:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARCH OF THE PENGUINS
MARCH OF THE PENGUINS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-21
DOCUMENTAIRE
Raadseltje voor een filmkwis: welke film troefde ongenadig in de Amerikaanse boxoffice de met veel bombarie aangekondigde Spielberg-drol War Of The Worlds af? U weet het niet? Enkele hints zullen u misschien helpen: het is een Franse film, de enige bekende naam op de affiche is die van Morgan Freeman en er komt geen millimeter special effects in voor. Klinkt niet als een succesformule, wel? Het is nochtans de waarheid: de natuurdocumentaire La Marche De l' Empereur, een coproductie van Warner en National Geographic, werd de grootste sleeper hit van het jaar 2005.

"Although they are birds, they don't fly. Although they're not fish, they spend most of their time in the water." Of zoiets. In de film volgen we gewoon de jaarlijkse trek van een kolonie keizerspinguïns vanuit de zee naar de veiligere broedplaats, ver van alle mogelijke roofdieren, waar achtereenvolgens het paringsritueel plaatsvindt, de vrouwtjes hun ei leggen en dat vervolgens aan de mannetjes doorgeven om zelf intussen voedsel te zoeken. De winter slaat intussen in alle hevigheid toe en de mannetjes kruipen dicht op elkaar om zich warm te houden. Wanneer het jong geboren wordt, ondernemen de ouders beurtelings de lange wandeltocht om zelf te eten en voedsel te vergaren voor hun kroost, terwijl de partner voor het nageslacht zorgt. Het pad is echter bezaaid met gevaren: het jong kan bevriezen, er liggen roofdieren op de loer en sommige ouders - de oudere exemplaren - maken de vermoeiende tocht niet af en vallen ergens onderweg dood. Het is hard, maar het is de way of life. March Of The Penguins is een redelijk rigide documentaire, waarin de minder fraaie kantjes van de knuffelbare dikzakken niet worden verdoezeld - alhoewel Freeman nogal eens eufemismen gebruikt zoals "they simply fade away", als hij bedoelt dat een pinguïn het loodje legt - en de makers de grootste zorg hebben besteed aan het correct in beeld brengen van de omstandigheden waarin de pinguïns - overigens als enige diersoort - overleven, mede door hun grote groepsgevoel. De professionele aanpak is waarschijnlijk ook de sleutel tot het succesvan deze film; natuurdocumentaires oogsten slechts zelden succes naast het rijtje hersenloze blockbusters, een film als bijvoorbeeld Le Peuple Migrateur van Jaques Perrin uitgezonderd.

Het was overigens niet de eerste vorm waarin de film werd gegoten: oorspronkelijk Frans gesproken, werd de film voor Amerika door Morgan Freeman herdubd, en de soundtrack van Emilie Simon werd koudweg vervangen door een zeer new-age aandoende maar desalniettemin schitterend klinkende reeks composities van Alex Wurman. Normaal zouden we zwaar tillen aan het verwijderen van een oorspronkelijk taalspoor en het vervangen van muziek, maar als er op die regel al één uitzondering geldt, dan betreft het wel natuurdocumentaires. De film is overigens ook in de Benelux in roulatie gekomen - zoals wij gewoonlijk weer genadeloos achterop hinken is dat geen toeval - waarbij de vertelstem is ingesproken door Urbain Servranckx, beter bekend als cabaretier Urbanus Van Anus. Met alle respect voor den Urbain, maar we menen toch dat hij niet over de nuchtere zakelijkheid van Morgan Freeman beschikt om een natuurdocumentaire van dit kaliber in te spreken; als je hem bezig hoort, verwacht je namelijk elk ogenblik een grap over de zwaantjes. Het kon natuurlijk nog erger: in sommige Aziatische dubbings wordt het verhaal door de pinguïns zelf verteld, met een ongelofelijk sullig en kleuterachtig effect tot gevolg, wat de documentaire onmiddellijk een paar punten naar beneden haalt omwille van het ontbreken van een ernstige ondertoon.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray biedt een schitterende high-definitionervaring, alhoewel de beeldkwaliteit vanzelfsprekend af en toe te lijden heeft onder de extreme weersomstandigheden van Antarctica. Ook colour bleeding is af en toe aanwezig bij shots waarbij pinguïns op grotere afstand op de gevoelige plaat worden vastgelegd; de dieren krijgen er een soort van rode aura door. De natuurpracht is nochtans adembemenend en de kwaliteit van de high-definitiontransfer komt fantastisch tot zijn recht in de close-upshots waarin je de haartjes van de pinguins ei zo na kan natellen. Andere opnames zien er door de aard van de beelden zelf wat grainy uit, zoals de versnelde opnamen van het aurora borealis; de onderwateropnamen zijn dan weer bijzonder helder en scherp; duizenden luchtbelletjes dwarrelen onbestemd over het scherm. De dubbing van de documentaire komt overeen met die van de Amerikaanse dvd-versie: de Engelse Dolby Digital 5.1-track is ingesproken door Morgan Freeman; de oorspronkelijke Franse audiotrack met aangepaste muziek is afwezig. Wie ondanks Freemans uitmuntende uitspraak toch nog behoefte zou hebben aan een geschreven tekst, kan het Engelse ondertitelingsspoor gebruiken. Dat is een fijne en smaakvolle track, waarbij de natuurlijke geluiden die onder meer de pinguïnkuikens maken, netjes doorklinken. Freemans vertelstem klinkt alleen door het centerkanaal terwijl geluiden zoals de ijsstormwinden alle richtingen tegelijk uitwaaieren. Zoals het hoort.

EXTRA'S
Net als op de dvd-versie worden we verwend met een hoop bonusmateriaal. Warner heeft daarbij blijkbaar gemikt op een zo breed mogelijk publiek, met zowel materiaal voor de volwassen kijker als een cartoon voor de kleintjes (alhoewel de groten daar vast en zeker geen bezwaar tegen zullen hebben). Voor wie na het bekijken van de hoofdfilm nog niet genoeg pinguïns gezien heeft, is er nog de making of-documentaire Of Penguins And Men, een stoere 53 minuten durende kijk achter de schermen, gefilmd in 1.66:1, waarin evenwaardig aan elkaar de pinguïns én de documentairemakers die hen in beeld brengen, aan bod komen. Wat hier vooral bij opvalt is dat de dieren hoegenaamd niet mensenschuw zijn en zich gewillig een filmcamera tegen hun neus laten duwen - maar waarschijnlijk hebben ze nog nooit van hun leven een mens gezien. De inbreng van National Geographic is de 23 minuten durende documentaire Crittercam: Emperor Penguins uit 2003, waarin men het gedrag van de pinguïns onder meer tracht te bestuderen door ze een camera op de rug te binden. Naast de Amerikaanse trailer vinden we als laatste extraatje nog de excellente Bugs Bunny-cartoon "8 Ball Bunny" uit 1949, waarin good ol' Bugs een verdwaalde babypinguïn naar de zuidpool terug tracht te brengen en zowat overal tussen de States en Antarctica Humphrey Bogart tegenkomt.

CONCLUSIE
Liefhebbers van natuurdocumentaires kunnen met March Of The Penguins een klapper van een titel aan hun Blu-raycollectie toevoegen. Deze Engelse versie is te prefereren boven de Urbanus-versie, die bovendien vooralsnog niet op high definition te krijgen is.


cover



Studio: Warner

Regie: Luc Jacquet
Met: Morgan Freeman

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
U.K.

Jaar:
2005

Leeftijd:
U

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321900736572


Beeldformaat:
1.77:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Spaans
Extra's:
Documentaire "Of Penguins And Men"
• Documentaire "Crittercam: Emperor Penguins"
• Bugs Bunny-cartoon
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij