:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWISTER
TWISTER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-05-20

FILM
Twister vertelt het redelijk simpele verhaal van wetenschapster Jo Harding (Helen Hunt) die haar carrière heeft gewijd aan het onderzoek van wervelstormen in het Amerikaanse midwesten, getraumatiseerd nadat ze als kind haar vader in zo'n storm heeft zien omkomen. Met een handjevol onderzoekers die het best kunnen omschreven worden als nerds die met statistische zekerheid nooit van hun leven seks gaan hebben heeft ze een machine ontworpen, Dorothy, die de interne luchtstromen van een tornado in kaart moet brengen om zo het gedrag van tornado's beter voorspelbaar te maken. Het gevaarlijke element is dat de machine in de vortex van de storm moet worden geplaatst, en dat zoiets fucking dangerous work of madmen is. Een niet onbelangrijk aandeel in het design kan op conto geschreven worden van Jo's ex Bill Harding (Bill Paxton), die net in het storm season opduikt om eindelijk zijn echtscheidingspapieren te laten ondertekenen opdat hij met zijn nieuw lief, Melissa Reeves (Jami Gertz) in het huwelijksbootje zou kunnen stappen. Bills hart ligt voornamelijk toch nog altijd bij de liefde voor zijn onderzoek, en wanneer een concurrerende storm hunter, Jonas Miller (Cary Elwes), met veel poeha een apparaat aan de pers voorstelt dat voor 99 % plagiaat van Dorothy is (de sensoren zijn kubusvormig in plaats van bol, maar daar houden de verschillen op), kan hij moreel gezien niet veel anders doen dan in de wagen stappen naast zijn ex, zijn gordel goed omdoen, en hopen dat hij de rit overleeft.

Twee films is niet echt veel om de carrière van een regisseur te schetsen. Na Speed is deze Twister vooralsnog het enige waarmee de Nederlandse cameraman Jan De Bont als regisseur is opgevallen. De Bont, die het ijzer smeedde wanneer het heet was en net zijn rampenfilm tussen soortgelijke blockbusters als Volcano en Armageddon kon schuiven, weet fijne actie op het scherm te brengen, en de scène waarin de twee protagonisten discussiëren over het feit of het nu al dan niet tweemaal dezelfde koe is die voor hun ogen door de lucht vloog is een zeldzaam welgemikte one-liner. Maar laten we vooral onderstrepen dat deze film moet dienen om CGI-tornado's op het witte doek te toveren en niet echt een showcase is om de acteurs hun meest bezielde karakterrol ooit te zien neerzetten. Helen Hunt kan met haar schattig snoetje misschien de kijkers nog wel voor haar zaak winnen, haar entourage is een opeenstapeling van alle mogelijke clichés over wetenschappers die ongetwijfeld zonder preselecties gekwalificeerd zijn voor Beauty And The Nerd, en het is een beetje overkill dat voor zulke rollen acteurs als Philip Seymour Hoffman hun tijd verschillen terwijl het casten van een aap met een hoed op waarschijnlijk tot hetzelfde eindresultaat zou hebben geleid. Veel meer dan spectaculaire auto-achtervolgingen heeft de film echt niet te bieden, maar die zijn dan ook allemaal goed en tot in de puntjes uitgevoerd. De tornado's worden van de weeromstuit maar groter en groter in de film, en het laatste restje realisme wordt er jammer genoeg ook samen mee weggeblazen: wetenschappers die hun hachje wagen bij windsnelheden van over de 300 kilometer per uur, waarbij zelfs de kleinste splinter de vernietigingskracht van een kogel heeft, zijn ongeveer even verstandig als wanneer ze in een grijs pak met een witte pluimstaart door een Ardeens bos gaan huppelen midden in het jachtseizoen.

BEELD EN GELUID

Twister is één van die films die net in het tijdperk gemaakt zijn waarbij het nu achteraf interessant om zien is of die de overgang naar high definition overleeft. De print is voor de gelegenheid netjes opgekuist; printbeschadigingen in het bronmateriaal zijn niet aan de orde, en gelukkig is er met effecten als digitale ruisonderdukking spaarzaam omgesproken, wat enerzijds maakt dat de film wel een beetje natuurlijk grain vertoont, maar anderzijds de detaillering in onder meer de panshots waarin de wagens van de onderzoekers in konvooi achter elkaar rijden, behouden blijft. De textuur van onder meer de huid en het haar van de personages is realistisch, maar de kleuren, eerder aan de koelere kant van het spectrum te situeren, verschuiven naar mijn smaak soms iets te hard van bleek naar getaand. Soms gaat er ook wel een beetje detail verloren in de schaduwen, en ontbreekt het bij momenten aan diepte. Al bij al is het zeker niet slechter te noemen dan de transfer op dvd, zeker voor een oudere catalogustitel, maar voor een spektakelfilm met razende tornado's had ik mijn verwachtingen iets hoger ingesteld. Waar we zeker niet bekocht mee zijn is met de geluidstrack: waar de Amerikaanse release het slechts moet stellen met een Dolby TrueHD 5.1-track, krijgen we hier een DTS-HD MA-track met alle toeters en bellen die daarbij horen. Onheilspellend gerommel, gierende winden, een in elkaar stortende drive in-cinema en gebouwen die als een kaartenhuisje in elkaar stuiken, en daar nog eens wat knallende muziek van Van Halen erover, Twister heeft het allemaal. Het klinkt allemaal bij momenten wat bombastisch, maar onder meer wanneer een briesje subtiel de windmolentjes aan het huis van Aunt Meg beroert, geeft dit ook een enorm goed subtiel gevoel van richting mee. De upgrade van de geluidstrack zal voor de meesten dé reden zijn om deze disk te willen upgraden.

EXTRA'S

Alle extra's van de Amerikaanse Collector's Edition werden overgenomen. Wat een goede zaak is, want de eerder uitgebrachte Benelux-versie was zeker zo compleet niet. De disk opent met een redelijk technisch geschoeide commentaartrack door regisseur Jan De Bont en visual effects-supervisor Stefan Fangmeier, die het vooral over het uitgebreid scala aan speciale effectenshots hebben, misschien hier en daar ook wel eens de personages aanhalen, maar dat laatste is een dun laagje vernis. The Making of Twister (14 min.) vertelt nog eens in het kort de plot van de film, gecombineerd met stukjes interview met cast en crew en overgoten met filmfragmenten, dus in totaal een hoog elektronisch perspakket-gehalte. Anatomy of a Twister (9 min.) is mogelijk nog wat lichter gebakken cake, en lijkt op een verlengde trailer. Iets beter vaart het Chasing the Storm: Twister Revisited (29 min.), een leuke en gevarieerde maar een beetje droge retrospectieve documentaire waarin Jan De Bont over onder meer de casting en de speciale effecten vertelt. Alhoewel De Bont niet dadelijk terughoudend is met zichzelf complimentjes te geven, zullen de fans van de film de handen ongetwijfeld op elkaar krijgen. Het klapstuk dat niet op de vorige versies te vinden was, behalve op de Amerikaanse collector's edition, is Nature Tech: Tornadoes (45 min.), een documentaire uit 2003 over wervelstormen, geproduceerd door The History Channel, die niets met de film an sich heeft te maken, maar toch weet aan te tonen dat de link tussen wetenschappelijk onderzoek en de verwoestende orkanen die in de film wordt gemaakt, niet zomaar uit de lucht gegrepen is. Om af te ronden krijgen we nog de videoclip van het nummer Humans Being van Van Halen (4 min.) en een trailer (2 min.).

CONCLUSIE

Niet dadelijk de meest realistische rampenfilm aller tijden weet Twister toch te amuseren, alhoewel het script door een vijfjarige zou geschreven kunnen zijn. De geluidstrack van deze Blu-ray behoort tot de fijnere helft van wat u op de markt vindt.




cover



Studio: Universal

Regie: Jan De Bont
Met: Helen Hunt, Bill Paxton, James Gertz, Cary Elwes

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582609226


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Chinees DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Duits, Italiaans, Noors, Portugees, Fins, Zweeds, Grieks, Chinees, Koreaans, Japans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack door regisseur Jan de Bont en special effects coördinator Stefan Fangmeier
• Documentaire "The Making Of Twister"
• Documentaire "Anatomy Of a Twister"
• Documentaire "Chasing the storm: Twister revisited"
• Documentaire "Natuurverschijnselen: Tornado's"
• Videoclip "Humans being" (Van Halen)
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij