mogen tonen in Strictly Ballroom en Romeo+Juliet. Kidman zal het zich niet beklaagd hebben, evenals McGregor en de andere acteurs die de samenwerking en het project bijzonder boeiend vonden. Het verhaal op zich staat niet zozeer centraal, de inkleding en de manier waarop het verteld wordt daarentegen wel. Luhrmann gaat met momenten hels tekeer waarbij de beelden razendsnel op ons afkomen, al dan niet begeleid door opzwepende en geremixte muziek van onder meer Elton John, Nirvana en Madonna. Eén goede raad: sta open voor deze film en je zal gegarandeerd twee uren kijk- en luisterplezier beleven!


BEELD EN GELUID
Dat regisseur Baz Luhrmann als geen ander de camera weet te gebruiken om zijn verhaal te vertellen, bewees hij reeds met Strictly Ballroom en Romeo+Juliet. Ook in deze Moulin Rouge flitsen de beelden met momenten aan een hels tempo voorbij. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende kleurenpaletten en technieken die op deze DVD uitstekend tot hun recht komen. De beeldtransfer is zeer goed en toont ons de film in een anamorfisch 2.35:1 beeldformaat. Het beeld is scherp, bevat veel detail en heeft bovendien een prima contrastniveau met diepe en solide zwarttinten. Enige vorm van compressiefouten of andere printoneffenheden zijn ons niet opgevallen. De ondertitels zijn goed geplaatst en voldoende groot.

Hetzelfde kan gezegd worden van de geluidskwaliteit. Zowel DTS 5.1 (754 kbps) als de Dolby Digital 5.1 (384 kbps) klinken bijzonder goed waarbij de DTS onze voorkeur geniet. De spreiding is beter en bevat meer detail. Beide tracks weten de beschikbare 5.1 kanalen optimaal te benutten waarbij de muziek krachtig door de luidsprekers weerklinkt. Dialogen blijven constant verstaanbaar en worden nergens door de muziek overstemd.


EXTRA'S
Het wordt stilaan een gewoonte: dubbeldvd's boordevol extra's. De filmliefhebber heeft dezer dagen zeker niet te klagen. Bij Moulin Rouge is dit niet anders. De extra's worden ook hier over twee DVD's gespreid en allen Nederlands ondertiteld, uitgezonderd van de audiocommentaren. Wij geven een overzicht:

Disc 1:
• Audiocommentaar door regisseur Baz Luhrmann, production designer Catherine Martin, en cameraman Donald McAlpine.
Een behoorlijk commentaartrack die veel informatieve weetjes bevat, maar soms weet je niet goed wie aan het woord is en onderbreken ze elkaar wel eens om hun zegje te kunnen doen.

• Audiocommentaar door regisseur Baz Luhrmann en scenarist Craig Pearce.
Jeugdvrienden Luhrmann en Pearce gaan dieper in op het scenario waar ze samen aan gewerkt hebben. Hier verklaren ze de drijfveren van de hoofdpersonages en wordt dit aan de hand van sommige scènes verduidelijkt.

• Audiovisuele hulp voor slechtzienden.
Het is ons reeds opgevallen bij enkele Franse releases, denk maar aan Amélie Poulain of Le Pacte Des Loups, en nu gaat Fox eveneens van start met een audiovisuele hulp voor blinden en slechtzienden. Een vertelstem begeleidt de beelden en vertelt wat er gaande is.

• Behind The Red Carpet.
Deze interactieve feature kan je vergelijken met de Enhanced Viewing Mode bij Planet Of The Apes. Je start de film op en tijdens het bekijken krijg je af en toe een bijkomend filmpje te zien dat meer achtergrondinformatie bij die bepaalde scène bevat, meestal met interviews.


Disc 2:
De tweede schijf bevat naast een viertal Easter Eggs tal van interviews met cast en crew, rehearsalsessies, behind the scenes, fotogalerijen, advertentiemateriaal, en noem maar op. De extra's worden in verschillende subrubrieken onderverdeeld.

• The Making Of Moulin Rouge (26 min.).
Een Making Of als deze duikt tegenwoordig haast op elke DVD op en toont beknopt het verhaal van de film, interviews met cast en crew, beelden achter de schermen, enz.

• The Stars.
De vijf hoofdacteurs uit de film (Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh) komen in deze rubriek kort aan het woord waarbij ze hun ervaringen op de set en de samenwerking met regisseur Baz Luhrmann toelichten.

• The Story Is About...
- Een kort interview met regisseur Baz Luhrmann en scenarist Craig Pearce.
- Eerste voorstelling door scenarist: scenarist Craig Pearce vertelt hun eerste idee van het scenario waar uiteindelijk een groot aantal delen uit werden verwijderd.

• The Cutting Room.
- Een kort interview met editor Jill Bilcock en regisseur Baz Luhrmann. Jill werkte reeds samen met Luhrmann aan Strictly Ballroom en vertelt hier meer over de intentie bij het monteren.
- Vijf verwijderde scènes zonder verduidelijking waarom deze geschrapt werden.
- Luhrmann maakte zelf een grappige montage van enkele scènes en sprak zelf de stemmen in voor de acteurs.


• The Dance.
- Luhrmann geeft kort enige uitleg bij enkele dansscènes.
- We krijgen vier dansscènes te zien waarvan drie met multi-angle optie. - Interview met danschoreograaf.
- Een blik op de eerste dansrepetities van de belangrijkste scènes uit de film.

• The Music.
- Interviews met het muziekteam.
- Interview met Fat Boy Slim.
- Twee muziekvideo's over "The Lady Marmelade Phenomenon" (optreden live at MTV Music Awards, en videoclip feat. Missy Elliott), en één muziekvideo "Come What May" met Ewan McGregor en Nicole Kidman.

• The Design.
- Interviews met production designer Cahterine Martin die wat meer vertelt over de aanpak van het decorontwerp en de samenwerking met Luhrmann.
- Negen fotogalerijen met foto's, schetsen en decorontwerpen.
- Kort interview met de costume designer.
- Costume Design fotogalerijen met eerste schetsen en tekeningen.
- Montage van grafische ontwerpen: een geanimeerd filmpje toont ons een caféterras in Parijs met op de muren van de gebouwen allerlei affiches over shows in de Moulin Rouge.
- Uitleg van de visuele effecten bij twee scènes (de intro en de groene fee) met interviews en beelden achter de schermen.


• Marketing.
De benaming spreekt voor zich. Deze rubriek toont het promotie- en advertentiemateriaal gaande van posters, affiches, 2 bioscooptrailers, fotogalerijen, een promospot voor de soundtrack, en een korte promotionele montage van allerlei nieuwsuitzendingen en acte-de-présences van de acteurs op premières. Om te besluiten krijg je hier tevens een trailer voor de special edition van Romeo+Juliet, en een lijstje met DVD credits.

CONCLUSIE
Een overweldigende en originele film die je zeker een kans moet gunnen, je zal niet teleurgesteld worden. De presentatie op DVD is door Fox alweer prima verzorgd. Zowel beeld- als geluidstransfers zijn van een zeer goede kwaliteit, en ook de extra's houden je uren zoet. Een absolute aanrader, zowel de film als de DVD! Vanaf 3 april 2002 verkrijgbaar op DVD.

cover
Studio: Fox

Regie: Baz Luhrmann
Met: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014881


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Kroatisch, Hebreeuws, Turks
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar door regisseur Baz Luhrmann, production designer Catherine Martin, en cameraman Donald McAlpine
• Audiocommentaar door regisseur Baz Luhrmann en scenarist Craig Pearce
• Audiovisuele hulp voor slechtzienden
• Behind The Red Carpet
Disk 2:
• Making Of (26 min.)
• Interviews met acteurs
• Interview regisseur en scenarist
• Eerste voorstelling door scenarist
• Verwijderde scènes met interviews
• Vier dansscènes (drie multi-angle)
• Interview met danschoreograaf
• Een blik op de dansrepetities
• Interviews met muziekteam
• Drie muziekvideo's
• Interviews met designers
• Fotogalerijen Set Design, Costume Design
• Montage van grafische ontwerpen
• Uitleg bij visuele effecten
• Marketingcampagnes
• 4 Easter Eggs

Andere recente releases van deze maatschappij