:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 6
XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-09-23
SERIE
We kunnen niet rond de pot blijven draaien:, en om in de keukenterminologie te blijven: in seizoen 6 van Xena, Warrior Princess is het vet van de soep. In seizoen 5 waren er nog gezellige en grappige momenten te beleven, maar een strategische fout was om Xena en Gabrielle 25 jaar in een ijsschots gevangen te houden, zodat alle nevenpersonages tabula rasa-gewijs van het voorplan worden geknikkerd. Die leemte wordt enerzijds opgevuld door zonen van en dochters van, een stuk goedkopere acteurs ook nog, anderzijds door flashbackepisodes waar geen mens nog wat van begrijpt, en een paar hypermodernistische uitwassen (You Are There, Send In The Clones en Soul Possession) die de reeks meer schaden dan goed doen. Het leek een goed idee om in het post-Caesartijdperk Xena ook kennis te laten maken met opvolgers zoals de knettergekke Caligula, maar toch verkiezen de scenaristen om Caesar compleet ut het niets te laten herrijzen. Bovendien blijken de heren krijgsheren tijdens het oorlogvoeren nog tijd zat te hebben gehad, want 25 jaar later hebben ze allemaal een zoon die zodanig precies op hen lijkt dat die door dezelfde acteur kan worden vertolkt (ook goedkoop, twee voor de prijs van één). De enige personages die meegaan naar het nieuwe Xena-tijdperk zijn de goden Ares (Kevin Smith) en Aphrodite (Alexandra Tydings), en da's toch wel echt te mager om een verhaal aan op te hangen. Maar Xena's familie, Joxer, Autolycus,... die zijn allemaal uit de reeks geschreven, en droegen het meest bij tot de mythevorming omtrent de Warrior Princess.

Kortom: dit is het seizoen van Xena dat over de haai is gesprongen. De glorie van weleer straalt nog maar zeer sporadisch door, en om "in schoonheid" te eindigen zitten er in deze reeks iets té veel flashbackafleveringen, toekomstfantasieën, parallelle what if- werelden en vooral hopen oud gerecycled beeldmateriaal. Er is een groot verschil tussen het maken van één zo'n dergelijke aflevering om de monotoniteit eens te breken - alhoewel dat anders kan ook, zie bijvoorbeeld de honderdste musicalaflevering - en een aflevering waarbij het duidelijk de kunst is om het seizoen nog te vullen terwijl de geldkraan al dicht is gedraaid.

Langs de andere kant: de Xenafranchise heeft zes jaar gedraaid. Een seizoen 7 is er niet meer gekomen, en misschien maar goed ook; de dames hebben alles gedaan wat ze wilden, en na 134 afleveringen is de bron totaal drooggescheven. Laten we zeggen dat het mooi is geweest.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
113. Coming Home
Ares wil een oorlog ontketenen tussen hemzelf en de Amazones, omdat die over ambrozijn beschikken, waardoor hij terug een god zou kunnen worden. De Furiën geven zich echter uit voor Xena, Gabrielle en Eve (Adrienne Wilkinson), zodat Ares compleet de kluts kwijt is. De Amazones ontvangen Eve echter niet echt met open armen, want ze herkennen in haar Livia.

114. The Haunting of Amphipolis (1) 

Xena's geboortestad Amphipolis is in een spookstad veranderd. Haar moeder is terechtgesteld voor hekserij, en Mephistoteles (Anthony Ray Parker), de heerser van de Hel, wil Eve. Als Xena hem echter kan doden, wordt zij de nieuwe heerseres van de Hel.

115. Heart of Darkness (2) 

Xena is niet happig om haar plaats aan het hoofd van de Hel in te nemen. De aartsengelen sturen aartsengel Lucifer (Alex Mendoza) om haar in haar voorbestemde rol te dwingen. Lucifer heeft echter een nefaste uitstraling op de andere inwoners van Amphipolis.

116. Who's Gurkhan? 
Gabrielles nichtje Sarah (Tandi Wright) is gevangen genomen door slavenhandelaar en aan de krijgsheer Gurkhan (Calvin Tuteao) verkocht. Om haar te zoeken en terug te brengen laat Xena zich door Virgil (William Gregory Lee) ook verkopen als haremslavin.

Disk 2:

117. Legacy
Twee rivaliserende Afrikaanse nomadenstammen willen hun onderlinge strijd staken en onder Xena's bevel het Romeinse juk afwerpen. De zaak wordt echter gecompliceerd wanneer Xena per ongeluk Korah (Owen Black), de zoon van één van de leiders doodt.

118. The Abyss

Xena en Gabrielle moeten Virgil redden uit de handen van een bende kannibalen vooraleer hij het volgende hoofdgerecht wordt. Gabrielle raakt gewond en valt in hun handen.

119. The Rheingold (1)
Xena heeft een duister verleden als aanvoerster van de Walkures goud gestolen van de Rijnmaagden en er een ring van gesmeed. De ring maakt de drager onverslaanbaar, maar doodt ook datgene dat die het liefste heeft. Zo verliest een mede-walkure, Grinhilda (Luanne Gordon) haar schoonheid en verandert in het monster Grendel. De krijger Beowulf (Renato Bartolomei) komt Xena's hulp inroepen om het monster te temmen.

120. The Ring (2)
Samen met Brunnhilda (Brittney Powell), Beowulf en Gabrielle probeert Xena het monster Grendel in de val te lokken. Ze kan een monster afslachten, maar het blijkt niet Grendel maar haar zoon te zijn. En Grendel is, wel, pissed off.

Disk 3:

121. Return Of The Valkyrie (3)
Gabrielle zit gevangen in een ondoordringbare ring van vuur, waar ze de ring in bewaring houdt. De vele mannen die op haar schoonheid afkomen worden door de vlammen verteerd. Alleen Xena zou de ring kunnen doorbreken, maar die heeft geheugenverlies, en denkt dat ze Wealthea, de aanstaande bruid van de Deense koning Hrothgar (John Leigh) is. Beowulf komt haar ter hulp, maar de entourage van Hrothgar denkt dat die 's konings bruid komt inpikken.

122. Old Ares Had A Farm

Oorlogsgod Ares is sinds hij sterfelijk is geworden opgejaagd wild geworden door verschillende krijgsheren. Xena en Gabrielle willen hem een nieuw leven bieden als nederige landbouwer op de boerderij van Xena's oma, maar Ares heeft er niet dadelijk zin in... totdat hij de buurvrouw Greba (Charmaine Guest) wat beter heeft bekeken.

123. Dangerous Prey
Prins Morloch (Sandy Winton) jaagt voor het plezier op amazones, en hij ziet in Xena de ultieme trofee die hij kan veroveren. Én hij heeft ook een chakram, maar dan een driehoekige! Xena heeft de jonge en ontstuimige Varia (Tsianina Joelson) aan haar fiets hangen, die de dood van de oude koningin Marga (Sela Apera) wil wreken.

Disk 4:

124. The God You Know
Aphrodite wordt ingepalmd door de Romeinse keizer Caligula (Alexis Arquette), die langzaam maar zeker haar goddelijke krachten uit haar zuigt en zo zelf onsterfelijk wordt. De aartsengel Michael (Charles Mesure) vraagt Xena, die goden kan doden, om Caligula uit te schakelen. Ook Eve heeft gezworen om Caligula te vermoorden. Xena verliest echter haar krachten waar ze goden mee kan doden, en ze moet enorm bluffen om Caligula het hoofd te bieden.

125. You Are There

Om de één of andere reden wordt Xena achternagezeten door een twintigste-eeuwse talkshow-host (Michael Hurst) die vastbesloten is om een staaltje onderzoeksjournalistiek te plegen, namelijk uitdokteren of Xena van plan is om de gouden appels van Valhalla te stelen om zo godin te kunnen worden.

126. Path Of Vengeance

Eve wordt gevangen genomen door de Amazones, die haar willen terechtstellen omdat ze eertijds als Livia slavinnen heeft gevangen genomen om aan krijgsheer Gurkhan te verkopen. Xena neemt haar verdediging op zich, en tracht te pleiten dat het allemaal een boosaardig plan van Ares was.

127. To Helicon And Back

Varia, de koningin van de Amazones, wordt ontvoerd door de halfgod Bellerophon (Craig Parker) en gevangen gehouden in het oninneembare fort Helicon. Gabrielle leidt een expeditie om haar te bevrijden, maar de soldaten van Helicon hebben een vreselijk wapen achter de hand, waarmee ze de Amazones trachten uit te roeien.

Disk 5:

128. Send In The Clones
In de 21ste eeuw vinden drie ongelofelijk nerdige Xena-fans, Clea (Alison Wall), Polly (Polly Baigent) en Mac (Ian Hughes) dat de wereld nood heeft aan nieuwe helden, en ze betalen een genetische ingenieur, Alexis Los Alamos (Claire Stansfield) om Xena en Gabrielle te klonen. Het geheugen van de klonen vullen is dé gedroomde aangelegenheid voor de makers om een extreem goedkope aflevering in elkaar te boksen met fragmenten van oude afleveringen. Met andere woorden, daar gaan we weer.

129. Last Of The Centaurs
Belach (Marton Csokas), de zoon van Borias (ook Marton Csokas), looft een beloning uit voor wie hem de centaur Xenan (Hamish Hector-Taylor) kan uitleveren. De centaur is er met zijn dochter Nicha (Katrina Devine) vandoor, en daardoor is Belach virulent alle centauren begonnen te haten. Gabrielle krijgt een bezoek van de geest van Ephiny (Danielle Cormack), die haar vraagt om haar zoon Xenan te beschermen. Belach is intussen bezig met alle centauren over de kling te jagen, zodat alleen nog Xenan overblijft. Wat hij niet weet is dat Nicha uit vrije wil met Xenan is meegegaan, en van hem een kind verwacht.

130. When Fates Collide

Julius Caesar (Karl Urban) heeft de schikgodinnen gevangen genomen en herweeft het patroon met de lotsbestemmingen. In een nieuwe wereld is hij nog steeds keizer en Xena zijn keizerin. Alti is hogepriesteres, en ze schept er genoegen in om Gabrielle te laten veroordelen voor het beramen van een moordaanslag op Caesar in opdracht van China.

131. Many Happy Returns

Xena en Gabrielle redden een meisje, Genia (Katie Stuart), die door de Zeloten als offer zou zijn gedood. Het olijke tweetal weet er niets beters op te vinden dan Genia in te wijden in de kunsten van Afrodite, in de hoop dat ze daar een minder onschuldige god mee aan de haak slaagt. Xena is echter in het bezin van de betoverde helm van Hermes, waardoor de drager kan vliegen. Dit lijkt een goed idee, tot wanneer Afrodite Genia en de zoon van de krijgsheer Ferragus (Hori Ahipene), op elkaar verliefd worden. Vaderlief heeft zich de help toegeëigend, en Xena en Gabrielle moeten 'm zien af te nemen. Een gejongleer met en verwisselingen van een volle en een lege tas zijn het gevolg... En dat allemaal op Gabrielles verjaardag...

Disk 6:

132. Soul Possession 
Ergens in de verre toekomst wordt een flink ingepakt document uit de Ionische zee gevist, waarin staat dat Ares met Xena getrouwd was, wat een heel ander licht op de geschiedenis zou kunnen werpen. Naast de flashback hoe zoiets is kunnen gebeuren, proberen de nazaten van Xena, Gabrielle en (kijk eens wie er terug is) Joxer Ares' plannen te dwarsbomen.

133. A Friend in Need Part I (1)

Xena geeft gehoor aan een oproep van haar voormalige studente Akemi (Michelle Ang) in Japan, die in een geest is veranderd, en slavin is van een zielenetende geest die Yodoshi (Adrian Brown) heet. Yodoshi is oppermachtig geworden na het verorberen van 40.000 zielen die op Xena haar geweten rusten omdat ze ooit in de stat Higuchi een brand heeft veroorzaakt. Xena is vastbesloten om haar wandaden terug goed te maken, zelfs als ze het met haar eigen leven moet bekopen.

134. A Friend in Need Part II (2)

Xena is gesneuveld op het slagveld, en komt zo in het theehuis waas Yodoshi zijn geesten als slavinnen-hoeren onderhoudt. Gabrielle moet intussen voor de tweede zonsondergang de as van Xena hebben verzameld en in de Fontein des Levens op de berg Fuji hebben uitgegoten. Probleem is dat Xena onthoofd is, en Gabrielle laat zich ompraten om een duel uit te vechten met haar leven als inzet en Xena's hoofd als mogelijke prijs. Maar een vechtende vrouw... in Japan is dat du jamais vu. Xena en de andere gevangen geesten lokken intussen Yodoshi naar het theehuis.

BEELD EN GELUID
Het zesde seizoen van Xena: Warrior Princess verschilt essentieel weinig van de vorige seizoenen: af en toe sporadisch een krasje, een nogal bruuske overgang tussen twee camerastandpunten waarbij het beeld even schijnt te ghosten, en af en toe, zeker wanneer het donker wordt, ruis en slechtere detaillering. In tegenstelling tot de regio 1 Anchor Bay-release moeten we het voor de laatste keer stellen met een bescheiden maar niet echt op fouten te betrappen Dolby Surround 2.0-track.

EXTRA'S
Xena antwoordt: "Eks---tra's? Stranger, I reckon you are not from around. Let me therefore give you a good advice: lay your friends close and your weapons even closer... Ayeayeayeayeaye!"

CONCLUSIE

Tijd om de tuin eens om te spitten en wat nieuws te planten.coverStudio: Universal

Regie: Mark Beesley, Garth Maxwell, Michael Hurst, Chris Martin-Jones, Rick Jacobson, John Fawcett, Charles Siebert, Renee O'Connor, John Laing, Charlie Haskell, Josh Becker, Robert G. Tapert
Met: Lucy Lawless, Renee O'Connor, Kevin Smith

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000-2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
934 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582539424


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij