:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RISE OF THE FOOTSOLDIER
RISE OF THE FOOTSOLDIER (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-12-03
FILM
Carlton Leach (Ricci Harnett) is een berucht voetbalhooligan die niet met zich laat spotten. Als er ergens geknokt moet worden, staat hij paraat om zijn makkers te helpen en het maakt niet uit hoe groot de tegenstand is. Wanneer een knokpartij in de Londense metro verkeerd afloopt, besluit Carlton om er de brui aan te geven. Hij krijgt al snel een aanbod om als buitenwipper aan de slag te gaan in een gevaarlijke nachtclub. Zo werkt hij zich op als topcrimineel en voor hij het goed en wel beseft staat Leach bekend als één van de meest gevreesde én gerespecteerde criminelen van Engeland. Maar met de komst van drugs begint het midden jaren negentig allemaal fout te lopen...

Hooligan...
Bouncer...
Gangster...
Legend!

Rise Of The Footsoldier van regisseur Julian Gilbey vertelt het waargebeurde verhaal van Carlton Leach, een zelfverklaarde klootzak die uitgroeide tot één van de meest gevreesde gangsters uit de Britse onderwereld. Maar eigenlijk is Leach enkel de rode draad van de film, die ons via enkele zijn vrienden bij de bloederige Rettingdon-moorden uit 1995 brengt. Toen werden op 8 december drie topcriminelen op ongezien wrede wijze letterlijk een kopje kleiner gemaakt. Er werden twee verdachten opgepakt én berecht, maar tot op de dag van vandaag blijven er meer vraagtekens over dan dat er sluitende antwoorden verschaft zijn.

Het wordt vanaf de opening duidelijk dat regisseur Gilbey het verhaal zo realistische mogelijk wil vertellen en ook de minder fraaie details zal belichten. Hij draait de camera nooit weg van al het geweld en het resultaat is een ongeziene hoeveelheid bloed en ellende. De dialogen bestaan uiteraard ook uit een hoop schuttingstaal en uiteindelijk zijn al de karakters onsympathieke figuren die mensen aftuigen voor de pret. Toch weten de prima acterende castleden (en dan vooral Ricci Harnett) net genoeg sympathie op te wekken, zodat je geboeid blijft kijken. Het helpt ook dat Gilbey er een snedige film van gemaakt heeft, die vlot opschiet en op de juiste momenten schokt, verrast en weet te entertainen. De actie is bikkelhard en intens in beeld gebracht. de gevechten voelen nergens aan als overgechoreografeerd, maar ze hebben een ongezien gevoel van realisme.

Rise Of The Footsoldier is een aanrader voor de liefhebbers van snoeiharde misdaad- en gangsterfilms. Maar mensen met een gevoelige maag kunnen deze kelk beter aan zich voorbij laten gaan.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 HD-beeld is scherp, met een goed niveau van contrast, diepte en schaduwdetail. De kleuren zien er goed uit en ogen helder en natuurlijk. Het beeld is proper met weinig noemenswaardige oneffenheden. Er is wel wat minieme grain aanwezig in enkele scènes, net als wat beschadigingen, maar die zijn door de regisseur toegevoegd voor de stijl en sfeer. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een goede dynamiek en plaatsing van de geluidseffecten. De muziek klinkt geweldig en komt mooi tot haar recht. De hedere dialogen komen netjes uit de center en zijn over de hele lijn goed verstaanbaar. Ruis of andere onvolmaaktheden zijn we niet tegengekomen. De eveneens aanwezig Engelse Dolby Surround 2.0-track is ook van een bevredigende kwaliteit.   

EXTRA'S
Op het eerste gezicht geen geweldige selectie, maar gelukkig blijken kwaliteit en inhoud best in orde te zijn. De 'Making Of' blijkt een informatieve, eerlijke en diepgravende documentaire te zijn van 45 minuten die echt een idee geeft hoe de film tot stand kwam. We krijgen een boel boeiende interviews te zien en je krijgt respect voor wat de makers probeerden te bereiken. Voor wie er nog niet genoeg van heeft is er nog een bijna 10 minuten durende 'Behind the scenes'-featurette met losse setbeelden, die duidelijk maken hoeveel pret er gemaakt is achter de schermen. Zijn ook aanwezig: de originele bioscooptrailer, een nutteloze fotogalerij en een handjevol promotionele trailers van andere films.

CONCLUSIE
Rise Of The Footsoldier is het verbluffende en extreem gewelddadige relaas van de meest beruchte gangstermoorden uit de geschiedenis van Groot-Brittannië. De eerste Blu-ray van distributeur Indies heeft een goede beeldkwaliteit en een prima geluidskwaliteit. Hoewel er op het eerste gezicht wat weinig extra's lijken te zijn, stellen ze kwalitatief niet teleur. Een topper voor de liefhebbers van de betere gangster/misdaadfilm!     


coverStudio: Indies Home Entertainment

Regie: Julian Gilbey
Met: Ricci Harnett, Terry Stone, Craig Fairbrass, Coralie Rose

Film:
8,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025512418


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 'Making Of'
• Behind the scenes
• Bioscooptrailer
• Fotogalerij
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij