:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PINEAPPLE EXPRESS
PINEAPPLE EXPRESS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-19

FILM
De luie Dale Denton (Seth Rogen) is een verstokte wietroker die zijn kost verdient met het afleveren van allerhande dagvaardingsdocumenten. Nadat zijn voorraad er weer door is, loopt hij even langs zijn vaste dealer Saul Silver (James Franco). Dale krijgt een jointje van het zeldzame ‘Pineapple Express’. Maar als hij even later getuige is van een meedogenloze moord, laat hij zijn ‘Pineapple Express’-jointje vallen en dat is zo zeldzaam dat de sluwe moordenaars direct naar Saul en Dale worden geleid…

"One hit could ruin your whole day!"

De creatieve grapjas Seth Rogen en producent/scenarist Judd Apatow, zijn ondertussen de ongekroonde koningen van de hedendaagse Amerikaanse komedie. Met uitzondering van het onnozele Walk Hard: The Dewey Cox Story werden al deze films - waarbij tenminste één van hen betrokken was - absolute kaskrakers. Met Role Models en I Love You Man zijn de eerste soortgelijke komedies waaraan de twee heren niet verbonden zijn al een feit! Met Pineapple Express maakten de ze hun eerste actiekomedie en het resultaat is verrassend geslaagd te noemen. Hoewel we onze bedenkingen hadden bij het hele 'stoner'-concept (de Cheech- & Chong-films zijn ondertussen ook al terechte fossielen waarop niemand nog zit te wachten), komt de talentvolle cineast David Gordon Green er helemaal mee weg.

Dit is voor een erg groot stuk te danken aan de geweldige casting. Seth Rogen speelt gewoon zichzelf, zijnde de sympathieke nietsnut die hij ook al was in onder andere The 40 Year-Old Virgin en Knocked Up, maar het is de verrassende casting van James Franco dit bijna heel de film naar hogere sferen weet te tillen! De serieuze acteur die beroemd werd dankzij de Spiderman-trilogie, staat niet echt bekend om zijn humor, noch zijn komische timing. Toch ontpopt de erg talentvolle Franco zich op een verbluffende wijze tot de meest geloofwaardige en tegelijk meest hilarische wietdealer aller tijden! Daar tegenover staan enkele kleurrijke bijrollen, zoals de altijd geweldige Danny McBride, de spectaculaire schoonheid Amber Heard en de heerlijke slechterikken Gary Cole en Rosie Perez.
 
Regisseur David Gordon Green en de scenaristen Seth Rogen en Evan Goldberg slagen er bovendien ook in om een knap evenwicht te vinden tussen de typische flauwe onnozelheden, scherpzinnige humor en gewelddadige actie. Je bent soms nog niet goed bekomen van het lachen of er wordt iemands voet compleet afgeschoten! Pineapple Express is tussen de lijnen door een stevige actiefilm met in de hoofdrol twee sympathieke onnozelaars. De actiescènes zijn snedig, explosief en hier en daar zelfs spannend! Tijdens de beste momenten deed Pineapple Express ons qua sfeer en opzet een beetje denken aan de eerste twee Beverly Hills Cop-films.

Het is de makers dan ook vergeven dat er een aantal compleet overbodige subplots in zitten die er gerust uit hadden gekund om de prent wat vlotter te maken. De 27 miljoen dollar kostende Pineapple Express werd hoe dan ook een stevige kaskraker en bracht in thuisland Amerika alleen al 88 miljoen dollar in het laatje. Ook de meeste critici waren te spreken van de combinatie van botte humor en harde actie. Kortom, een gouden tip voor de liefhebbers van de betere actiekomedie! 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1-beeld is scherp met een prima contrast en een meer dan behoorlijk schaduwdetail. Het zwartniveau is lekker strak en de kleuren ogen warm en natuurlijk. De gebruikte print is vrij van vuiltjes, terwijl ook overdadige filmgrain en digitale compressiefouten geen probleem vormen. Een prima beeldkwaliteit! De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een luide en dynamische soundtrack met een nette stereospreiding en goed verstaanbare dialogen. De subwoofer onderlijnt de actie prima en geeft de track de nodige punch! Ruis en andere geluidsstoringen zijn gelukkig niet aan de orde.

EXTRA's
Naast de bioscoopversie (107 min.), bevat de dvd ook de pittigere 'unrated versie' van 112 minuten. Beide versies kunnen worden bekeken met een optionele audiocommentaar, ingesproken door een hele resem cast- en crewmensen. Er wordt uiteraard heel wat afgelachen en afgezeverd, maar hier en daar komen er toch ook allerlei weetjes en anekdotes boven water over het maken van de film. Vervolgens hebben we nog een resem verwijderde scènes, maar ook een typisch filmpje met bloopers en versprekingen op de set. In de 21 minuten durende Making Of Pineapple Express zien we hoe de film tot stand is gekomen, aan de hand van allerhande interviews en uiteraard ook beelden van achter de schermen. In het vijf minuten durende "Injury Report" komen we tot de ontdekking dat het er behoorlijk hard aan toe ging op de set, getuige de verwondingen die sommige van de acteurs opliepen. Een hele verzameling cross-promotional trailers sluit de boel af.

CONCLUSIE
Pineapple Express is een verrassend geslaagde actiekomedie van de makers van Superbad en Knocked Up. De dvd is in elk geval technisch in orde, met een puike beeld- en geluidskwaliteit. Daarenboven bevat het glimmende schijfje een boel interessante extra's, met als kers op de taart de ruigere 'unrated versie' van de prent. Aanbevolen voor de fans van de eindeloze reeks succesvolle Judd Apatow-komedies!
coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: David Gordon Green
Met: Seth Rogen, James Franco, Danny McBride, Gary Cole, Rosie Perez, Amber Heard

Film:
8/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609657753


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Ests, Litouws, Grieks, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Oekra´ens, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Unrated versie
• 2 commentaartracks
• Verwijderde scènes
• Bloopers
• Making Of
• "Injury Report"
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij