:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHOOT 'EM UP
SHOOT 'EM UP
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-07-08
FILM
De zwijgzame wortelliefhebber meneer Smith (Clive Owen) is er op een avond getuige van hoe enkele gewelddadige nozems een weerloze vrouw met een baby belagen. Een fijne mens als hij is, besluit Smith een poging te doen om de heren op andere gedachten te brengen. Wanneer de kogels langs alle kanten om zijn oren fluiten, beseft Smith dat hij in een dodelijk kat-en-muisspel is terechtgekomen zonder weerga. Hij slaagt er dankzij zijn exceptionele schietkunst in om de baby uit de handen van de meedogenloze booswichten te houden en 'm achter de laten onder de hoede van de sexy prostituee (Monica Bellucci), maar dan gaan de poppen pas goed aan het dansen…
 
“Laat je meeslepen door de méést spectaculaire actie die ooit op film is gezet”, met deze schreeuwerige quote wordt Shoot ‘Em Up op dvd en Blu-Ray gepromoot. Hoewel dat meestal schromelijk overdreven is, moeten we na het bekijken van Michael Davis’ prent vaststellen dat het voor één keer niet overdreven is. Er ging geen hond kijken naar de film, maar Shoot ‘Em Up is ondanks het geweld één van de meest plezante filmervaringen van de laatste jaren. De actie is een lust om naar te kijken en een duivelse grijns is gedurende heel de speelduur niet te onderdrukken. Clive Owen is heerlijk bad-ass en ijzersterk op dreef als de zwijgzame revolverheld in een hedendaags tijd, bijgestaan door de ultrageile Monica Bellucci als – of wat had u gedacht – de femme fatale van dienst. Het is een verrassing om rasacteur Paul Giamatti over de top te zien gaan als de maniakale slechterik, maar hij doet dat met zoveel zwier en enthousiasme dat je geniet van elk moment dat hij op het scherm slechte toeren uithaalt. Shoot ‘Em Up gaat regelmatig zo over-the-top qua stunt- en vliegwerk dat je het moeilijk allemaal serieus kan nemen, maar Davis beseft duidelijk dat dit een onderdeel van de pret was en doet er soms nog een extra schepje bovenop. Shoot ‘Em Up is dan ook het best te omschrijven als een gewelddadige en hyperactieve cartoon, met invloeden van Sergio Leone - die deels de draak steekt met de overgestileerde zogenaamd ‘coole’ Hollywood-actiefilms van de laatste jaren, maar ook laat zien hoe het wél moet. Shoot ‘Em Up is dan ook entertainment van de bovenste plank en een absolute aanrader voor de liefhebbers van de betere actiefilm.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is haarscherp, met een uitstekend contrast en prima schaduwdetail. Het zwartniveau is op zijn beurt solide en de bewerkte kleuren hebben een realistische aanblik. De gebruikte filmprint is compleet vrij van vuil en andere beschadigingen. Filmgrain en digitale compressiefoutjes blijven beperkt tot het minimum. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een dynamische soundtrack, met goed geplaatste geluidseffecten en heldere, steevast verstaanbare dialogen. De filmmuziek komt uitstekend tot haar recht en zorgt voor een ruimtelijk gevoel. De subwoofer gaat lekker door in het laag en onderlijnt de actiescènes zoals het hoort. Ruis en/of andere storende oneffenheden in het geluid hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
De aftrap wordt gegeven door regisseur Michael Davis in een informatief stuk audiocommentaar. Hij geeft zijn invloeden prijs (John Woo! Sergio Leone!) en komt met diverse boeiende en amusante anekdotes op de proppen over het maken van de film. Er valt wel eens een stilte, maar over het algemeen is het een prima en informatieve commentaartrack. Vervolgens zijn er bijna acht minuten weggeknipte scènes (mét optionele commentaar van regisseur Michael Davis), die je apart of allemaal samen kan bekijken. De grootste brok informatie is te vinden in de Making of "Ballet of Bullets" (53 min.), een opgedeelde documentaire die elk stapje van de productie belicht. We zien beelden van op de set en de voornaamste cast- en crewleden komen hun zegje doen over het maken van het actiefestijn. Ook erg waardevol zijn de originele animatics. Regisseur Davis introduceert alles netjes, waarna je in een submenu een zestiental fragmenten kan kiezen. Die kan je allemaal apart bekijken met nadien de afgewerkte versie of als één handig geheel (goed voor bijna 23 minuten beeldmateriaal). De animatics zijn eveneens voorzien van (optionele) commentaar van Michael Davis. Afsluiten doen we met de geweldig originele bioscooptrailer.   

CONCLUSIE
Shoot ‘Em Up is een heerlijke orgasme van hyperactiviteit, geweld en kogels. De dvd heeft goede technische specificaties en de toegevoegde extra's zijn meer dan het bekijken waard. Een must voor de actiefans!coverStudio: Warner

Regie: Michael Davis
Met: Clive Owen, Monica Bellucci, Paul Giamatti

Film:
8,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Deleted scenes
• Making of
• Animatics
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij