:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 6TH DAY, THE
6TH DAY, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-08-06
FILM (synopsis door Serge)
Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) is getrouwd, heeft een dochtertje, een leuke job als helikopterpiloot en bovendien is hij net jarig. Uitgerekend vandaag komt er een VIP-klant op bezoek die specifiek naar Adam vraagt als piloot. Zijn collega en vriend Hank (Michael Rapaport) stelt hem voor van plaats te wisselen zodat Adam rustig zijn verjaardagsfeestje kan voorbereiden. Als Adam 's avonds thuiskomt is het feestje volop aan de gang en is iedereen reeds aanwezig, inclusief Adam! Deze weet niet wat hem overkomt en net als hij van plan is het huis binnen te stappen, wordt hij door twee verdachte individuen verzocht mee te gaan om de zaak op te helderen. Blijkbaar is de wet overtreden die menselijke klonen verbiedt en is Adam per ongeluk gekloond. Adam vindt het niet pluis. Hij weet te ontsnappen en zal trachten zijn identiteit op te eisen. Hij moet daarrvoor echter opboksen tegen een machtige instantie die hem constant op de hielen zit.

Het desastreuze Batman & Robin (1997) gaf destijds de genadeslag aan de Batman-franchise, maar ook met de carrière van "Conan The Governator" ofte Arnold Schwarzenegger kwam het nooit echt meer goed. End of Days (1999), gepromoot als de ultieme 'eventfilm', werd ondanks de behoorlijke wereldwijde recette compleet vertrappeld door Blair Witch en Neo en zijn bende. Dus besloot de voormalige actiester om te gokken op een formule die hem al eerder het nodige succes had opgeleverd: sciencefiction! Met aan het roer Tomorrow Never Dies-regisseur Roger Spottiswoode en een aanvullende cast met klassebakken zoals Michael Rooker, Tony Goldwyn, Michael Rapaport en Robert Duvall kon dat niet mis gaan. Jammer genoeg voor Schwarzenegger was The 6th Day één van de financiële missers van het jaar. De 82 miljoen dollar kostende sciencefiction/thriller wist in thuisland Amerika nog geen 35 miljoen dollar in het laatje te brengen. Internationaal kon de film nog iets rechttrekken, maar met een slotbedrag van 96 miljoen dollar kan je The 6th Day moeilijk een succes noemen. Maar is de film ook slecht? Niet echt. Spottiswoode blikt de film vakkundig in en de cast vult z'n rol naar behoren in. Daar is dan ook alles mee gezegd. Er zijn nergens verrassingen of uitschieters. De actiescènes voelen enorm generisch aan en dynamiek of spanning blijven uit. Schwarzenegger komt bij momenten gefoceerd over en het scenario en de vooropgestelde 'sfeer' deden ons bij momenten denken aan Paul Verhoevens geweldige Total Recall (1990), maar dan braver, gladder en vooral minder boeiend.

BEELD EN GELUID
Het anamorf 2.40:1-beeld van deze Blu-ray is haarscherp met veel diepte en detail. Het contrast en het schaduwdetail zijn uitstekend met een solide zwartniveau. De kleuren ogen natuurlijk en met uitzondering van wat minieme filmgrain is het beeld vrij van storende oneffenheden. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt warm en ruimtelijk met een goede dynamiek en passende ondersteuning van de subwoofer. De dialogen zijn gedurende heel de film goed te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker. Ruis en/of andere storingen hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S (mmv. Serge)
Met uitzondering van de commentaartrack en wat filmografieën zijn alle extra's van de goedgevulde dvd op deze Blu-ray uitgave overgenomen. We zetten ze even op een rij: The Future Is Coming (15 min. 30) is een korte documentaire die ons een beknopte blik gunt op en naast de set, met interviews met cast en crew. Een tweede en tevens uitgebreidere documentaire is On The 6th Day (48 min.), ingedeeld in negen hoofdstukken die telkens een specifiek onderwerp over de speciale effecten uit de film behandelen. Aan de hand van interviews wordt toegelicht hoe de SFX-shots tot stand zijn gekomen en welke problemen er zich voordeden. De kijker krijgt eveneens de verschillende stadia van de opbouw van zo'n SFX-shot te zien. Bijzonder interessant. Nadien zijn er enkele storyboardvergelijkingen voor drie scènes uit de film. Die worden getoond in split-screen met bovenaan de storyboards en onderaan de gefilmde scène zoals die in de film voorkomt. De RePet-Infomercial en tv- reclame die in de film in de achtergrond te bewonderen zijn, krijg je hier volledig te zien. Aan de hand van twee computerstoryboards krijg je als kijker een beeld over hoe animatics eigenlijk gebruikt worden. Dit zijn storyboards gecombineerd met computeranimaties. Zo kan de regisseur scènes visualiseren en zien hoe hij ze moet filmen. Om het geheel af te ronden wordt deze release nog voorzien van enkele cross-promotietrailers.

CONCLUSIE
The 6th Day kon me destijds niet echt boeien in de bioscoop en ook thuis liet dit middelmatig Schwarzenegger-vehikel uw dienaar behoorlijk koud. Over de kwaliteit van deze Blu-ray kunnen we kort zijn: top! 


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Roger Spottiswoode
Met: Arnold Schwarzenegger, Michael Rooker, Tony Goldwyn, Michael Rapaport, Robert Duvall

Film:
5,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609673517


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby TrueHD 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Pools, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch , Turks, Engels CC
Extra's:
• The Future Is Coming
• On The 6th Day
• Storyboardvergelijkingen
• Animatics
• RePet Infomercials
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij