:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRAVE STORY
BRAVE STORY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-01-04
FILM
Wataru Mitsuya (Takako Matsu) en zijn beste vriend zoeken op een donkere herfstavond naar spoken in een afgelegen en compleet verlaten gebouw. Hoewel de twee jongelingen geen spoken vinden, kruist de dappere Wataru het pad van Ashikawa Mitsuru (Eji Wentz), een ietwat vreemde nieuwe leerling op de plaatselijke school. Mitsuru vertelt over een mythische deur waarachter 'als je wensen zullen worden vervuld'. Wataru staat natuurlijk behoorlijk sceptisch tegenover deze beweringen, maar als zijn vader op een dag het gezin Mitsuya zomaar achterlaat en bij overmaat van ramp zijn moeder terechtkomt in het ziekenhuis, besluit Wataru alles op alles te zetten om de magische deur te vinden. Voor hij het goed en wel beseft komt Wataru terecht in een kleurrijke fantasiewereld vol vreemde creaturen, tovenaars en dappere helden. Maar zal hij op tijd terug geraken om zijn dierbare familie te redden? 

Brave Story is een minder bekende Japanse animatiefilm van regisseur Kôichi Chigira, die eerder al scoorde met het geprezen Tokyo Babylon (1992). De animatie is verbluffend mooi en is grotendeels handgetekend met hier en daar wat computerverfijning. Het boeiende scenario zit goed in elkaar en is gebaseerd op de gelijknamige Japanse bestseller van Miyuki Miyabe. Het geheel is groots opgezet en episch, wat enkel maar onderstreept wordt door de heerlijk bombastische soundtrack van Ben Watkins die eerder ook al muziek verzorgde voor The Matrix-sequels. Brave Story is lekker spannend, heeft een goed tempo en verveelt ondanks de langere speelduur geen moment. Dit is vooral te danken aan de geweldige regie van Chigira, die in al de fantasie nergens het menselijke aspect uit het oog verliest.

Brave Story werd in 2007 genomineerd als beste Japanse animatiefilm voor een Award of the Japanese Academy en won de speciale prijs van de jury op het Filmfestival van Annecy. Dat is geheel terecht, want de film raakt op de juiste momenten de juiste snaren. De originele en fanastierijke wereld vol avontuur komt echt tot leven en je laat je vanaf de eerste tot de laatste moment compleet meevoeren, net omdat alles zo perfect op elkaar is afgesteld. De film heeft nog niet de bekendheid van de absolute klassiekers zoals Spirited Away en Princess Mononoke, maar laat dat u zeker en vast niet tegenhouden!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is haarscherp, met een verbluffend niveau van diepte en detail. Het contrast is goed en het zwartniveau lekker strak. De heldere en levendige kleuren ogen warm en natuurlijk. Vuiltjes en andere beschadigingen zijn geheel afwezig en digitale compressiefoutjes vormen eveneens geen probleem. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en ruimtelijk, met een goede dynamiek en goed verstaanbare dialogen. Ruis en andere oneffenheden hebben we niet opgemerkt.

EXTRA'S
Zoals steeds bij de Benelux-releases van Kaze moeten we het stellen met twee (Franse) promotionele trailers en een pagina met Engelse dvd-credits. Teleurstellend!

CONCLUSIE
Brave Story is een minder bekende Japanse animatiefilm die op elk gebied de juiste snaren bespeelt. De dvd van Kaze, die verdeeld wordt door Filmfreaks, heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en is dan ook een absolute aanrader voor de liefhebbers van anime. 


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: K˘ichi Chigira
Met: Takako Matsu, Eiji Wentz, Miki Imai

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Credits
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij