:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAROLD & KUMAR ESCAPE FROM GUANTANAMO BAY
HAROLD & KUMAR ESCAPE FROM GUANTANAMO BAY
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2008-10-10
FILM
Het middelmatige vervolg op Harold & Kumar Go To White Castle brengt de twee vrienden Harold (John Cho) en Kumar (Kal Penn) naar Amsterdam om Harolds grote liefde Maria (Paula Garcés) te verrassen. Dat is althans de bedoeling, want net zoals in de eerste film maakt het duo de meest dwaze omzwervingen alvorens z'n doel te bereiken.
 
Het begint allemaal vrij rustig en gedisciplineerd, voor zover onze vrienden daartoe in staat zijn. Harold en Kumar raken heelhuids voorbij de beveiliging van de luchthaven, maar eens ze aan boord zijn, haalt Kumar zijn laatste uitvinding te voorschijn: de rookloze wietpijp. Een oudere passagierster merkt het apparaat op en slaat alarm. De wietpijp heeft namelijk heel wat weg van een futuristische bom. De twee belhamels worden prompt bij de kraag gevat en belanden zonder pardon in de gevangenis van Guantanamo Bay. Amper in de gevangenis aangekomen, slagen ze erin om te ontsnappen. Samen met een stel Cubaanse vluchtelingen reizen ze naar Miami waar ze hun vriend Raza (Amir Talai) opzoeken. Hij leent hen wat kleren en een auto zodat ze naar Texas kunnen rijden. Daar hopen ze Colton Graham (Eric Winter), de politiek geëngageerde vriend van Kumars ex-vriendin Vanessa (Danneel Harris), te overtuigen om hen vrij te krijgen. Helaas worden de twee “terroristen” op de hielen gezeten door agent Ron Fox van het Department Of Homeland Security. Hij is vastbesloten om het tweetal op te sporen alvorens ze de kans krijgen om opnieuw toe te slaan. Het feit dat Harold en Kumar gewoon een stel deugnieten zijn, ontgaat de man volledig. Gelukkig staan de twee er niet alleen voor, want onderweg krijgen ze hulp van o.a. George W. Bush, Neil Patrick Harris, een rare hillbilly met een al even rare bruid en een groepje prostituees onder leiding van Beverly D’Angelo.
 
Na Harold & Kumar Go To White Castle weten we precies aan wat voor humor we ons kunnen verwachten. De openingsscène van de opvolger doet daar geen twijfel over bestaan. Dat een film als Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay politieke thema’s aansnijdt, is misschien een opmerking die je hier niet verwacht. En toch maken de regisseurs/schrijvers handig gebruik van het huidige politieke klimaat om een aantal gevoelige onderwerpen aan te kaarten. Zo krijgen de huidige president en zijn regering een paar flinke steken te verwerken. De film bevat een aantal geslaagde, zij het bijzonder platte, grappen, maar ze volgen elkaar niet zo snel op als bij de eerste film. Dat resulteert in een onevenwichtig tempo. Een aantal opmerkelijke gastoptredens moet die tekortkomingen camoufleren, maar de makers slagen niet helemaal in hun opzet. Het is nochtans leuk om mensen zoals Beverly D’Angelo en Neil Patrick Harris, nog steeds achtervolgd door zijn alter ego Doogie Howser, aan het werk te zien. Hoofdrolspelers John Cho en Kal Penn leveren eveneens plezierig en ongecomplexeerd acteerwerk.
 
BEELD EN GELUID
De anamorfische 1.85:1-transfer levert een redelijke beeldkwaliteit. Printbeschadigingen zijn er niet, maar een aantal scènes vertonen wat film grain en dat verwachten we niet meteen bij een film als deze. De kleuren ogen natuurlijk en het zwartniveau is in orde. Buiten wat edge enhancement hier en daar zijn er geen noemenswaardige tekortkomingen. Voor het geluid heb je de keuze tussen Engels Dolby Digital 5.1 EX en Dolby Digital 2.0. Onze voorkeur gaat vanzelfsprekend uit naar de 5.1-track en die kwijt zich aardig van zijn taak. De dialogen worden netjes weergegeven en de surroundkanalen treden op het gepaste moment in actie.
 
EXTRA’S
RCV doet zijn reputatie alle eer aan met deze uitgave en beperkt het bonusmateriaal tot enkele crosspromotionele trailers voor de films Strange Wilderness en Mr. Woodcock.
 
CONCLUSIE
Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay kan ons moeilijker bekoren dan zijn voorganger. Het tempo van de film heeft te lijden onder grappen die niet altijd even goed op elkaar aansluiten, maar zo nu en dan vallen er toch wat billenkletsers uit de kast. De dvd biedt een redelijke beeld- en geluidskwaliteit terwijl het bonusmateriaal naar goede RCV-gewoonte kilometers ver achterop hinkt.cover
Studio: RCV

Regie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg
Met: John Cho, Kal Penn, Neil Patrick Harris, Beverly D'Angelo, Paula GarcÚs

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045216191


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij