:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPY KIDS
SPY KIDS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-12
FILM
Carmen (Alexa Vega) en Juni (Daryl Sabara) Cortez hebben nooit geweten dat hun ouders Gregorio (Antonio Banderas) en Ingrid (Carla Gugino) spionnen-op-rust zijn, die hun carrière hebben opgegeven omdat hun relatie onverenigbaar was met het werken voor verschillende grootmachten. Wanneer een hele reeks collega-topspionnen spoorloos verdwijnt kan Gregorio het niet meer aanzien en hij overtuigt Ingrid om terug aan de slag te gaan. Kort daarop verdwijnen ze zelf; ze worden ontvoerd door de excentrieke kinderprogramma-presentator Fegan Floop (Alan Cumming). Wanneer de kinderen ternauwernood ontsnappen aan een ontvoeringspoging door Floops assistente, Ms. Gradenko (Teri Hatcher), stuiten ze in de kelder op een complete doe-het-zelfcursus spionage. Uitgerust als James Bond in mini-uitvoering ondernemen ze een poging om hun ouders te bevrijden. Het ware brein achter de ontvoeringen blijkt Floops rechterhand, Alexander Minion (Tony Shalhoub), die in opdracht van de terrorist Mr. Lisp (Robert Patrick) een leger van robotkinderen aan het fabriceren is die het kroost van de wereldleiding moet vervangen om op het cruciale moment een coup te kunnen plegen.

Spy Kids is een vermakelijk spektakel, bontgekleurd als een toverbal en visueel redelijk aantrekkelijk. Grootste tekortkoming is het feit dat het verhaal nogal van de hak op de tak springt, maar dat zal uw koters waarschijnlijk worst wezen. De aardige dialogen, de leuke stunts en de onuitputtelijke voorraad aan extravagante gadgets maken het geheel ook voor de oudere kinderen onder ons meer dan genietbaar. Regisseur Robert Rodriguez - die met deze jeugdfilm bewijst dat hij ook eens iets anders kan regisseren dan horror zoals The Faculty - weet handig de voor de hand liggende lacunes in zijn scenario op te vullen met enkele leuke speciale effecten, en heeft ook de cast, voornamelijk bestaande uit redelijk onbekende (op Antonio Banderas na, die al eerder met Rodriguez samenwerkte met Desperado) Latino-amerikaanse acteurs, netjes aangevuld met enkele bekendere namen, zoals Robert Patrick (Terminator 2, The X-Files), Teri Hatcher (Lois & Clark), en op het einde van de film heeft zelfs George Clooney een ongecrediteerde gastrol. De voornaamste bedoeling was duidelijk een jeugdige James Bond-pastiche neer te zetten, en dat is alvast toch aardig gelukt. De sequel Spy Kids 2: The Island Of Lost Dreams staat alvast in de steigers.


BEELD EN GELUID
Deze film is op een enkelzijdige disc geperst, maar door zijn korte duur (84 minuten, en dus niet 90 zoals vermeld) is dat voor beeld of geluid geen probleem. De beeldkwaliteit is zelfs zeer goed, met enorm veel detail in de soms overdadig en pijnlijk volgeladen beeldcomposities, en er zijn geen noemenswaardige artefacts of andere tekortkomingen te zien.Het aangenaamste om te zien is dat de soms zeer snelle camerabewegingen en speciale effecten zeer scherp in beeld worden gebracht. Ook de Engelse Dolby Digital 5.1-track is van zeer goede kwaliteit, waarbij bijvoorbeeld in de openingsscène de rondvliegende helikopters een zeer mooie indruk nalaten. Er is echter één zware technische tekortkoming, en dat is de kwalitatief zeer slechte Nederlandse dubbing. Genasynchroniseerde films veroorzaken altijd al een beetje zeeziekte, maar hier heeft men de volledige achtergrond-klankband tegelijk maar naar achteren gedrukt, waardoor de subtiliteit van de surround-geluiden quasi helemaal verloren gaat. Het begint al bij het eerste beeld van de film; luister maar eens naar het klotsen van de golven tegen het bescheiden optrekje van de familie Cortez, en hoor dan maar eens naar het ontbreken daarvan in de Nederlandse dubbing. En het wordt er in de daarop volgende scènes niet beter op. Het moet toch gezegd worden: die Nederlandse dubbing is op één middag in elkaar gedraaid, en is van kwaliteit ongeveer even slecht als die Poolse dubbings die je op discs als Dante's Peak terug kan vinden.

EXTRA'S
Iemand moet bij RCV toch eens de definitie van een extra gaan uitleggen. In koeien van letters op de kaft dat je twee films voor de prijs van één krijgt, omdat er een Engelse én een Nederlandse dubbing aanwezig is, is een slechte marketingtruuk die de waarheid nodeloos geweld aandoet. We hebben dan tenandere nog wel een paar discs thuis liggen met meerdere films op één disc, als ik dat criterium ook mag hanteren. (We hebben er zelfs één met 14 films op 1 disc!) Als we dan ook nog alle aparte ondertitelingssporen als een aparte "film" mogen gaan rekenen, dan zijn we nog even bezig. Een director's cut en een bioscoopversie zoals The Abyss, ja, dàt zijn twee films op één disc, maar in deze val trapt geen enkele DVD-liefhebber in, natuurlijk. Op de achterkant wordt het dan nog fraaier; er wordt in vijf regels georeerd dat onder meer het feit dat de losse scènes op deze disc apart te kiezen zijn, een extra is. En dan vergeten we nog dat de Nederlandse ondertiteling bij de optionele Engelse Versie optioneel kan worden aan-en uitgeschakeld, alsjeblieft. En als klap op de vuurpijl zijn beide films (sic!) in Dolby Digital 5.1 én breedbeeld 16:9 - de Nederlandse versie in pan & scan en de Engelse niet, dat zou nog eens een unicum geweest zijn. In het verleden adverteerde RCV misschien iets te weinig de kwaliteiten van sommige van hun discs -denk maar aan Good Will Hunting, maar dit is toch wel een loopje nemen met de werkelijkheid.

En waarom? Misschien om te verbergen dat deze single layer disc écht niet veel extra's bevat. Enkel een trailer, en vier cross-promotionele trailers van jeugdfilms van RCV, "It Takes Two", "MacCool", "Air Bud 2" en "Missing Link" sieren de disc met hun aanwezigheid. En dat is dan écht alles. Kijk, het ontbreken van extra's is niet onoverkomelijk, zeker niet als de disc zoals deze dan ook nog eens aardig geprijsd is. Maar het is absoluut zinloos om hier een andere schijn over op te wekken. Bovendien is door het overdadige adverteren van niet-bestaande extra's dit hoesje ongetwijfeld één van de lelijkste aller tijden geworden. Zonder afbreuk te willen doen aan de film zelf, natuurlijk.


CONCLUSIE
Alhoewel Spy Kids best een aardige jeugdfilm is, met een redelijk goed budget gedraaid, en de technische kwaliteit, op de Nederlandse dubbing na, boven de middelmaat uitsteekt, is het spijtig dat men een schijn probeert te wekken van een disc vol extra's die er niet zijn. De Australische versie bevat bijvoorbeeld heel wat meer 'echte' extra's. Desondanks zorgt de lage prijs die RCV vraagt voor deze release een goede prijs/kwaliteitsverhouding.


cover
Studio: RCV

Regie: Robert Rodriguez
Met: Alexa Vega, Daniel Sabara, Antonio Banderas, Carla Gugino, Alan Cumming, Teri Hatcher, Robert Patrick, George Clooney, Cheech Marin, Danny Trejo

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201715


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer,
• 4 cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij