:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEN OF HONOR
MEN OF HONOR
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-27
FILM
In dit waargebeurde verhaal speelt Cuba Gooding Jr. de rol van Carl Brashear, een kansarme jongen uit een arm boerengezin die toekomst opgeeft om zijn vader in de landbouw te helpen. Carl krijgt jaren nadien echter de kans om bij de marine te gaan, en die kans wil hij niet laten liggen. Na een ontroerend afscheid met zijn ouders, belandt hij in de keuken van een marineschip als kok. Niet echt waaop hij gehoopt had. Wanneer Carl besluit een duik te nemen in het water -op een dag waar enkel de blanke mariniers mogen zwemmen- verslaat hij de beste blanke zwemmer. Dit gebeuren gaat door de oversten niet onopgemerkt voorbij en prompt wordt hij overgeplaatst naar een duikteam van de marine. Maar Carl wil meer. Net als zijn blanke collega's wil hij eveneens een duikdiploma behalen en doet er alles aan om de academie binnen te geraken. Zijn volhardheid wordt opgemerkt door Leslie W. Sunday (Robert De Niro) die hem toelaat. Zijn komst zorgt voor onrust en wrevel bij de blanke duikers. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en wilskracht weet hij vol te houden, maar na een tragisch ongeval waarbij zijn been geamputeerd dient te worden, besluit hij met een kunstbeen doch zijn duikersdiploma op zak te steken.


BEELD EN GELUID
Technisch haalt deze DVD zoals verwacht de nodige hoge scores. Een recente film als deze mag eigenlijk geen foutjes bevatten. En toch merken we hier en daar wat grain en mocht het contrast in enkele donkere scènes iets beter. Afgezien hiervan is het beeld goed van kwaliteit. De film wordt bovendien met het originele 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd en is tevens anamorfisch. Het Dolby Digital 5.1 geluid (384 kbps) klinkt heel geslaagd waarbij dialogen, muziek en actiegeluiden perfect weerklinken. De beschikbare kanalen worden optimal benut. Dit is zeker geen overdonderende geluidstrack, maar daar leent de film zich dan ook niet toe.


EXTRA'S
De audicommentaar bij deze film is volgens ons een beetje drukbevolkt. Nasst acteur Cuba Gooding Jr. en regisseur George Tillman Jr., komen ook Scott Marshall Smith en Robert Teitel aan het woord. Het is dus bijgevolg niet altijd duidelijk wie het woord voert. Informatief is deze track echter gedeeltelijk, er komen wel veel herinneringen en andere leuke weetjes aan bod. Vervolgens krijgen we een promotionele featurette HBO Special (13 min.) waarin via interviews en beelden achter de schermen een aantal aspecten uit de productie uit de doeken worden gedaan. Hiernaast wordt een kleine documentaire aan de echte Carl Brashear besteed, waarin toch hij toch iets teveel opgehemeld wordt. Wat hij verwezenlijkt heeft, is lovenswaardig en moedig, hij is een held in de marine, maar uitspraken van de acteurs als "everybody should know who Carl Brashear is" gaat toch iets te ver. De regisseur zelf biedt dan nog de nodige commentaar bij elf verwijderde scènes en het alternatieve einde. Een slideshow van storyboards (3 min.) wordt eveneens door de regisseur van de nodige uitleg voorzien, niet echt bijzonder. Het rijtje van extra's wordt afgerond met een muziekvideo "Win" van Brian McKnight, een bioscooptrailer en twee TV-spots.

CONCLUSIE
Men Of Honor is een met momenten redelijk onderhoudende film die af en toe niet echt kan boeien en waarbij de moraal er nogal dik bovenop wordt gesmeerd. Technisch voldoet de schijf aan de verwachtingen en bevatten de extra's ook wel de nodige informatieve informatie.


cover
Studio: Fox

Regie: George Tillman Jr.
Met: Robert De Niro, Cuba Gooding Jr., Charlize Theron, Michael Rapaport

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626010647


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar door acteur Cuba Gooding Jr., regisseur George Tillman Jr., Scott Marshall Smith en Robert Teitel
• Featurette HBO Special
• Documentaire Carl Brashear
• Verwijderde scènes met of zonder commentaar
• Animatics met commentaar
• Muziekvideo
• Bioscooptrailer
• 2 TV spots

Andere recente releases van deze maatschappij