:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REMEMBER THE TITANS
REMEMBER THE TITANS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-07
FILM
Gebaseerd op waar gebeurde feiten vertelt de film Remember The Titans het verhaal van rassendiscriminatie in Alexandria, een klein stadje in de staat Virginia waar door een wet in 1971 de scholen zowel blanke als zwarte leerlingen moeten aanvaarden. De T.C. Williams school heeft een gekend American football-team dat reeds enkele toernoeien op hun naam hebben staan, mede dankzij de inzet en kennis van coach Yoast (Will Patton). Hij wordt door de spelers op handen gedragen. Sinds zijn vrouw hem verlaten heeft, krijgt hij steevast de steun van zijn dochter Cheryl, met momenten een irritiant kind als je het ons vraagt. Het nieuwe seizoen breekt aan en dat brengt problemen met zich mee. De zwarte coach Herman Boone (Denzel Washington) wordt hoofdcoach en verzoekt Yoast hem te assisteren. Deze weigert en zegt zijn job op. Tijdens zijn afscheidstoespraak weigeren de blanke leerlingen zijn ontslag te aanvaarden en maken ze duidelijk dat ze niet meer wensen te spelen. Yoast besluit om met zijn team toch aan het seizoen deel te nemen. Wanneer blank en zwart samenkomen in één team laaien de gemoederen in het begin hoog op. Geen van beiden heeft behoefte aan contact of een gesprek, ze mijden elkaar. Daar komt gaandeweg verandering in vermits Boone erop hamert dat elk van hen de ander moet leren kennen. Boone spaart niemand, noch zwart, noch blank, zelfs Yoast moet het een paar keer ontgelden. Boone's taak bestaat er in om de seizoenstitel te winnen, daarbij vergt hij alles van zijn spelers. De samenwerking tussen de ploegleden verbetert zienderogen, de teamgeest borrelt langzaam naar boven, aangevoerd door spelers als Gerry Bertier en Julius Campbell. Achter de (blanke) schermen heerst er nog steeds haat en nijd dat een zwarte coach hun football-team leidt. Echter Boone's aanpak kent succes en de Titans winnen keer op keer, zij het met vallen en opstaan. De eindstrijd belooft superspannend te worden, niet enkel voor het football of voor de positie van Boone, maar ook voor het stadje Alexandria waar de mentaliteit van zowel blank als zwart een ommekeer schijnt te maken. Tevens zal Yoast de knoop moeten doorhakken want ook hij bevindt zich tussen twee vuren.


Remember The Titans is ons eerlijk gezegd ontglipt in de bioscoop, en we vermoeden dat we zeker niet de enigen zullen zijn. Het is zo'n film die niet echt goed in de markt ligt en waar promotioneel weinig aandacht aan wordt besteed. Na het bekijken van de film waren we niet helemaal overtuigd, een twijfel die toch enigszins verdween na een tweede kijkbeurt. Acteerprestaties zijn prima, ook Denzel Washington die zich goed in zijn karakter inleeft, weet te overtuigen maar naar ons gevoel acteert hij toch een beetje op automatische piloot, je hebt het allemaal wel al eens gezien. Het scenario laat hier en daar een aantal vragen onbeantwoord, een beetje meer diepgang en achtergrond bij de rellen had zeker niet misstaan. Voorts is het verhaal goed gebracht en gefilmd en kluistert het je aan het scherm, je leeft als het ware mee met de personages en je kijkt halsreikend uit naar de finale. Minpuntjes echter zijn de melige muziekfragmenten en de zedenles die er net iets te veel wordt ingehamerd.


BEELD EN GELUID
De film krijgt het originele 2.35:1 beeldformaat mee dat bovendien anamorfisch op DVD wordt gezet. De kwaliteit van deze transfer is uitstekend: de kleuren zijn warm en natuurlijk, het beeld is scherp en gedetailleerd, het contrast is goed geregeld en de zwarttinten ogen diep en solide. Nergens merk je printbeschadigingen, grain of compressiefoutjes. Tijdens de layerchange bevriest het beeld op onze Sony 735 een fractie van een seconde en krijg je onderaan een gele band te zien. Toch wel slordig. Het geluid is een Dolby Digital 5.1 track die prima klinkt, maar zeker geen potten zal breken. Alle kanalen worden aangesproken zoals het hoort zonder dat je uit je zetel dondert. Zowel beeld- als geluidstransfers zijn van een goede kwaliteit.

EXTRA'S
Disney voorziet een handvol extra's op deze DVD, maar eerst dien je wel de verplichte trailers me de forward-toets weg te werken. De audiocommentaar wordt ingesproken door producer Jerry Bruckheimer, regisseur Boaz Yakin en scenarist Gregory Allen Howard. De drie heren weten de kijker te boeien met allerlei achtergrondweetjes en leuke feiten van de productie. Vervolgens krijg je een drietal featurettes die elk een bepaald aspect over de film en de productie nader belichten: een making of "An Inspirational Journey: Behind the Scenes" (19 min.), "Denzel Becomes Boone" (6 min.) is een filmpje over de voorbereiding van Denzels rol van coach Boone, en "Beating the Odds" (6 min.), een topic over de totstandkoming van het scenario. Zes verwijderde scènes (7 min.) vind je eveneens terug op deze schijf, net als een bioscooptrailer en vier cross-promotional trailers voor Unbreakable, The Kid, Snow White and the Seven Dwarfs en Pearl Harbor waarvan enkelen reeds getoond worden bij het opstarten van de disc.

Pluspunt: alle extra's worden optioneel Nederlands ondertiteld!


CONCLUSIE
Remember The Titans is een geslaagde film over een waar gebeurd verhaal uit 1971. De film bleef eerder uit de schijnwerpers bij de release wat toch wel jammer is. De film is zeker de moeite om eens te bekijken. Technisch scoort de DVD mooie punten, de extra's zijn wat mager maar toch voldoende informatief.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Boaz Yakin
Met: Denzel Washington, Will Patton, Wood Harris, Ryan Hurst, Donald Adeosun Faison, Craig Kirkwood, Ethan Suplee, Kip Pardue, Hayden Panettiere, Nicole Ari Parker, Kate Bosworth, Earl Poitier, Ryan Gosling, Burgess Jenkins

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sociaal Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875931291


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Bulhaars, Pools, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audio Commentary,
• 3 Featurettes,
• Deleted Scenes,
• Theatrical Trailer,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij