:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THREE OUTLAW SAMURAI
THREE OUTLAW SAMURAI
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-31
FILM
Door de onmenselijk hoge belastingen staat een Japans dorpje in rep en roer. Steeds meer mensen kunnen ze niet meer betalen en vervallen in complete armoede. Drie hongerige boeren zien het echt niet meer zitten en zijn ten einde raad. In totale wanhoop besluiten ze de dochter van de lokale magistraat te gijzelen en hem zo te dwingen om de belastingen te verlagen. De magistraat is echter helemaal niet van plan om zich zomaar te laten afpersen en de landbouwers krijgen het hard te verduren! De zwervende zwaardvechter Sakon Shiba (Tetsurô Tamba) besluit de arme inwoners te helpen. Al snel krijgt hij het gezelschap van de flierefluiter Kyojuro Sakura (Isamu Nagato) en de dappere Einosuke Kikyo (Mikjiro Hira). Een bloedige strijd barst los...  

Three Outlaw Samurai is het debuut van de gevierde Japanse cineast Hideo Gosha (Sword Of The Beast, Oar), maar de prent bevat al de karakteristieke eigenschappen van zijn latere werk. Tussen de verbluffend opgezette shots, de stijlvolle regie en de rauwe, realistische zwaardvechtscènes door maakt Gosha dankbaar gebruik van de welbekende genreclichés om regelmatig een goed gemikte speldenprik te verkopen aan de welgestelde elite en hun lakse houding tegenover de minderbedeelden. Er wordt goed acteerwerk geleverd door de hele cast, met de typisch Japanse overdrijvingen en emotionele uitvergrotingen. 

Three Outlaw Samurai werd destijds een succes en Hideo Gosha volgde dit succes een jaar later op met het soortgelijke Sword Of The Beast. De beide producties worden gezien als absolute klassiekers in het zogenaamde chambaragenre, beter bekend als de Japanse zwaardvechtersfilm. Een aanrader voor de liefhebbers!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-zwart-witbeeld is behoorlijk soft met een bescheiden contrast en schaduwdetail. Daarnaast is het beeld behoorlijk vuil en zijn er regelmatig diverse oneffenheden zoals beeldflikkeringen waar te nemen. De Japanse Dolby Digital Mono-track klinkt beperkt en gedateerd met zoals te verwachten regelmatig wat ruis en kraakjes. De dialogen zijn gelukkig behoorlijk te verstaan. Gezien het bronmateriaal is de beeld- en geluidkwaliteit nog net voldoende, maar dit kon sowieso beter! We zijn benieuwd naar de volgende "Koinobori"-releases.

EXTRA'S
In de stijlvolle verpakking huist een informatief en waardevol verzamelboekje. Op het schijfje zelf zijn de extra's helaas beperkt tot een verzameling trailers van andere films uit de "Koinobori"-reeks.

CONCLUSIE
Een uitstekende chambaraclassic met rauwe zwaardgevechten en een heerlijk tijdloos verhaal. De beeld- en geluidskwaliteit kon wellicht wat beter, maar voldoen. Mits een zachte aanschafprijs is dit zeker een aanrader voor de liefhebbers van klassieke Aziatische cinema.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Hideo Gosha
Met: Tetsuro Tamba, Mikijiro Hira, Isamu Nagato

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1964

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058494320


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij