:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PUBLIC ENEMY NUMBER ONE: PART 1
PUBLIC ENEMY NUMBER ONE: PART 1
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-08-17
FILM
Jacques Mesrine (Vincent Cassel) was tijdens de jaren zeventig de meest beruchte gangster in Frankrijk.  Ondanks twee goedmenende ouders en de liefde van een knappe vrouw, besluit de man de wereld van de misdaad te omhelzen. Op korte tijd weet Jacques Mesrine zich op te werken tot een ware topgangster. Door zijn vlotte babbel en zijn kunst om steevast de politie te slim af te zijn, wordt hij door de Franse media al snel afgeschilderd als een moderne Robin Hood. Maar achter zijn sympathieke façade schuilt een donkere man die zwaar geweld niet schuwt. Public Enemy Number One Part I vertelt het verhaal van zijn opkomst.

De eerste film is - net als het gelijktijdige opgenomen tweede deel - gebaseerd op het boek "L'instinct de mort", de biografie geschreven door Jacques Mesrine zelf. Ondanks Mesrine's bevestiging dat het boek stevig aangedikt is (lees: overdreven) hield dat de Franse cineast Jean-Francois Richet, bekend en berucht om de bescheten remake van de John Carpenter-klassieker Assault On Precinct 13, niet tegen om zijn twee films te overgieten met een sausje van opgeblazen visuele flair. Alles ziet er geweldig uit en Mesrine komt vaak over als een ongenaakbare held. Toch wist de film ons van begin tot eind te boeien. Natuurlijk heeft de geromantiseerde misdaadwereld iets aantrekkelijks, maar het is vooral het geweldige acteerwerk van de cast dat de film boven de middelmaat doet uitstijgen.

Gilles Lellouche (Narco, Paris), Gerard Depardieu (Vidocq, Babylon A.D.), Elena Anaya (Dead Fish, Van Helsing) en Roy Dupuis (Screamers, La Femme Nikita) zijn stuk voor stuk geweldig in hun respectievelijke rollen, maar het zijn vooral Cécile De France (Haute Tension, Soeur Sourire) en natuurlijk Vincent Cassel (Dobermann, Irréversible) die de pannen van het dak spelen. Beide zijn weergaloos en ondanks al hun misdadige praktijken leef je elke seconde mee met de gewelddadige avonturen van de charismatische Jacques Mesrine en zijn 'Bonnie'; Jeanne Schneider.

Richet heeft duidelijk geleerd van zijn mislukt Amerikaans avontuur en blikt de film vakkundig in met een uitstekende spanningsopbouw en een geweldige actieregie. Ondanks dat je de afloop al kent is het eerste deel van Public Enemy Number One (ofte L'instinct de Mort zoals de prent in het Frans heet) vaak razend spannend, hoewel de magistrale score van Marcus Trumpp en Marco Beltrami hier ook niet vreemd aan zal zijn! 

Niet alle personages zijn geweldig uitgediept in de prent, maar het mag duidelijk zijn dat de regisseur en zijn team geen realistische biopic voor ogen hadden, maar eerder de route hebben genomen naar klassiek, doch goed gemaakt Hollywoodiaans entertainment. Deze aanpak kreeg duidelijk de goedkeuring van het Franse publiek, aangezien er meer dan 2 miljoen mensen naar de avonturen van Jacques Mesrine gingen kijken.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld heeft een prima scherpte met een goed contrast en een bevredigend schaduwdetail. De zwarte tinten zijn diep en solide, terwijl de overige kleuren een natuurlijke aanblik hebben. De gebruikte print is proper, dus vuiltjes en beschadigingen vormen geen enkel probleem. Soms duikt er wat filmgrain op, maar die blijft gelukkig binnen de perken. De Franse Dolby Digital 5.1-track heeft een goede dynamiek met warme en goed verstaanbare dialogen. De muziek komt mooi tot haar recht, terwijl de subwoofer de actie netjes onderstreept. Ruis, kraakjes of andere storingen zijn zoals verwacht niet aan de orde.

EXTRA'S
Naast de originele bioscooptrailer en drie promotionele trailers is er ook nog een 10 minuten durende featurette aanwezig. Dit zijn echter eerder interviews met de hoofdrolspelers (die dieper ingaan op hun personage), dan een echte kijk achter de schermen. Een audiocommentaar had zeker niet misstaan op deze uitgave!

CONCLUSIE
Public Enemy Number One Part I is een uitstekende gangsterfilm, met een weergaloze vertolking van Vincent Cassel. De dvd van A-Film stelt niet teleur op het gebied van beeld en geluid, maar het is toch een gemiste kans dat er zo weinig bonusmateriaal aanwezig is.


cover
Studio: A-Film

Regie: Jean-Francois Richet
Met: Vincent Cassel, Cécile De France, Gérard Depardieu, Gilles Lellouche

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Achter de schermen
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij