:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS MOVIE, THE
SIMPSONS MOVIE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-12
FILM
Come see our family. And feel better about yours.

Na jarenlange verwaarlozing is Lake Springfield tot het uiterste op de proef gesteld: een klein beetje meer vervuiling, en er breekt een ecologische catastrofe zonder voorgaande uit. Milieufreakje Lisa Simpson (Yeardley Smith) probeert het geweten van de gemeente wakker te schudden, maar uitgerekend haar eigen vader Homer (Dan Castellaneta), die net een varken heeft geadopteerd dat anders in de lokale Krustyburger-franchise voor de bijl zou zijn gegaan als extra-vettige hamburger, stort de druppel die de emmer doet overlopen in het meer. "De druppel" moet bovendien ruim geïnterpreteerd worden, want het gaat over een silo vol met varkensstront. Het Amerikaanse ministerie van milieu kan het niet langer aanzien, en onder impuls van milieuambtenaar Russ Cargill (Albert Brooks) geeft President Schwarzenegger (Harry Shearer) de toestemming om een isolerende koepel over het vervuilde stadje te plaatsen. Wat de bewoners daarvan denken, is van ondergeschikt belang. Spijtig genoeg - voor Homer dan - komt de silo terug bovendrijven (met erop in koeien van letters PROPERTY OF HOMER SIMPSON) en weten de inwoners wie schuld heeft aan de milieucatastrofe. De Simpsons moeten vluchten voor een lynch-mob, en belanden zo in Alaska, waar ze een nieuw leven trachten te starten. Barts (Nancy Cartwright) affectie voor zijn vader daalt echter tot zo'n laag niveau na een krankzinnige weddenschap waarbij hij in zijn blote kont naar Krustyburger is geskateboard, dat hij het warme nestje van Ned Flanders (Harry Shearer) verkiest boven dat van zijn eigen vader. Wanneer Marge (Julie Kavner) zich eindelijk verzoend schijnt te hebben met de nieuwe situatie, blijkt dat president Schwarzenegger in het algemeen en Russ Cargill in het bijzonder nog een onprettige ver(r)assing achter de hand te houden...

Als jarenlange Simpson-fan is het moeilijk om een unbiased opinion te geven over de film waar ik ongeveer een jaar naar heb uitgekeken, en die voor mij persoonlijk het hoogtepunt van 2007 was, niet alleen op filmgebied. Wat The Simpsons voor mij persoonlijk betekent kan U lezen in de besprekingen van seizoen 1 tot en met seizoen 10, alsook een hele resem occasionele Simpsons-releases. Desondanks probeer ik niet blind te zijn voor de tekortkomingen van de film, en ga ik proberen zo objectief mogelijk de tekortkomingen zowel als de sterktes van de film op een rijtje te zetten.

Feit is dat, alhoewel The Simpsons na achttien jaar niet even spitant meer uit de hoek kan komen als in de eerste pakweg zes seizoenen, en de scenario's seizoen na seizoen ongeloofwaardiger worden omdat zowat élke verhaallijn na 400 afleveringen reeds is uitgeprobeerd, daarbij enkele rare kronkels in de continuïteit veroorzakend zoals de mysterieuze nieuwe identiteit van Principal Skinner, personages als Apu die trouwen en een achtling krijgen, en vervolgens op de dool raken in hun huwelijk (je zou voor minder), en ander lief en leed waar de entourage van intussen een kleine duizend nevenpersonages uit het fictieve stadje Springfield aflevering na aflevering mee te kampen krijgt. Een niet mals stukje van de kritiek werd daarbij door de fans naar het hoofd van producent Mike Scully geslingerd, die mee verantwoordelijk zou zijn voor de compleet aberrante verhaallijnen die de serie regelmatig teisteren. Ondanks al die kritiek is The Simpsons volgens mij toch nog stukken beter te bekijken dan de droge platbroekenworst die het televisiescherm dagelijks teistert. Of, om het met Lisa te parafraseren, you get thousands of hours entertainment for free - who are we to put in our demands?

The Simpsons Movie
laat zich bekijken als een extra lange aflevering van de serie. Eén van de betere. Niet minder, een klein beetje meer, want de scenaristen komen iets stouter uit de hoek dan anders. Er wordt naar hartelust gevloekt, twee homoseksuele agenten draaien elkaar een tong, Chief Wiggum staat donuts te eten van de loop van zijn geladen pistool, de briljante van de zelfreferentie Itchy & Scratchy-aflevering waarmee de film opent is net iets gewelddadiger,... Maar ook: Bart drinkt een flesje whisky leeg, en gedurende een oogwenk is, om het met Ned Flanders te zeggen, Barts oodily-doodily te zien, allemaal dingen die op een netwerk als Fox nooit zouden kunnen - alhoewel deviante televisie als survival-soaps en het soort uitlachtelevisie waarbij de deelnemers elkaar zo groot mogelijke horens zetten, er bij uitstek schering en inslag zijn.

Maar we moeten toch eerlijk zijn en concluderen dat veel van de subplots van deze Simpsons Movie toch allemaal al eens de revue gepasseerd zijn in de reguliere tekenfilmreeks. Dat Homer verliefd wordt op één van zijn ingrediënten hebben we al eens meegemaakt met Pinchy The Lobster in Lisa Gets An A+++. Homer die zwaar aan het hallucineren slaat is een heruitgave van de chili pepper-aflevering El Viaje Misterioso De Nuestro Homer.  En vooral: dat Homer een onomkeerbare milieuramp veroorzaakt, is al eens te zien geweest in de 200ste aflevering, Trash Of The Titans. Dat de sprong over Springfield Gorge een heruitgave is van Bart The Daredevil zien we eerder als een tribute, getuige daarvan de gedelapideerde ambulance die daar al 15 jaar schijnt te liggen. Nog een opvallende gelijkenis is die met de aflevering You Only Move Twice, waarin de Simpsons niet alleen uit Springfield verhuizen - zij het nu naar het iets ruwere Alaska in plaats van naar Cypress Creek - ook de schurk van dienst, Russ Cargill, wordt gevoicet door Albert Brooks, dezelfde acteur die in You Only Move Twice de rol van het analoge personage Hank Scorpio voor zijn rekening nam. Wat ons naadloos tot een andere prangende kwestie brengt: waarom is de rol van de slechterik in de film weggelegd voor een buitenstaander, terwijl Springfield met Mr. Burns toch de verpersoonlijking van Het Kwaad zelf in de stad heeft wonen? Ook de referentie naar President Schwarzenegger is een beetje misplaatst, daar in de cast er toch een personage als Rainier "MacBain" Wolfcastle rondloopt, die zelf al een Schwarzie-pastiche is. Met de vele andere obscure referenties naar semi-reguliere karakters (Cletus, de Cat Lady, Cookie Kwan, ...) zou Wolfcastle helemaal niet uit de toon zijn gevallen.

Tot zover enkele bedenkingen. Regisseur David Silverman moest natuurlijk keuzes maken. En hij heeft volop de grafische kaart getrokken: honderden, zo niet duizenden personages die Springfield in de 400 afleveringen ervoor bevolkt hebben, keren terug, zij het soms in een rol met maar één lijn tekst, zij het soms helemaal zonder tekst. In massascènes zoals de vergadering bij de Dome of de lynchpartij zijn hopen van die personages aanwezig, en is het voor de Simpsons-fan een waar feestbuffet om er zijn of haar favoriete personage uit te halen. Onvermijdelijk heeft dit natuurlijk tot gevolg dat enkele personages niet (Duffman!) of ondermaats (Burns!) gebruikt worden, terwijl andere semi-regulars dan weer wél te veel screentijd krijgen (Cletus). Het evenwicht is zeer delicaat, en elke andere keuze zou tot een beslist langere film geleid hebben. En het is maar de vraag of een langere film het moordend verhaaltempo zou kunnen hebben opgehouden.

Maar heeft The Simpsons Movie nog een meerwaarde die het label van een opgeblazen aflevering overstijgt? Beslist wel. De Amerikaanse paranoïa voortvloeiend uit de War on Terror en de Patriot Act worden voortdurend op de hak genomen, alsook de verregaande incompetentie van de Amerikaanse president, die zich laat leiden door schimmige spindoctors als Cargill. Alhoewel de film beslist een groen tintje heeft, wordt er over de milieuvervuiling nogal meewarig gedaan: aan de ene kant staan de overdreven idealisten zoals Lisa en Colin, en een klein beetje Mayor Quimby, en daartegenover zowat al de rest, die de oproep van de band Green Day aan het begin van de film om iets zuiniger om te springen met het milieu beantwoorden met een regen van (afval)projectielen. Een zelfde opmerking kan gemaakt worden over het feit dat al wie in Alaska gaat wonen zomaar 1000 dollar toegestopt krijgt van de regering om de schaamteloze exploitatie van de natuurlijke rijkdommen niet op te merken. De scenaristen van The Simpsons delen ongelofelijk veel sneren uit, maar uiteindelijk worden er niet veel politiek oncorrecte potten mee gebroken en eindigt de hele film op een happy end.

Het voornaamste objectief van de film is echter te amuseren, en zowel de fans van jaren iets te geven om op te kauwen - wanneer misschien de langste running gag uit de Simpsons-reeks, de lokatie van Springfield, wordt onthuld, blijkt de informatie bijvoorbeeld compleet foutief te zijn - als relatieve nieuwkomers in het Springfieldverse niet af te stoten. De personages stroken voor de volle honderd procent zoals we ze kennen uit de tekenfilmserie, en alle vertrouwde publieksfavorieten uit de reeks, van de Krustyburger-restaurants over de domme opmerkingen van Ralph via de aanhoudende afkickpogingen van Barney tot Grampa's vlagen van dementie en Nelsons "ha-ha!", zijn aanwezig. Alhoewel. Voor enkele constante rode draden zoals Smithers' seksuele voorkeur en Burns' negentiende-eeuwse visie op werknemerschap, is er in de film jammer genoeg geen plaats meer. 86 minuten is enerzijds redelijk kort, maar zorgt er anderzijds wel voor dat de film geen dode momenten heeft. De actie wordt netjes opgevuld met prachtige one-liners en misschien wel een beetje goedkope open-voor-doel, maar niet minder effectieve stukjes situation comedy. The Simpsons Movie is een plezier om te bekijken en te herbekijken. 

BEELD EN GELUID

Het is me een eer en genoegen om met deze Simpsons Movie officieel mijn eerste bespreking op blu-ray af te leveren. En een digitaal spetterende animatiefilm met vibrante kleuren en bijna onzedelijk te noemen scherpte is zéér dankbaar materiaal om de nieuwe standaard mee uit te testen. Reden voor me om deze te double dippen is de ravissante commentaren over de uitstekende technische kwaliteiten, die ik nu voor mezelf heb mogen ondervinden.. De <A HREF="http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=4091">dvd-release</A> had al een redelijk goed totaalbeeld laten zien van de state of the art waarmee tegenwoordig The Simpsons worden geproduceerd, maar de details komen net ietsje fijner over in high definition, en de zwarte aflijning is minder gekarteld. Scènes waarin Russ Cargill de verbouwereerde Springfield-menigte toespreekt of een woedende menigte op het punt staat Homer te lynchen laten nog eens zien wat voor een detail er in het animatiewerk werd gestoken. De zwarttinten zijn diepzwart, de kleuren hevig, en het feit dat tegenover de animatiereeks de personages meer schaduw hebben wakkert het dieptegevoel nog een beetje aan. The Simpsons Movie voldoet in elk geval aan alle mogelijke kwaliteitsstandaarden van een moderne animatiefilm.

Het geluid wordt gepresenteerd in een Engelse DTS-HD 5.1-track. Het grote aantal audiotracks brengt deze dvd-release echter niet in verlegenheid. Bij een animatiefilm als deze is de soundstage sowieso artificieel, maar al vanaf de eerste scène waarin Scratchy het doelwit wordt van een globale nucleaire aanval door President Itchy worden de bakens al wijd uitgezet. De audiokanalen worden niet in elke scène volledig opengetrokken, maar subtiliteit heeft ook zijn waarde, en The Simpsons Movie is een fijne beleving. De bassen klinken vol en stevig, zoals in Homers openbaringsscène, en wanneer de EPA een koepel over Springfield plaatst, zoemen de helikopters mooi van het éne naar het andere surroundkanaal. De cultuurschok van het beoordelen van de Vlaamse, Nederlandse of andere dubbings kon ik echt niet opbrengen.

EXTRA'S

De extra's op deze disc zijn precies gelijk aan diegene die op de dvd te vinden waren. Voor een fel geanticipeerde release als The Simpsons Movie met een al even veelbelovende Fox-behandeling stelt deze release wat teleur, het bonusmateriaal op de 1-disc is wat aan de magere kant. We vinden twee twee audiocommentaren terug, ingesproken door crew James L. Brooks, de onvermijdelijke Matt Groening, Al Jean, Mike Scully, producer Richard Sakia, regisseur David Silverman, en niemand minder dan de stemacteurs Dan Castellaneta (Homer) en Yeardly Smith (Lisa). De tweede audiocommentaartrack verenigt regisseur David Silverman met sequence directors Mike B. Anderson, Steven Dean Moore en Rich Moore. Al Jean toont ons zes verwijderde scènes, die soms slechts marginaal schelen van de uiteindelijk vertoonde versie, maar wel al in volledig stadium van afwerking zijn. Geinigst is toch wel de scène waarin Homer een lift krijgt van een chauffeur met een laadbak vol worsten...

In de sectie "Special Stuff" is het ook nogal mager gesteld: we krijgen een poging van Homer om The Tonight Show van Jay Leno te presenteren (anderhalve minuut), twee stukjes film waarbij The Simpsons te gast zijn bij American Idol, en een leuk nieuw "Let's all go to the lobby"-filmpje met een prominente rol voor Homer. Tot slot zijn nog alle vijf de teasers en theatrical trailers terug te vinden (yup, die met het konijntje...), en zitten er minstens 4 easter eggs in de menu's verstopt.

CONCLUSIE

The Simpsons Movie is een blu-ray om in te kaderen, maar we hadden meer en substantiëlere extra's verwacht. Beeld en geluid zijn een plaatje, en als Matt Groening-humor uw ding is, hebt u feitelijk geen excuus om deze film door uw vingers te laten glippen.
 coverStudio: Fox

Regie: David Silverman
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria, Harry Shearer, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress McNeille, Russi Taylor, Maggie Roswell, Joe Mantegna, Albert Brooks, Tom Hanks

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626036456


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1
Frans DTS 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Duits DTS 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Fins, Zweeds, Engels CC
Extra's:

• 2 audiocommentaatracks
• Cross-promotionele trailers
• Verwijderde scènes
• Homer in The Tonight Show
• 2 stukjes uit American Idol
• Let's All Go To The Lobby
• Trailers
• Easter eggs


Andere recente releases van deze maatschappij