:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LETHAL WEAPON [DIRECTOR'S CUT]
LETHAL WEAPON [DIRECTOR'S CUT]
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-06
FILM
In de filmindustrie wordt een succesfilm zo mogelijk via sequels commercieel uitgemolken tot de formule uiteindelijk in de prullenmand terechtkomt. Dat geldt ook voor de vier Lethal Weapon-films. In de eerste film, die reeds dateert uit 1987, maken we kennis met Riggs (Mel Gibson) en Murtaugh (Danny Glover). Riggs heeft een zware depressie sinds zijn vrouw in een auto-ongeluk om het leven kwam en hij loopt sindsdien met zelfmoordneigingen rond. Murtaugh is een iets oudere politiedetective die net zijn 50e verjaardag gevierd heeft. De twee worden partners en zullen trachten een wijd verspreid drugsnet in Zuid-Californië op te rollen. Op korte tijd raken ze betrokken bij allerhande schermutselingen, gaande van het neerknallen van een paar criminelen, spannende achtervolgingen en een schietgevecht in de woestijn; ze springen van gebouwen en redden Murtaughs gekidnapte dochter. Kortom, wat actie betreft zit deze film goed. Je hebt het allemaal reeds eerder gezien, akkoord, maar dankzij de strakke regie van regisseur Richard Donner en de uitstekende combinatie van uiteenlopende karakters (Riggs en Murtaugh)maakt van deze film een geslaagd project.

De verwijderde scènes zijn rechtstreeks in de film verwerkt en dus niet afzonderlijk te bekijken. Zo bevat de film meer dan zeven minuten nog niet eerder uitgebrachte scènes die een nieuw inzicht bieden betreffende de hoofdpersonages. Riggs' eenzame huiselijke leven en het tragische verlies dat hem aanzet tot een roekeloze onverschilligheid over zijn eigen veiligheid, worden nu scherper in beeld gebracht. Die roekeloosheid wordt opnieuw benadrukt in enkel scènes tussen de hoofdpersonages: Murtaugh, net 50 geworden, zoekt bevestiging van zijn vaardigheden op de schietbaan, terwijl Riggs die er niet mee zit of hij zijn volgende verjaardag al of niet zal halen, onverstoorbaar in het schietveld van een sluipschutter loopt.

BEELD EN GELUID
Lethal Weapon is anamorfisch op dvd gezet en heeft een aanvaardbare transfer, zeker gezien de leeftijd van de film. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het veel beter had gekund. Meestal is de kwaliteit goed, maar soms ontbreekt het aan scherpte en is het contrast in donkere scènes zeker niet optimaal. Daarnaast merk je af en toe lichte printbeschadigingen op, edge enhancement en wat filmgrain. Ondanks deze minpunten toch nog een redelijke transfer.
Het bereik van het Dolby Digital 5.1-geluidspoor (384 kbps) is eerder beperkt en over het algemeen ligt het accent op de voorste kanalen. Naast het weergeven van de soundtrack van de film, komen de surrounds voornamelijk in actie tijdens de actiescènes. Ook deze transfer is eerder redelijk.

EXTRA'S
Een onzinnige opsomming van de rolverdeling in de film moet doorgaan als cast- en crewinformatie en is de enige zgn. extra op deze dvd.

CONCLUSIE
Lethal Weapon is een leuke, onderhoudende en ouderwetse actiefilm, behoorlijk op dvd gepresenteerd, maar zonder extra's.


cover
Studio: Warner

Regie: Richard Donner
Met: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Darlene Love, Tracy Wolfe

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931162890


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Cast en crew

Andere recente releases van deze maatschappij