:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHT OF THE LIVING DEAD
NIGHT OF THE LIVING DEAD
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-04-28
FILM
"They are coming to get you, Barbra"

Bij een bezoek aan een kerkhof worden Johny en zijn zus Barbra aangevallen door een wat vreemd aandoende man. Nadat haar broer haar achtergelaten heeft dient Barbra (Judith O’ Dea) haar toevlucht te zoeken in een afgelegen huis in de buurt. Tot haar verbazing hebben zich nog meer mensen in dit huis verschanst en dit ten gevolge van een vreemd verschijnsel dat de doden van het nabijgelegen kerkhof weer tot leven wekt en hen verandert in zombies.

Night of the Living Dead, die het eerste deel vormt van Romero’s trilogie, is één van de meest invloedrijke horror films van de laatste 50 jaar. Verwacht hier geen over the top gore als in de films van Lucio Fulci of Peter Jackson maar de film bevat sfeer in overvloed, een grimmig einde en toch wel een aantal gruwelijke scènes. Deze film die terecht als een klassieker wordt gezien krijgt hier jammer genoeg te kampen met een verschrikkelijke DVD-release. Ter ere van de 30e verjaardag werden er immers nieuwe scènes gemonteerd die nadien in de film werd gemonteerd. Onmiddellijk kan men een duidelijk onderscheid zien tussen de nieuwe beelden en de oude. Zo presteerde men het om de originele openingsscène te laten voorafgaan door een paar minuten nieuw beeldmateriaal. In het totaal werden er zo een 15-tal minuten nieuw beeldmateriaal aan de film toegevoegd. Alsof dit nog niet genoeg was besloot men ook om een surrealistisch slechte nieuwe score op te nemen, wat het allemaal nog erger maakte. Indien Dutch Filmworks hier de originele versie van de film had gebruikt dan had deze film zeker een 8 gekregen. Een 2 op 10 is zowat het absolute maximum voor deze wanprestatie. Gelukkig slaagde DFW erin om de release van het tweede deel van de trilogie Dawn of the Dead een veel betere release mee te geven.

BEELD EN GELUID
Deze zwart-wit film wordt hier gepresenteerd in een 1.33.1 transfer. De digitale re-mastering zorgt voor een goede beeldkwaliteit met mooie heldere contrasten. Het feit dat er bij deze re-edit gebruik werd gemaakt van verschillende opnames (waartussen er een tijdspanne zat van 30 jaar) valt redelijk goed op en het kan dan ook als zeer storend ervaren worden. Al bij al kunnen we toch spreken over een geslaagde beeldtransfer. De stereo geluidstrack kons ons niet echt overtuigen maar het dient gezegd te worden dat de klank helder en vrij van fouten is. Dat het hier echt een lowbudget film (114.000 $) betreft houdt natuurlijk ook in dat de verwachtingen niet te hoog gespannen mogen zijn.

EXTRA'S
Hier is het wederom huilen met de pet op. De extra’s kunnen bekeken worden op een goede 5 minuten. De biografie en filmografie beslaat een paar pagina’s die gewoon kunnen gelezen worden. De trailer voor de 30th anniversary edition is niet echt spectaculair te noemen. Er zijn nog een aantal trailers te zien voor andere films die door DFW werden uitgebracht namelijk: The Texas Chainsaw Massacre, Evil Ed, Day of the Dead en Phantom of the Opera. Waarmee alles over de extra’s gezegd is.

CONCLUSIE
Laat deze bagger uitgave liggen. Koop ze niet! Night of the Living Dead is nochtans een film die in geen enkele collectie van een horrorfan mag ontbreken. Als alternatief voor deze versie is er ondermeer een regio 1 versie (THX certified) uitgebracht door Elite Entertainment met als titel Night of the Living Dead: Millenium Edition. Wil men toch perse een Nederlands ondertitelde film uit de Dead-trilogie dan kiest men beter voor de tevens door DFW uitgegeven Dawn of the Dead DVD.

WEETJES
- In 1990 werd een door Tom Savini geregisseerde remake uitgebracht.
- George A. Romero was één van de kandidaten om Resident Evil te regisseren.
- De special effects annex ingewanden werden geleverd door een plaatselijke slager die de film mee financierde.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: George A. Romero
Met: Judith O’Dea, Duane Jones, Marilyn Eastman; Karl Hardman, Judith Ridley, Keitj Wayne

Film:
2/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983455252


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engelse Dolby Stereo 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Biografie en filmografie van George A. Romero
• Trailer
• Fotogalerij
• Informatie nieuwe releases

Andere recente releases van deze maatschappij