:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOMORRA: SPECIAL EDITION
GOMORRA: SPECIAL EDITION
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-11-23
FILM
In een armere wijk van de Italiaanse stad Napels zwaait de beruchte Camorra de plak. We volgen een aantal zeer uiteenlopende mensen die van zeer nabij geconfronteerd worden met de harde represailles van het gevaarlijke misdaadmilieutje...

De Italiaanse gangsterfilm Gomorra is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. Deze onderzoeksjournalist maakte een zo realistisch verslag van de werkwijze van de beruchte "Camorra" (de maffia in en om Napels die een vinger in bijna elke pap heeft), dat de auteur diende onder te duiken en politiebescherming genoot. Matteo Garrone wilde dat realisme behouden en levert een maffiaprent af zonder de bekende romantiseringen zoals in o.m. The Godfather en Goodfellas. Gomorra is dan ook vaak hard, confronterend, gewelddadig en duwt de kijker met de neus op de verschrikkelijke feiten. Het gebruik van minder bekende acteurs, figuranten uit de buurt en authentieke locaties maakt de film er alleen meer realistischer op.

Gomorra werd internationaal op veel lof onthaald en menig filmjournalist prees Matteo Garrones blik in de keuken van de Napolitaanse maffia de hemel in. Het is een feit dat de realistische invalshoek origineel en verfrissend is en dat de bijna documentaire-achtige filmstijl van de regisseur vaak werkt. Bovendien is het acteerwerk prima. Maar toch werden we op het einde van de dag niet echt warm of koud van de verfilming van Gomorra. Daarvoor duurt de film iets te lang en slaagt de regisseur er nergens in om echt een connectie te maken met deze kijker.

Nadat de hele mediastorm wat was gaan liggen, greep Gomorra naast de verwachte Oscar-nominatie en viste de Italiaanse gangsterfilm eveneens naast de Golden Globe. Hoe dan ook is Matteo Garrones film zeker de moeite om te bekijken, maar verwacht gewoon geen meesterwerk.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld heeft over het algemeen een prima scherpte, met een voldoende detail en natuurlijk ogende kleuren. De cineast probeerde zijn film een gevoel van realisme mee te geven, dus verwacht geen peperduur uitziende Hollywoodfilm op dvd. Het beeld is proper, maar er duikt behoorlijk wat filmgrain op en hier en daar is ook wat edge enhancement aanwezig. De Italiaans Dolby Digital 5.1-track klinkt erg natuurlijk en is zoals verwacht eerder op de voorste kanalen gericht. De dialogen klinken helder en zijn over de hele lijn goed te verstaan. Erg veel leven is er niet te bespeuren en de subwoofer heeft bitter weinig om handen. De geluidstrack is wel volledig vrij van ruis en andere storingen.

EXTRA'S
Naast de hoofdfilm staan er op de eerste schijf ook twee originele bioscooptrailers en wat promotionele trailers. De rest van de extra's vind je allemaal op de tweede dvd. In "Gomorra 5 Stories" (60 min.) krijg je de vijf hoofdpersonages nog eens te zien in een aantal scènes, versnipperd met beelden vanop de set. Nadien zijn er nog een zestal weggeknipte scènes, samen goed voor bijna een kwartier extra beeldmateriaal. Als laatste zijn er een aantal uitgebreide (51 minuten!) interviews met de hoofdrolspelers, maar ook met auteur Roberto Saviano.

CONCLUSIE
Gomorra gooide internationaal hoge ogen, maar maakte op ons niet dezelfde indruk. Toch is de film zeker  de moeite om te bekijken. Homescreen bracht overigens een mooie editie op de markt!


cover
Studio: Homescreen

Regie: Matteo Garrone
Met: Tony Servillo, Gianfelice Imperato, Gigio Mora, Marco Macor, Maria Nazionale

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• 2 bioscooptrailers
• Deleted scenes 
• Interviews
• Gomorra 5 stories
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij