:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IT'S HARD TO BE NICE
IT'S HARD TO BE NICE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2008-12-03
FILM
Fudo is taxichauffeur in Sarajevo. Om de eindjes aan elkaar te knopen moet hij evenwel bijklussen, wat in zijn geval betekent dat hij af en toe een vuil werkje opknapt voor een kleine maffiabaas of een bevriende misdaadbende informeert over makkelijke prooien met veel geld in huis. Op een keer pakt het voor Fudo fout uit, wordt hij in elkaar geslagen en z’n auto in de fik gestoken. Z’n vrouw Azra, kapster van beroep, heeft er genoeg van en vertrekt met hun eenjarig zoontje naar haar moeder. Fudo besluit om een andere mens te worden en vanaf nu eerlijk door het leven te gaan, maar dat is niet eenvoudig in een stad als Sarajevo, nauwelijks hersteld van een jarenlange oorlog en geplaagd door hoge werkloosheid. Bovendien hebben Fudo’s voormalige werkgevers zo hun eigen opvattingen over eerlijk zijn en volgens het boekje leven, vooral als de man in kwestie dringend 10.000 euro nodig heeft voor een nieuwe taxi en nog een paar briefjes van honderd voor een merkkostuum waarmee hij zijn buitenlandse klanten kan imponeren.
 
Zo fier als een pauw toont Fudo z’n nieuwe auto aan de vrienden in het stamcafé: een chique Franse taxi, en hijzelf een nieuwe man met een modieus pak, ziet Fudo dat. Meteen haalt hij z’n zoontje op bij z’n schoonmoeder voor een ritje door de stad. Fudo is niet zinnens om om het even wie in zijn taxi mee te nemen. Hij wil gedistingeerde klanten, beschaafd volk dat hem met respect behandelt. Hij mist net een zakenman op de hoek van de straat, stapt uit z’n taxi om de laffe concurrent uit te schelden en merkt dan het jonge hoogzwangere vrouwtje dat uitgeput tegen zijn auto leunt. Als gek manoeuvreert Fudo z’n auto door het drukke verkeer. Bij het verlaten van het ziekenhuis merkt hij dat z’n taxi verdwenen is, mét z’n zoontje achterin! Hoe moet hij dat aan zijn schoonmoeder en zijn vrouw Ezra vertellen?
 

It’s Hard To Be Nice is de tweede film van de Bosnische regisseur Srdjan Vuletic, die eerder in onze contreien in de prijzen viel met zijn debuut Summer In The Golden Valley (Filmfestival van Rotterdam, 2004), over een jongen die in moeilijke omstandigheden probeert te overleven in het door oorlog getroffen Sarajevo. De Balkan is ondertussen een vruchtbare bodem geworden voor jonge en authentieke filmmakers op zoek naar een pakkend verhaal, getuige o.a. Jasmila Zbanics Grbavica (Sarajevo My Love) (2006), een film over de verkrachte en misbruikte vrouwen in Bosnië-Herzegovia tijdens de Joegoslavische oorlog in de jaren negentig. In It’s Hard To Be Nice laat Srdjan Vuletic de grimmige toon van zijn debuutfilm grotendeels achterwege en kiest voor een productie waarin drama gecombineerd wordt met humor, waardoor de film geschikt wordt voor een breder publiek en de regisseur tegelijk toch nog een zinvol verhaal vertelt over de leefomstandigheden in Sarajevo, waar misdaad nog altijd welig tiert en waar eerlijk en oprecht zijn niet meteen opleveren.
 
 
Hoofdfiguur in deze film is Fudo, gespeeld door de Bosnische acteur Sasa Petrovic, die in eigen land vooral bekend is door zijn komische rollen. Regisseur Vuletic situeert hem in het begin van de film in een milieu van kleine criminelen en kruimeldieven, een veertiger met grootste plannen voor zichzelf en zijn gezinnetje. Jammer genoeg reiken Fudo’s dromen verder dan het economische klimaat in Sarajevo toelaat en bovendien is zijn werkgever en schuldeiser Sejo, gespeeld door Emir Hadzihafizbegovic, niet van plan om hem zo maar zijn gang te laten gaan. Gaandeweg leert de kijker de kleine, kale taxichauffeur kennen als een ruwe bolster met een gouden inborst die alleen maar het allerbeste wil voor iedereen. Dat brengt hem uiteindelijk in grote moeilijkheden in verband met de zwangere vrouw die hij in allerijl naar het ziekenhuis heeft gebracht en die zijn businesskaartje op zak blijkt te hebben. Ook zijn goedgelovigheid speelt hem parten: zijn maat Sejo beweert definitief voor de weg van het goede en het eerbare te kiezen en vraagt hem om een jonge sportman over de grens te brengen die zijn vliegtuig naar Split net heeft gemist. Opnieuw klapt de val voor Fudo dicht.
 
 
Regisseur Srdjan Vuletic gebruikt zwarte humor om de mistoestanden in zijn land aan de kaak te stellen. Zijn liefde voor Sarajevo blijkt uit elke sequentie en uit elk personage, maar blind is de jonge Bosniër niet. Hij weet dat z’n landgenoten hongeren naar westerse luxe en euro’s en dat ze ongeduldig zijn en dus voor illegale manieren kiezen om hun deel te krijgen. Zo loopt een overval op een stel Japanse toeristen door toedoen van Fudo met een sisser af. Het is een absurd en ongerijmd stukje comedy waarin Vuletic op een meesterlijke manier bittere spot en sarcasme combineert zonder dat zijn landgenoten daar aanstoot aan kunnen nemen, terwijl hij de scherpzinnige buitenstaander in een eenvoudige beeldtaal een voorstelling geeft van de kafkaiaanse toestanden in de Bosnische samenleving. Emir Hadzihafizbegovic (als Sejo) en Daria Lorenci (als Fuco’s echtgenote Ezra) leveren op hun manier gedenkwaardige prestaties in een film die zich na een interessante openingsscène een tijdlang een beetje doelloos voortsleept, maar die vervolgens vrij onverwacht in een stroomversnelling terechtkomt met een geloofwaardige dramatische afloop als orgelpunt.


BEELD EN GELUID
It’s Hard To Be Nice kampt in het begin van de film, net na de inleidende titels, met wat ongerechtigheden (witte stippen, vlekken), maar dat komt gelukkig snel goed. De tinten zijn gedempt en over het algemeen iets aan de donkere kant, met af en toe een onscherp frame en een korrelige structuur. Diepte en detail zijn over het algemeen acceptabel, evenals het contrast. Jammer genoeg zitten er rond de dertigste en de honderdste minuut twee ferme beeldstoringen in de film die onaanvaardbaar zijn voor een recente beeldtransfer.
Het geluid staat in een DD 2.0-versie en klinkt helder en zuiver, zij het met af en toe ruis op de achtergrond in stille passages. De stemmen zijn goed verstaanbaar, maar daar heeft u wellicht niet zoveel aan, gezien Bosnisch niet meteen binnen het bereik ligt.
 
EXTRA'S
Naar aloude Homescreen-gewoonte weinig extra’s op deze dvd, nl. een aantal Andere Trailers.


CONCLUSIE
                               
It’s Hard To Be Nice van de Bosnische regisseur Srdjan Vuletic is een aantrekkelijke feelgoodfilm die zich situeert tussen een lichtvoetig drama en een ongevaarlijke misdaadfilm, een comedy vol zwarte humor, gesitueerd in een aantrekkelijk kader en bevolkt met al even aantrekkelijke hoofdrolspelers. Jammer genoeg wordt de transfer ontsierd door twee technische storingen. De bonusafdeling is zo goed als leeg.
 cover
Studio: Homescreen

Regie: Srdjan Vuletic
Met: Sasa Petrovic, Daria Lorenci, Damir Savic, Danijal Savic, Emir Hadzihafizbegovic, Senad Basic, Jasna Zalica, Norman Mahmutovic, Aleksandar Seksan

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Bosnisch Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij