:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERFECT STORM, THE
PERFECT STORM, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-10-22
FILM
In een vissersstadje aan de kust van Massachussetts lopen naar goede gewoonte de vissersboten binnen. Kapitein Billy Tyne (George Clooney) heeft voor de zoveelste keer op rij geen al te grote vangst gedaan, en ondanks dat het seizoen op zijn laaste benen loopt, besluit hij toch nog een laatste keer uit te varen; al was het maar om Linda (Mary Elisabeth Mastrantonio), de vrouwelijke kapitein van een ander schip van dezelfde rederij, die een merkelijk betere vangst heeft gedaan, te kunnen overtroeven. We maken kennis met enkele leden van de bemanning, waaronder groentje Bobby (Mark Wahlberg), wiens vriendin een angstig voorgevoel heeft, en nog liever zou hebben dat hij met het beroep kapt en een rustiger stiel kiest. Tevergeefs. De meesten hebben zo al moeite genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen, en het extra geld zou meer dan welkom zijn, dus de zeskoppige bemanning vaart uit.

De reis van hun schip, de Andrea Gail, verloopt al van in het begin niet zonder problemen. Twee van de bemanningsleden kunnen elkaars bloed wel drinken (maar de éne duikt de andere wel achterna wanneer die per ongeluk overboord geslagen wordt), ze vissen per ongeluk een haai op die een bemanningslid in de voet bijt, en het ergst van al, de geanticipeerde vangst blijft uit. Kapitein Tyne besluit dan maar om door te stoten naar de Flemish Cap, een vruchtbare visbank verder van de kust gelegen. Op een mum van tijd zit het ruim tjokvol vis, maar natuurlijk begeeft net op dat ogenblik de ijsmachine het, en de bemanning moet zo spoedig mogelijk terugkeren.

Maar op datzelfde moment snijdt een samenvloeiing van drie stormkernen hen de pas af. De bemanning staat voor de keuze: ofwel wachten ze de storm af, maar dan is alle vis gegarandeerd rot tegen het ogenblik dat ze in de haven zijn, ofwel proberen ze desondanks door het oog van de storm heen te varen. Waarschijnlijk omdat er anders helemaal geen film was, kiezen ze uiteraard voor dit laatste. En dan beginnen de problemen pas echt: ongeveer een uur lang vliegen allerlei onderdelen van het schip in de vier windrichtingen, volgen er noodreparaties onder de meest hachelijke omstandigheden, en als klap op de vuurpijl geraakt een reddingshelicopter niet op tijd bij het schip en moet zelf een noodlanding (eigenlijk meer een crash) op zee maken.

In het begin van de film wordt er nogal uitgebreid doorgeboomd over de menselijke verhoudingen in de kleine vissersgemeenschap; alle ruwe zeebonken hebben er wel een ex en een kleine of drie rondlopen. Misschien probeerden de makers te suggereren dat de onzekerheid van het vissersbestaan op menselijk vlak offers eist; maar de uitdieping van de karakters ongeveer overeen met de bassindiepte van  een kinderzwembad. Wat enorm stoort is dat dit verhaal als waargebeurd wordt opgediend; je vraagt je a pos teriori af hoe men heeft kunnen weten wat er aan boord van de Andrea Gail allemaal is gebeurd. Gezien het percentage van de film dat aan deze karakterstudies wordt gewijd, hadden de makers hier óf meer tijd, óf meer diepgang, óf beide aan moeten wijden.

Het tweede deel van de film maakt gelukkig nog één en ander goed: de perfecte storm is een perfecte 'killer ride' geworden, de visuele effecten zijn hoogst spectaculair, en mee door de uitstekende klank waan je je in een echte storm. Ook het atypische einde in verhouding tot andere de-boot-zinkt-of-soortgelijke-rampenfilms tilt The Perfect Storm boven zijn soortgenoten uit. De bordkartonnen karakters en de houterige acteerstijl kunnen echter de meubelen niet meer redden. Verwacht van het duo Clooney-Wahlberg geen spetterende cinema zoals ze wel hebben afgeleverd in Three Kings. De verdere uitwerking van de personages had de film misschien uiteindelijk wel te lang gemaakt, en door het alternatief, namelijk alle emotionele banden losknippen en er een pure actiefilm van maken, zou de film dan weer net te langdradig zijn geworden. Nu krijg je als eindresultaat iets dat vis noch vlees is; de film mist aan de ene kant bezieling, en heeft aan de andere kant een behoorlijk surplus aan energie.

BEELD EN GELUID

De blu-rayversie pakt grofweg uit met naast dezelfde geluidstrack als de dvd ook nog een variant in Dolby TrueHD 5.1, en een tiental exotische dubbings. De hele film baadt in de goeie surroundeffecten, waarin de golven kraken en spetteren, en de loeiende hoorns realistisch en diep klinken. Voor de beeldkwaliteit werd er een nieuwe high definition-transfer gemaakt, maar net als deze bij de HD DVD-versie is deze redelijk teleurstellend voor een high definition-release. Op de scherpte is hier en daar toch wel wat aan te merken, sommige scènes hebben een nogal softe aanblik. Het zwartniveau is solide, wat een troef is voor een film die zich voornamelijk in een donkere storm afspeelt, en de kleuren zijn niet te oververzadigd en redelijk realistisch. Het verschil met de dvd is niet echt groot. De schitterende CGI-effecten die in de film gebruikt worden, komen redelijk tot uiting, maar een lichte korrel is nog steeds wel te bespeuren. Het spetterende actiegeweld dat we bij een film als deze zouden verwachten, waarbij het schip uit de televisie komt gestormd, blijft uit. Vooral in de lichtere scènes komt het beeld tot zijn recht; de openingsscène in de haven van Gloucester ziet er bijvoorbeeld bijzonder netjes uit.

EXTRA'S

Qua extra's word je als de koper met deze disk dubbel en dik verwend. Eerst is er een uitgebreide HBO First Look-documentaire over het maken van de film. Vervolgens zijn er nog twee kleinere documentaires, "Witnesses to the storm", waarin enkele locals aan het woord worden gelaten die de storm van 1991 echt hebben meegemaakt, zoals schrijver Sebastian Junger, en "Creating an emotion", over de toch wel opvallend goede muzikale score van James Horner, dé specialist inzake zinkende schepen. "Yours Forever" is een gewone fotogallerij, maar dan voorzien van de titelsong van de film van John Mellencamp. De disk bevat ook drie audiocommentaren, één van regisseur Wolfgang Petersen, één nogal technisch van special effectsmedewerkers Stefen Fangmeier en Helen Elswit, en één van auteur Sebastian Junger. Afgesloten wordt met een trailer en een promo van de soundtrack. Het dvd rom-materiaal van op de dvd-versie is verdwenen, maar we hebben er een extra audiocommentaartrack voor in de plaats gekregen.

CONCLUSIE

Alhoewel het verhaal van The Perfect Storm niet veel hoger in te schatten valt dan een gemiddelde weekeindfilm op betaaltelevisie, maken de speciale effecten toch nog wat goed. De technische afwerking van deze Blu-ray is waardig te noemen., alhoewel de beeldkwaliteit een stuk hoger had gekund.coverStudio: Warner

Regie: Wolfgang Petersen
Met: George Clooney, Mark Wahlberg, Dinae Lane, William Fichtner, Karen Allen, Allen Payne, Bob Gunton, Mary Elisabeth Mastrantonio

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
X

Genre:
Drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2000

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
012569828476


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans (Parijs) Dolby Digital 5.1 EX
Frans (Canadees) Dolby Digital 5.1 EX
Spaans Dolby Digital 5.1 EX
Duits Dolby Digital 5.1 EX
Italiaans Dolby Digital 5.1 EX
Japans Dolby Digital 5.1 EX
Spaans (Latijns-Amerikaans) Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Chinees, Deens, Fins, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Noors, Portugees, Zweeds
Extra's:

3 audiocommentaartracks
Documentaire "HBO First Look: The perfect storm"
Documentaire "Creating an emotion: James Horner at work"
Documentaire "Witness to the storm"
Fotomontage "Yours forever"
Soundtrack-promo
Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij