:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST - SEIZOEN 4
LOST - SEIZOEN 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-11-28
SERIE
[SPOILER]Drie maanden al ploeteren de overlevenden van Oceanic 815 voort op een onbewoond eiland. Alhoewel, onbewoond? Minstens moet er in het verleden een geheime medische experimentele onderzoeksgroep, The Dharma Initiative, op het eiland geweest zijn, en de verantwoordelijken van Dharma die nog op het eiland zijn, en die zich The Others noemen, hebben er blijkbaar alle belang bij om de afstand tussen zichzelf en de neergestorten zo groot mogelijk te houden. Naast wat spierballengerol zijn er ook langs twee kanten flink wat kogels afgevuurd, en heeft niet iedereen de confrontatie overleefd. Tot overmaat van ramp verschijnt er een schip aan de horizon. Normaal is dit goed nieuws, maar het is niet helemaal duidelijk wat de bedoeling van de bemanning met de eilandbewoners is, maar laten we zeggen "terug meenemen naar de bewoonde wereld" staat niet hoog op de to do-lijst. Vanuit het schip wordt er een commando van vier wetenschappers uitgestuurd. Die moeten trachten uit te vissen wat er op het eiland aan de hand is. Daniel Faraday (Jeremy Davies) is fysicus, en weet meer dan wie ook wat het werkelijke potentieel van het eiland is. Frank Lapidus (Jeff Fahey) is de helikopterpiloot, Charlotte Lewis (Recca Mader) is archeologe en Miles Straume (Ken Leung) technicus. Het blijkt echter dat het bevrijden van Ocean 815-overlevenden niet hun doel is, want volgens de media is Ocean 815 vergaan, alhoewel de beelden van het vliegtuigwrak op de bodem van de oceaan duidelijk een vervalsing lijken.

De groep splitst zich op: er zijn er die menen dat de militairen hen komen ontzetten, waaronder Jack (Matthew Fox), Juliet (Elizabeth Mitchell), Bernard (Sam Anderson) , Sun en Jin (Yunjin Kim en Daniel Dae Kim), Sayid (Naveen Andrews) en Desmond (Henry Ian Cusick). Er zijn er echter ook die liever de bossen invluchten en afwachten of de nieuwe bezoekers wel zo vriendelijk zijn als ze beweren; onder leiding van John Locke (Terry O'Quinn) verschansen ze zich in de barakken van The Others: Claire (Emilie de Ravin) en haar baby Aaron (William Blanchette), Kate (Evangeline Lilly), Sawyer (Josh Holloway), Hurley (Jorge Garcia), en de gevangengenomen Ben Linus (Michael Emerson) met dochter Alex (Tania Raymonde), haar lief Karl (Blake Bashoff) en haar moeder Danielle Rousseau (Mia Furlan). Het doel van de mariniers is Ben Linus van het eiland af te krijgen, dood of levend, met de bijkomende order dat er geen overlevenden mogen zijn. Ben is plots een stuk meer waardevol voor de groep van Locke, want hem uitleveren aan de tegenstanders zou wel eens hun laatste bargaining chip kunnen zijn.

Het vierde seizoen van Lost is het seizoen dat getroffen werd door de schrijversstaking in Hollywood. Het seizoen telt daardoor maar veertien afleveringen in plaats van de gebruikelijke meer dan twintig. Inhoudelijk gaat het weer een stukje bergop na het iets zwakkere 
derde seizoen, alhoewel de oorspronkelijke premisse van een eenzame groep overlevenden op een onbewoond eiland al lang verlaten is; het is soms een surrealistisch komen en gaan op het verlaten eiland, wat tegelijkertijd een uitstekend alibi is om enkele castwissels door te voeren. Voor het eerst wordt de vijand op het eiland een tastbare persoonlijkheid in plaats van een verloren gelopen ijsbeer of een zwarte wolk. Miljonair Charles Widmore (Alan Dale) weet duidelijk meer af van de paranormale experimenten die op het eiland uitgevoerd worden, en het is in zijn opdracht dat een stel mariniers voor de kust aanmeert, klaar om iedereen, others of niet, over de kling te jagen. De zaak wordt gecompliceerder doordat zijn dochter Penny (Sonya Walger) de vroegere vriendin van Desmond blijkt te zijn.[/SPOILER]

En ondanks de schrijversstaking krijgen we ditmaal wel een aparte vertelstructuur voorgeschoteld die duidelijk van de drie vorige seizoenen afwijkt. Om een keertje een andere invalshoek te hebben worden ditmaal niet alle afleveringen voorzien van een flashbackverhaal, maar gaat het in sommige gevallen over een flash forward. Op het einde van het seizoen weten namelijk zes van de overlevenden van het eiland te komen (wie het precies zijn wordt dit seizoen druppelsgewijs onthuld), en zien we hun wedervaren na hun terugkeer, waarbij ze allemaal rijk zijn geworden door de schadevergoeding die Oceanic hen heeft uitgekeerd. Ze hebben echter tegen de pers duidelijk gelogen over hun overlevingstocht, al was het maar om niemand op het idee te brengen om diegenen die zijn achtergebleven opnieuw te gaan opjagen. Vermits we de verschillende elementen van de afloop van het seizoen door middel van de flashforwards al te zien krijgen, is het ditmaal interessant om te zien hoe de gebeurtenissen bijna onvermijdelijk evolueren naar de uiteindelijke finale. De sciencefictionelementen krijgen dit seizoen duidelijk de bovenhand, want als er op het eiland door de Dharma Initiative aan wetenschap gedaan werd, dan is het toch een ander soort wetenschap dan hun vervoermiddelen, aftandse Volkswagenbussen, doen vermoeden. Alleszins is er iets vreemds aan de hand met het eiland waardoor de tijd kan afgebogen worden, op medisch vlak worden zieken geheeld van de ergste ziekten zoals kanker, terwijl daarentegen simpele zwangerschappen voor 100 % fataal aflopen.

En er blijven duidelijk nog hopen vragen open; het surrealisme waarmee de eilandbewoners de fenomenen op zich af laten komen en er niet te veel vragen bij stellen, lijken een beetje op een softe versie van Lynch. Deze kunstvorm heet "Abramsisme" en ontstaat als volgt: (1) een executive producer begint met een ideetje te pitchen, (2) anderen mogen dan plots de verhaallijnen overnemen terwijl de executive producer met een heel korte aandachtsspan plots een ander projectje op het oog heeft, en (3) de andere medewerkers hebben dan nog maar één optie en dat is lazarus op de redactievergadering verschijnen, en (4) diegene die de grootste hallucinatie heeft, daar wordt een aflevering over gemaakt. In Lost worden geweldig boeiende vragen gesteld, maar het is op het gebied van antwoorden dat de reeks toch af en toe te kort schiet, en je als kijker toch erg aandachtig moet blijven om de over elkaar heen vallende plotwendingen nog een beetje uit elkaar te houden, alhoewel de grote teaser waar het seizoen mee opent, namelijk wie er in een welbepaalde doodskist ligt, tenminste in de laatste seconden van het seizoen wordt beslecht. Wat de reeks recht houdt is het solide acteerwerk en de goeie karakteruitwerking, waarbij elk personage ondanks zijn of haar donkere trekjes (de éne is een moordenares, de andere een alcoholist, nog een andere een fraudeur en het gros is ronduit rijp voor een psychiatrische intelling) medeleven weet op te wekken.

BEELD EN GELUID
De vorige seizoenen van Lost waren al technisch erg voldragen, maar zo mogelijk is de Blu-ray nog iéts beter. Het beeld is haarscherp, zodanig dat zelfs de rimpels op de gezichten van de acteurs te tellen zijn. De detaillering in het beeld is van topniveau en de kleuren zijn mooi geschakeerd, met diepe contrasten en een realistische kalibratie. De huidtinten zijn realistisch en vooral wanneer er iemand een portie lellen op zijn smoel krijgt, wat in Lost nogal eens gebeurt, zijn de wonden scherp afgelijnd te zien. Af en toe ontbreekt het toch iets aan details in donkerdere scènes, maar ik kan niet oordelen of dit al dan niet een artistieke keuze is. Voor de audio hebben we de keuze tussen een ongecomprimeerde PCM-track en een Dolby Digital 5.1-track die aan elkaar gewaagd zijn, alhoewel ik een lichte voorkeur heb voor de laatste variant, omdat de eerste soms iets minder impact vertoont. Ten opzichte van de vorige seizoenen klinkt het geheel wat luider, maar ook genuanceerder. De surrounds worden enorm goed gebruikt, bijvoorbeeld in de scènes waarin een helikopter over het eiland scheert, maar ook in de vele scènes waarin meerdere personen door elkaar praten is de scheiding optimaal. Als er al eens iets opgenomen is in een bunker, dan weerklinkt zelfs de galm daarbinnen natuurlijk. Het geheel is overgoten met een sausje van wat we gemakshalve creepy jungle sounds gaan noemen.

EXTRA'S
Alhoewel het navigatiesysteem van de Blu-ray een klein beetje anders is dan op de dvd-sets van de vorige seizoenen, is de aanblik op het eerste zicht erg analoog. Nieuw is dat er op elke disk een SeasonPlay-actie mogelijk is, die zowat de combinatie is van een play all- en een resume-functie. Op disk 1 vinden we de korte recapitulatie Lost In 8:15, (8 min.) waarin nog eens op een drafje de gebeurtenissen uit de eerste drie seizoenen worden samengevat. Wat in 8 minuten tijd een hele opgave is. Op de eerste vier disks zijn ook nog vier afleveringen van audiocommentaar voorzien, waarin we onder meer makers Damen Lindelof en Carlton Cuse en acteurs Daniel Day Kim, Yunjin Kim, Evangeline Lilly en Jorge Garcia bezig horen.

De extra's op de vijfde disk starten bijna gewoontegetrouw met zeven featurettes Lost: On Location (41 min.) met opnames van op de set. Lost Missing Pieces (Mobisodes) (31 min.) is een verzameling van 13 stukjes featurette die voorafgaand aan de uitzending van de serie opvraagbaar waren via gsm, maar die in tegenstelling tot wat de naam beweert niet echt veel stukjes van de Lost-puzzel in elkaar passen. The Island Backlot: Lost in Hawaii (18 min.) neemt ons mee met de cast en de crew naar de set op het Amerikaanse eiland in de zon, waar ook heel wat andere scènes dan die op het eiland zijn opgenomen om de verplaatsingskosten van de acteurs te minimaliseren. Dat ongeveer iedereen op het onbewoond eiland met wapens rondloopt, wordt nog voort uit de doeken gedaan in de documentaire The Right To Bear Arms (11 min.), waarin onder meer ook een wapenexpert aan het woord komt. Het werk van componist Michael Giacchino, opgenomen met een traditioneel orkest met slechts minimaal gebruik van synthesizers, wordt belicht in de 26 minuten durende en in drie delen verdeelde documentaire Soundtrack of Survival. Een seizoen Lost is natuurlijk niet compleet zonder blooper reel (3 min.) en verwijderde scènes (9 min.), 9 in totaal. De featurette Course of the Future: The Definitive Interactive Flash Forwards, waarin de flash forwards uit dit seizoen ofwel in chronologische volgorde, ofwel per personage worden gezet, kregen we op onze speler compleet niet aan de praat. The Oceanic Six: Conspiracy of Lies (21 min.) is een mockumentary over de terugkeer van de zes overlevenden van het eiland, en na een uiteenzetting van de personages uit The Othersper seizoen, volgt er een soortgelijke featurette, The Freighter Folk (13 min.) over de nieuwe personages op het schip dat voor het eiland voor de kust ligt. Off Shore Shoot (8 min.) ten slotte gaat over de opnames op zee, en dan vooral die met de helikopter van Frank Lapidus.

Mogen we tot slot nog even opmerken dat de 5 Blu-raydisks in een erg ergonomische verpakking zitten, niet breder dan een standaard Seastone-case, waarbij toch zorg is besteed dat de disks niet over elkaar gaan schuiven. Een tien voor design.

CONCLUSIE
Inhoudelijk is het vierde seizoen van Lost een klein stapje naar boven ten opzichte van het relatief matige derde seizoen, maar dit seizoen heeft erg te lijden onder de schrijversstaking van Hollywood. De Blu-ray is van referentiekwaliteit en het doet me genoegen dat ook televisieseries hun weg naar het nieuwe medium vinden.coverStudio: Disney

Regie: Jack Bender, Paul Edwards, Stephen Williams, Tucker Gates, Paris Barclay, Eric Laneuville, Karen Gaviola, Frederick E.O. Toye, Bobby Roth
Met: Matthew Fox, Evangeline Lilly, Jorge Garcia, Josh Holloway, Daniel Dae Kim, Naveen Andrews, Terry O'Quinn, Yunjin Kim, Emilie de Ravin, Henry Ian Cusick, Elizabeth Mitchell, Michael Emerson, Jeremy Davies, Jeff Fahey, Recca Mader, Ken Leung

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
601 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418186739


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• Samenvatting "Lost in 8:15"
• 4 audiocommentaartracks
• Documentaire "Lost Missing Pieces" (Mobisodes)
• Documentaire "Lost on Location"
• Documentaire "The Island Backlot: Lost in Hawaii"
• Documentaire "The Right To Bear Arms"
• Documentaire "Soundtrack of Survival"
• Lost Bloopers
• 9 verwijderde scènes
• "Course of the Future: The Definitive Interactive Flash Forwards" inclusief inleiding door Carlton Cuse en Damon Lindelof
• Documentaire "The Oceanic Six: Conspiracy of Lies"
• Documentaire "The Freighter Folk"
• Documentaire "Off Shore Shoot"
• BR Exclusive: Season play

Andere recente releases van deze maatschappij