:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOU DON'T MESS WITH THE ZOHAN
YOU DON'T MESS WITH THE ZOHAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-02-08
FILM
Zohan Dvir (Adam Sandler) is één van de beste agenten van de Mossad. Hoewel hij immens populair is bij zowel mannen als vrouwen, koestert Zohan maar één droom: het haar van mensen knippen en stylen. Tijdens een gevaarlijk gevecht met zijn aartsvijand, de Palestijnse terrorist "The Phantom" (John Turturro), zet hij zijn eigen dood in scène en ziet hij zijn kans schoon om te vluchten naar Amerika. Hoewel hij bij de meeste bekende kapsalons uitgelachen wordt, krijgt hij van de mooie Dahlia (Emmanuelle Chriqui) de kans om zich te bewijzen. Al snel maakt Zohan naam in de buurt. Maar dan wordt de voormalige agent van de Mossad herkend door Salim (Rob Schneider) en die besluit "The Phantom" op de hoogte te brengen van zijn ontdekking…

"He'll Make You Silky Smooth"

Om maar even met de deur in huis te vallen: we zijn géén fans van Adam Sandler. Hoewel we ons kostelijk geamuseerd hebben met hits als Happy Gilmore ('96), The Waterboy ('98) en 50 First Dates ('04), valt het niet te ontkennen dat de komiek steevast hetzelfde kunstje lijkt op te voeren. In sommige films werkt zulks (The Longest Yard) en in andere helemaal niet: Little Nicky, The Animal en I Now Pronounce You Chuck And Larry. Hierdoor hebben we ook een heleboel van zijn films aan ons laten voorbijgaan, maar de trailers van Don't Mess With The Zohan wisten toch voldoende interesse te wekken. Niet alleen leek het een leuke mix van actie en onnozele humor, maar bovendien was het de eerste samenwerking tussen Sandler en producent/scenarist Judd Apatow - de golden boy van de moderne komedie, bekend van onder andere Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy, The 40 Year-old Virgin en uiteraard Knocked Up. In de bioscoop werd de komedie in elk geval een dikke hit, met een wereldwijde opbrengst van 202 miljoen dollar.

Helaas zijn onze verwachtingen toch niet helemaal ingelost. Daarvoor misten teveel grappen en grollen het doel! Toch is Don't Mess With The Zohan zeker geen slechte film. Adam Sandler en Judd Apatow hebben met 'the Zohan' namelijk een leuk en origineel typetje uit hun duim gezogen. Daarbovenop is het heerlijk bizarre script best gedurfd in deze politiek correcte tijden en kan er een beetje met elk heet hangijzer uit de hedendaagse actualiteit gelachen worden. De Palestijnen, de Israëli's en het hele conflict moeten er aan geloven, maar ook homo's, oude vrouwtjes, Joden en Mariah Carey worden het doelwit van Sandler en co. Alles wordt uiteraard compleet opgeblazen en uitvergroot, zodat je het allemaal moeilijk serieus kan nemen.

Er valt dankzij het algemene enthousiasme van de cast voldoende plezier te beleven en van sommige grappen zullen zelfs de mondhoeken van de meest chagrijnige persoon weten te krullen. Don't Mess With The Zohan kreeg zoals te verwachten niet de beste kritieken en dat is zoals u kon lezen niet geheel onterecht. Het is verre van grote kunst en het is jammer dat regisseur Dennis Dugan niet heel de film lang hetzelfde niveau van humor weet aan te houden en teveel terug grijpt naar steeds dezelfde grappen. Maar als je in een melige bui bent en/of buikpijn kreeg van het schateren bij films als Austin Powers In Goldmember, Undercover Brother en het algemene werk van Sandler en Apatow, dan kan je slechter varen dan met deze Don't Mess With The Zohan.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 HD-beeld is ongelofelijk helder en kleurrijk, met een goed niveau van scherpte en een uitstekend contrast. Het beeld heeft een goed diepte en het schaduwdetail is eveneens prima. Filmgrain of andere artefacten hebben we niet direct waar kunnen nemen. Een prima, zij het wat té artificiele beeldkwaliteit. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt eveneens meer dan goed, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De geluidseffecten zijn uitstekend geplaatst en de muziek klinkt lekker ruimtelijk. De subwoofer onderlijnt de bij momenten onnozele actiescènes. Ruis en andere onvolmaaktheden zijn gelukkig niet aan de orde. 

EXTRA'S
Adam Sandler, Rob Schneider, Robert Smigel en Nick Swardson geven de aftrap met een bijzonder amusante audiocommentaar vol grappen, grollen en feiten over het maken van de film. Nadien is het de beurt aan regisseur Dennis Dugan om zijn zeg te doen in een tweede en meer technische commentaartrack. Vervolgens is er een schat aan featurettes die stuk voor stuk een bepaald aspect van de productie van dichterbij bekijken. "Looked Who Stopped By" (9 min.) gaat dieper in op de diverse cameo's in de film, terwijl "Dugan: The Hands-on Director" (7 min.) ons leert hoe geweldig het is om te werken onder Dennis Dugan. Niet echt boeiend dus. Geef ons dan maar "The Stunts of Zohan" (10 min.), een informatieve featurette die ons een kijk geeft achter de schermen van al de aanwezige actie- en stuntscènes uit de film, en "Dugan Espagnol?" (5 min.) waarin je de regisseur een beetje kan zien sukkelen op de Spaanse set. Hilarisch! In "Zohan VS The Phantom" (4 min.) komt John Turturro wat tekst en uitleg verschaffen over zijn geschift personage, terwijl "Zohan's Doubles" (7 min.) dieper in gaat op de diverse stuntmannen en stand-ins die Sandler in de film gebruikt. "Shooting Baja for Tel Aviv" (7 min.) is een amusante featurette die ons een kijkje geeft op de set in Baja. Het geheel is net zoals de meeste van de featurettes die aanwezig zijn doorspekt met korte interviewsnippers en filmbeelden. Kort en bondig zijn ook "All-American Rednecks" (4 min.) over het korte optreden van zanger Dave Matthews, en in "From Guns to Scissors" (9 min.), waarin valt te ontdekken dat Israëlische en Palestijnse acteurs toch geen echte wrok koesteren tegen elkaar.  Erg leuk zijn de drie grappige fake nieuwsberichten (samen een dikke 10 minuten). Maar helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen over "The Robot" (4 min.), een weinig komische robot die gelukkig terechtkwam op de vloer van de montagecabine. "Getting Sticky" (5 min.) gaat euhm... dieper in op de eindeloze seksdrift van the Zohan, met natuurlijk de nodige aandacht voor al het vrouwelijke schoon in de film. 

"Laughing is Contagious" (6 min.) blijkt een filmpje met grappige bloopers te zijn. Ook erg leuk zijn maar liefst 15 weggeknipte scènes die samen goed zijn voor bijna evenveel minuten nieuw beeldmateriaal. Spijtig dat er geen verdere uitleg is toegevoegd, want sommige scènes hadden best in de film mogen zitten! Als laatste zijn er vier promotionele trailers voor andere films die zijn verschenen bij distributeur Sony Pictures.  

CONCLUSIE
De combinatie van bizarre situaties en platte humor in You Don't Mess With The Zohan zal niet iedereen kunnen bekoren. Toch hebben we ons nog best vermaakt met de nieuwste komedie van komiek Adam Sandler. Zelfs als je geen fan bent van zijn ranzige, bijna kinderlijke humor, valt er nog genoeg te lachen dankzij zijn overenthousiaste vertolking van het half nichterige titelpersonage en het compleet van de pot gerukte, maar gedurfde scenario. De Blu-ray heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit en een fijne selectie bonusmateriaal.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Dennis Dugan
Met: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui, Rob Schneider

Film:
6/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 & 117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609673395


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Italiaans Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Hindoestaans, Engels CC
Extra's:
• Unrated versie
• 2 commentaartracks
• 11 featurettes
• Bloopers
• 3 fake nieuwsberichten
• Weggeknipte scènes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij