:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EARTH
EARTH (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-23
DOCUMENTAIRE
De BBC-documentaire Earth neemt ons mee voor een tocht over de globe, naar de meest ongerepte stukjes natuurschoon die er nog over zijn gebleven: een ijsbeermoeder die haar twee hongerige jongen over de berg leert klimmen, baby-eendjes die het nest voor de eerste keer verlaten, een olifantenkalf dat in de Kalahariwoestijn belaagd wordt door roofdieren, bonte exotische paradijsvogels die de meest idiote versiertrucs uithalen en walrussen die op de kust op zoek gaan naar eten. En om ons te begeleiden op deze tocht to boldly go where no man has gone before is zelfs kapitein Picard (Patrick Stewart) opgetrommeld die met veel charisma vertelt en vertelt...

Earth is een herinterpretatie van de ambitieuze BBC-serie Planet Earth op bioscooplengte, een monsterlijk groot project waarin regisseur Alastair Fothergill de kwetsbaarheid van de natuur en de impact van de mensheid op het delicate evenwicht wil tonen. Inhoudelijk lijkt de documentaire erg op wat er dagelijks op National Geographic wordt uitgezonden en een nieuwe invalshoek vinden is niet altijd even makkelijk (klimaatsveranderingen, wisseling der seizoenen, cute little duckies...), maar qua filmtechniek kunnen de meeste natuurdocumentaires een puntje zuigen aan deze reeks die ons in een oogwenk de overgang van de seizoenen toont, intens versnelde beeldopnamen van het plantenleven, smeltende sneeuw, en dat alles in een beeldkwaliteit om u tegen te zeggen. Dat de natuur naast poëtisch ook wreed kan zijn, zien we onder meer in een scène waarin een luipaard in slow motion een antilope tergend traag ten val brengt om het beest vervolgens een dodelijke beet in de nek te geven. Op het cruciale moment pant de camera echter weg, wat Earth in tegenstelling tot sommige andere documentaires, geschikt maakt voor alle leeftijden. De analogie met de mens die de natuur stilaan het genadeschot geeft, is het logische gevolg en Earth wordt tegen het einde wel erg moralistisch. Toch is Earth in de eerste plaats bedoeld om ons verstomd door de macht en pracht van al het natuurgeweld te laten overdonderen. Een puntje van kritiek is dat de gekozen filmfragmenten een diagonale bloemlezing lijken uit de reeks Planet Earth en daarom wat van de hak op de tak springen. De ijsberen zijn nog niet gepasseerd of er huppelt al een olifant door de woestijn. Ook is Earth ten opzichte van Planet Earth duidelijk dumbed down voor een groter publiek; veel van de wetenschappelijke achtergrond die David Attenborough op zijn geprezen reeks geeft, is hier koudweg achterwege gelaten.

BEELD EN GELUID
We bespraken eerder al de dvd-uitgave van deze documentaire; de high-definitiontechnieken komen echter een stuk beter tot hun recht in een Blu-rayrelease. Het beeld is zeer scherp, toont ons alle kleurenpracht die moeder natuur voor ons op kan brengen en zelfs wanneer er niet in optimale omstandigheden kan worden gefilmd - men kon aan het luipaard moeilijk vragen om de antilope nóg een keer te bespringen - is Earth een verbluffend spektakel. Het woord "haarscherp" mag je hier letterlijk interpreteren, want op de textuur op de dierenhuiden is elke oneffenheid duidelijk te zien. Compressie, ruis of de minste vorm van grain zijn nergens te bespeuren. De kleurvlakken zijn zeer egaal en vibrant; zowel de zanderige oppervlakte van de woestijn als de massieve ijsschotsen aan de noordpool schitteren. Voor een documentaire beschikt Earth over een geluidstrack die relatief erg veel gebruik maakt van de surround, waarbij de muziek van George Fenton goed in het geheel wordt gemixt, en waarbij ook nog eens extensief gebruik wordt gemaakt van de nodige strakke en getimede uithalen met de subwoofer. De geluidstrack is zowel aanwezig in een DTS-HD 5.1-variant als in Dolby Digital 5.1. De twee tracks zijn elkaar waard.

EX
TRA'S
De magere bonussectie bestaat enkel uit een vraag-en antwoordgesprek met regisseur Alastair Fothergill die uiteraard overloopt van enthousiasme over zijn film.

CONCLUSIE
Veel boeiendere natuurdocumentaires als Earth zal u niet al te snel tegenkomen. Dat de moederreeks, Planet Earth, vooralsnog alleen maar via importkanalen te verkrijgen is, is een beetje spijtig.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Alastair Fothergill, Mark Linfield
Met: Patrick Stewart

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interview met de regisseur

Andere recente releases van deze maatschappij