:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-05
FILM
De net afgestudeerde tieners Julie James (Jennifer Love Hewitt), Helen Shivers (Sarah Michelle Gellar), Barry Cox (Ryan Phillipe) en Ray Bronson (Freddie Prinze Jr.) rijden na een uitje op het strand over een donkere en bochtige weg. Als ze plotseling een enorme luide bons horen, moeten de tieners bruusk stoppen. Het blijkt dat ze een man hebben aangereden die nu voor dood op de weg ligt. Julie, Helen, Barry en Ray besluiten na lang kibbelen om het levensloze lichaam in zee te dumpen en er niet meer over te praten. Maar exact een jaar na de lugubere gebeurtenissen krijgt Julie, die nog steeds kapot gaat aan schuldgevoel, een mysterieus anoniem briefje met de veelzeggende tekst: 'I know what you did last summer'. Na dit bizarre incident gebeuren er steeds meer vreemde gebeurtenissen voor ieder van de tieners. Wanneer ze allemaal gestalkt worden door een angstaanjagende visser die is gewapend met een grote haak, beseffen Julie en co. dat het te laat is om verontschuldigingen te maken... 
 
Na het onverwacht grote bioscoopsucces van Wes Craven's Scream ('96) werd de ene na de andere soortgelijke slasherfilm op het bioscooppubliek losgelaten. Ook debuterend scenarist Kevin Williamson was door de kaskraker van Wes Craven een grote naam in Hollywood geworden. Diverse maatschappijen en producenten wilden een graantje meepikken en zo kwamen producenten Neal H. Moritz, Erik Feig, Stokely Chaffin en William S. Beasley uit bij Williamson om het gelijknamige Lois Duncan-boek om te vormen tot een hip, trendy filmscript. Om het project in goede banen te leiden, werd Jim Gillespie ingehuurd. Hoewel de Schotse filmmaker nog geen film had gerealiseerd, had hij indruk gemaakt met zijn geapprecieerde kortfilm "Joyride". Ook de cast bestaat uit jonge, knappe koppen die nog niet echt veel potten hebben gebroken.

I Know What You Did Last Summer kan nergens tippen aan Wes Cravens gelijkaardige slasher uit 1996, maar toch weet Gillespie een paar best spannende en sfeerrijke scènes uit zijn mouw te toveren. De film heeft verder een goed tempo. De guitige Jennifer Love Hewitt is een goede leading lady en ook de rest van de jonge cast levert verdienstelijk acteerwerk af. De blonde Sarah Michelle Gellar doet dan weer niet veel meer dan schreeuwen, maar toch past ze perfect bij de rest van het plaatje. Anne Heche is op haar beurt dan weer behoorlijk memorabel in haar korte rolletje. Het scenario van Kevin Williamson is boeiend geschreven, met een prima dosering van horror, spanning en humor. De horrorscènes zijn knap ingeblikt en Gillespie houdt duidelijk meer van opbouw, sfeer en spanning, dan van goedkope en doorzichtige bloedeffecten.

De horrorfilm verscheen in 1997 in de bioscopen en groeide uit tot een dikke hit. Er volgden met I Still Know What You Did Last Summer ('98) en I Always Know What You Did Last Summer ('06) nog twee inferieure sequels. 

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1 HD-beeld is scherp, met een goed contrast en prima detail. Het zwartniveau is solide en de heldere kleuren ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint is over het algemeen proper, maar er is in sommige fragmenten wel wat filmgrain aanwezig. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt prima, met een voldoende dynamiek en spreiding. Toch is de soundtrack eerder op de voorste kanalen gericht. De dialogen klinken zuiver en komen netjes uit de centerspeaker. Ruis en andere oneffenheden zijn niet aanwezig.  

EXTRA'S
De eerste extra die we aantreffen is een behoorlijk informatief stukje audiocommentaar, dat werd ingesproken door regisseur Jim Gillespie en monteur Steve Mirkovich. De geweldige kortfilm "Joyride", die Gillespie terecht in het vizier van Hollywood bracht, is ook toegevoegd op deze Blu-ray. Je kan hem met of zonder audiocommentaar van de regisseur bekijken. In de retrospectieve documentaire "Now I Know What You Did Last Summer" (27 min.) uit 2003 blikken een boel belangrijke crewleden en een resem producenten, regisseur Jim Gillespie, schrijver Kevin Williamson en actrices Jennifer Love Hewitt en Anne Heche terug op het maken van de succesvolle slasherfilm. De boeiende interviews zijn doorspekt met beelden van de film, maar ook met een boel setbeelden. De originele bioscooptrailer (in VHS-kwaliteit!) en de videoclip van de hit "Hush" van Kula Shaker zijn eveneens van de partij. Enkele promotionele trailers sluiten het geheel af.

CONCLUSIE
I Know What You Did Last Summer was destijds een kassucces en hoewel die nergens kan tippen aan Scream, is het nog steeds een meer dan behoorlijke horror/thriller. De beeldkwaliteit is erg goed en ook de geluidskwaliteit is prima. Er werden enkele informatieve en boeiende extra's toegevoegd die waardevol zullen zijn voor de fans. Kortom een prima Blu-ray-uitgave!


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Jim Gillespie
Met: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr., Anne Heche, Muse Watson

Film:
7,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Portugees Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Kortfilm
• Documentaire
• Videoclip
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij