:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIDAY THE 13TH - PART VIII: JASON TAKES MANHATTAN
FRIDAY THE 13TH - PART VIII: JASON TAKES MANHATTAN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-30

FILM
Rennie Wickham (Jensen Daggett) en haar net afgestudeerde klas mogen van de lokale school op een trip naar New York. Niemand heeft echter in de gaten dat de bloeddorstige moordenaar Jason Voorhees (Kane Hodder) ook aan boord is geklommen…

 

New York has a new problem”

Met Friday The 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan werd er in 1989 nog een allerlaatste poging ondernomen om de ouwe getrouwe geldkoe van Paramount er terug bovenop te helpen. Tevergeefs, want regisseur en scenarist Rob Hedden (Clockstoppers, The Condemned) levert hier maar een erg fletse horrorsequel af. Alle bloederige speciale effecten zijn vermist (met dank aan de linkse fatsoenrakkers van de MPAA filmkeuring) en buiten de zo herkenbare "ki ki ki ma ma ma"-sample is het iconische thema van Harry Manfredini (de vaste componist van de Friday The 13th-reeks) helemaal niet aanwezig. De makers hebben met dit achtste deel een verandering van omgeving doorgevoerd. Zo werd de actie verplaatst van “Camp Crystal Lake” naar Manhattan (hoewel de film zich voor 80% afspeelt op een boot). Maar het heeft niet gebaat. Zelfs de geslaagde Jason-vertolking van Kane Hodder en de aanwezigheid van een nog onbekende, maar wel erg knappe Kelly Hu (Cradle 2 The Grave, X2) konden dit zinkende schip niet redden (pun intended). Friday The 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan is wat ons betreft het absolute dieptepunt uit de succesvolle horrorreeks en bracht in de Amerikaanse bioscopen ook maar iets over de 14 miljoen dollar op. Nog steeds een winstgevende zaak tegen een budget van 5 miljoen dollar, maar toch was dit voor Paramount voldoende om een punt te zetten achter de Friday The 13th-franchise. De rechten kwamen enkele jaren later terecht in de handen van genregigant New Line Cinema en de reeks werd nog vervolgd door Jason Goes To Hell: The Final Friday (yeah right!), Jason X, de extreem succesvolle horrorhit Freddy Vs. Jason en recent nog de recordbrekende remake annex reboot Friday The 13th (2009). Een sequel staat uiteraard al in de planning. Jason is duidelijk echt niet kapot te krijgen, niet door de MPAA, niet door tegenvallende inkomsten en zelfs niet door een draak als Friday The 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is prima, met een goede scherpte en een prima zwartniveau. De kleuren ogen natuurlijk en het beeld heeft veel diepte. Beschadigingen en digitale compressiefoutjes zijn afwezig, maar de film bleef vreemd genoeg na wat haperingen hangen op de 24ste minuut. Heb dit getest op drie verschillende spelers met telkens hetzelfde resultaat. Een beetje onderzoek leerde ons dat ook andere sites hetzelfde probleem melden. Er is ondertussen al een andere versie op de markt gebracht, die je kan herkennen aan de witte covers met bloederige moordtuigen erop. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt redelijk goed. Een beetje vreemd dat er geen 5.1-mix aanwezig is, maar toch stelde de aanwezige track niet teleur. De muziek komt goed tot haar recht en de dialogen zijn over de hele lijn prima te verstaan. Het geheel is vrij van ruis of storende beschadigingen.

EXTRA'S
Er zijn helemaal geen extra’s aanwezig. Een trieste zaak voor de Jason-fans uit de Benelux!

CONCLUSIE
Friday The 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989) is een fletse, bloedloze en goedkoop ogende horrorfilm die terecht wordt gezien als de minste uit de slasherfranchise. De film is nergens spannend en het acteerwerk is vaak op het randje. Ook de dvd is geen topper! Geen 5.1 en de dvd geeft in sommige spelers ook nog eens problemen. Bovendien zijn er helemaal geen extra features aanwezig en wie creëert trouwens die spuuglelijke covers? Kortom, een miskleun van een film op een misser van een dvd!
cover
Studio: Paramount

Regie: Rob Hedden
Met: Jensen Daggett, Peter Mark Richman, Kelly Hu, Kane Hodder

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij