:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOPRANOS, THE - SEIZOEN 6, DEEL 2
SOPRANOS, THE - SEIZOEN 6, DEEL 2
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-12-24
SERIE
Beste maffia-liefhebbersvan deze wereld, het is zover: na 86 afleveringen komt er een einde aan de maffiaperikelen van New Jersey-boss Anthony Soprano en z'n crew: gedaan met de Salute's, de porkchops bij Satriale's, de klasrijke Italiaanse gerechten van Artie Bucco, de seniliteit van uncle Junior, Christophers opvliegende karakter, de goomars, Tonys prachtige dochter Meadow en zo kunnen we nog wel een uurtje doorgaan.

Inderdaad, de laatste 9 afleveringen van HBO's paradepaardje zijn, perfect getimed tegen de kerstcadeautjestijd, in onze contreien gearriveerd. Deel 2 van dit zesde en finale seizoen komt ongeveer een jaar na de release van deel 1. Net zoals we de voorlaatste 12 afleveringen als een seizoen op zich konden zien, doet deel 2, zij het met een aantal afleveringen minder, niet onder voor z'n iets grotere broer.

Bedenker David Chase trok zich niks aan van de grote druk om z'n geesteskind op een passende wijze ten grave te dragen. Zonder verpinken blikte hij zowat de negen meest intense, bloederigste, maar soms ook meest komische afleveringen in die de fan zich kon wensen. De miljoenen kijkers zaten aan het begin van deze serie met maar één vraag: zou Tony Soprano in de 86ste en finale aflevering aan het langste eind trekken of zou Chase z'n leading man het loodje laten leggen? Van april tot juni dit jaar gonsde het elke week van de geruchten. Talloze nieuwsberichten en artikels verschenen in magazines en op het net, steeds voorzien van de meest uiteenlopende theorieën. De echte fan wist echter al héél snel dat Chase helemaal niet de man is om ons alles voor te kauwen en op een presenteerblaadje aan te bieden. Nee, de man werkt veel subtieler dan dat. Het einde van The Sopranos is, alhoewel de meerderheid van het Amerikaanse publiek (met het IQ van een grijze garnaal) ontgoocheld achterbleef, een tv-kippenvelmoment zoals we er maar weinig te beleven zijn in de korte tijd die ons op deze aardkloot geschonken is.

De 61-jarige Chase weet maar al te goed dat de talloze fans hem elke aflevering weer scène na scène op de voet volgen. Maar hij is zowat de laatste persoon ter wereld die zich daar ook maar iets van aantrekt. Zo schrikt hij bijv. zelf van het aantal vragen die hij krijgt over de ontsnapte Rus in 'Pine Barrens', één van de beste afleveringen uit het derde seizoen, en of die ooit nog op komt dagen. Nee, zo zit de man niet in elkaar. Vandaar ook wellicht de onconventionele, maar daarom niet minder briljante manier waarop deze serie in elkaar zit. Wat we wel te weten komen in deze 9 afleveringen is hoe het zit met Christophers 'Cleaver': z'n filmscript 'Godfather meets Saw', dat hij uiteindelijk toch op poten weet te krijgen. Voorts zien we Tonys zoon AJ het voetspoor van z'n vader volgen en laaien de branden tussen New Jersey en New York opnieuw torenhoog op! Nee, een proper einde zal het allerlaatste zijn waar u zich aan mag verwachten. Het is dan ook nooit de bedoeling geweest om van deze HBO-topper een moraliserend verhaal te maken in de stijl van The Godfather of Goodfellas. Nee, dit is een serie die je laat meeleven met en sympathie voelen voor het allerslechtste in de mens. En net op het moment dat je denkt dat de grens bereikt is, gaat de Soprano-crew gewoon nog een stapje verder en blijf je verdwaasd en vol ongeloof achter. RIP aan een prachtige tv-ervaring!

BEELD EN GELUID
Reeds vanaf de eerste serie op dvd viel het op dat betaalkanaal HBO enorm veel zorg besteedt aan de beeld- en geluidskwaliteit. We kunnen het bedrijf dan ook makkelijk beschouwen als een pionier die de technische kwaliteit van tv-series op het niveau heeft gebracht van grootschalige filmprojecten.Thee Sopranos verlaten ons dan ook op een perfecte manier met een subliem anamorf 1.78:1-beeld waarop nu eens niks aan te merken valt. Was het eerste deel van dit zesde seizoen nog (opzettelijk?) ietsjes te donker, in dit tweede gedeelte is daar niks meer van te merken. Ook het geluid scheert met z’n subtiele 5.1-track opnieuw hoge toppen. Muziek en geluidseffecten komen mooi gespreid over terwijl de dialogen op een duidelijke, verstaanbare manier door de frontspeaker klinken.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal kunnen we in 3 grote stukken onderverdelen: "Making Cleaver' neemt ons mee achter de schermen van Christophers 'Saw meets Godfather'-filmproject 'Cleaver'. Voorts is er een extra over één van de belangrijkste elementen uit deze topserie: de prachtige en toepasselijke muziek. 'The Music of The Sopranos' laat David Chase alsook de cast & crew aan het woord over de songkeuze, de titelsong en waarom de correcte muziek zo belangrijk is voor de show. Naar goede gewoonte zijn er opnieuw interessante audiocommentaren aanwezig. Deze keer laat men Dominic Chianese, Robert Iler, Arthur Nascarella, Steven R. Schirripa en Steve van Zandt aan het woord in 4 verschillende commentaren.

CONCLUSIE
Bedenker David Chase zorgde met deze 9 allerlaatste afleveringen voor een waardige afsluiter van zijn prachtig, hedendaags maffia-epos. Wie zich niet kan vinden in het einde van deze serie, raden we aan om de zoekterm 'Schrödinger's cat' te googlen (tip: de kat uit de laatste paar afleveringen!). U zal het merken, deze mijlpaal zal voor altijd in uw geheugen gegrift staan. En laten we nu met een laatste toost afscheid nemen van dit stukje memorabele televisiehistoriek. Salute!


cover
Studio: Warner

Regie: Tim Van Patten, Alan Taylor, Phil Abraham, Terence Winter, David Chase
Met: James Gandolfini, Edie Falco, Michael Imperioli, Lorraine Bracco, Steve Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn DiScala, Aida Turturro, Dominic Chianese

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
+-540 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321906178475


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• 2 Featurettes
• 4 Audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij