:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHIRI
SHIRI
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-04-27
FILM
Shiri vertelt het verhaal van de Koreaanse geheim agent Ryu (Han Suc Kyu) en zijn partner Lee (Sung Kang Ho) die een complot ontdekken van Noord Koreaanse agenten om een nieuw soort vloeibare bom, genaamd CTX, te verkrijgen. Al snel wordt het duidelijk dat de Noord Koreanen vastbesloten zijn om dit niet opspoorbare explosief te gaan gebruiken bij terroristische aanvallen in Zuid-Korea. Hoe hard Ryu en Lee ook hun best doen, steeds lijken de terroristen hen een stap voor te zijn met als gevolg dat ze na een tijd elkaar en hun collega’s beginnen te verdenken. Zullen ze tijdig het echte doel van de terroristen ontdekken?


Shiri is één van die films waarbij je best vooraf zo weinig mogelijk over het verhaal weet. Het is dan ook des te onbegrijpelijker dat de diverse trailers die op deze dubbel dvd staan een paar grote spoilers bevatten. Het valt dan ook ten zeerste aan te raden om de trailers niet te bekijken zonder de film gezien te hebben. Shiri, die actie en romantiek op een perfecte manier weet te combineren, slaagt erin om de kijker een keer echt op het verkeerde been te zetten. Deze plotwending (die ik niet zag aankomen) wordt op een ietwat lullige manier gerealiseerd maar dit mag toch geen aanleiding zijn om minder van de film te genieten. Just sit back and relax.


BEELD EN GELUID
Over het algemeen is het beeld van Shiri goed te noemen. Het beeld is contrastrijk, wat vooral in de nachtelijke en in de regen scènes van de film goed tot uiting komt. Af en toe is er zeer lichte ruis aanwezig, maar niet in de mate dat dit storend gaat werken. Beide 5.1 soundtracks zijn meer dan bevredigend, met toch een lichte voorkeur voor de dts track. Bij de actie scènes knalt het er lustig op los langs alle kanten maar toch mocht men nog wat meer gebruik gemaakt hebben van de achterste kanalen tijdens bepaalde scènes. Al bij al is het geluid net iets beter te noemen dan de beeldkwaliteit van de dvd.

EXTRA'S
De 2e dvd is goed gevuld met extra’s maar jammer genoeg kunnen de meeste onder ons er niet veel mee aanvangen door het ontbreken van Engelse ondertitels. Slechts een kleine minderheid van de extra’s kunnen zodoende boeien. Van de director’s cut moet men absoluut niet veel verwachten: het gaat om een kleine bloederige scène die door de regisseur werd verwijderd omdat ze niets wezenlijks bijbracht aan de film. De ‘making of’ en interviews zijn jammer genoeg niet Engels ondertiteld. De trailers, videoclip en de Engels ondertitelde cast en crew informatie blijven nog over om te bekijken.


CONCLUSIE
Deze Koreaanse actie film moet zeker niet onderdoen voor de meeste Hollywood actie films. Universele thema’s als liefde, haat en verraad komen in deze klasse film aan bod. Toen de film, die uiteindelijk handelt over de moeilijkheden bij de toenaderingspogingen tussen Noord en Zuid, uitgebracht werd in Zuid Korea brak hij alle box-office records (sindsdien werd de film enkel voorbijgestoken door Joint Security Area). Deze film (en dvd) is en blijft een echte aanrader.

WEETJES
- shiri / swiri is de naam van een vis die enkel voorkomt in de Koreaanse wateren, zo ook in de gedemilitariseerde zone
- later dit jaar wordt de video uitgebracht in de Benelux op huurvideo
- er ontstond redelijk wat commotie op verschillende internet forums door de hoesafbeelding die gebruikt werd door Columbia Tristar voor de regio 1 release van Shiri: men gebruikte een afbeelding van een sexy vrouw die niet in de film voorkomt en die verkeerde verwachtingen kan lokken bij personen die de film niet kennen.


cover
Studio: Bitwin

Regie: Kang Jegyu
Met: Han Suc Kyu, Sung Kang Ho, Choi Min Sik, Kim Yun Jin

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Actie

Versie:
Korea

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8809030245403


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Koreaans DTS 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Japans, Koreaans
Extra's:
• Interviews Cast en Crew,
• Interviews Special Effects/Stunts Crew,
• Interviews Sound/Music Crew,
• Wapen Index,
• Director's Cut Scene,
• Outtakes en Bloopers,
• The Meaning Of Shiri,
• Cast & Crew Notes,
• The Making Of Shiri,
• Publieksreactie,
• TV News Articles on Shiri,
• Preproduction materiaal,
• Muziek Video ‘When I Dream’,
• 2 Theatrical Trailers,
• Japanese TV Spot

Andere recente releases van deze maatschappij