:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JERICHO - SEIZOEN 1
JERICHO - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-09-29
REEKS
Het is van Cagney & Lacey geleden dat een televisienetwerk nog eens terugkwam op de beslissing om een serie te schrappen. Futurama en Firefly - allebei uit de Fox-stal - zijn daar twee ongelukkige voorbeelden van, maar nadat CBS letterlijk overspoeld werd post van kijkers die als steun voor de show hopen pindanoten naar de hoofdzetel stuurden, werd de beslissing om Jericho van het scherm te halen teruggedraaid, en werd er bijgetekend voor een tweede seizoen, zij het maar eentje van 7 afleveringen.

De grap van de pindanoten komt eigenlijk uit de laatste aflevering: op een trouwfeest vertelt een grootvader hoe in de tweede wereldoorlog een ingesloten geallieerde Amerikaanse bevelhebber in Bastenaken op de capitulisatievraag van de nazi's antwoordde met 'nuts' (val dood!) Dit was hét signaal voor de fans om CBS te overspoelen met tonnen nootjes, en dit totdat de executives eindelijk toegaven dat er een tweede seizoen mag komen. Op voorwaarde dat de fans stopten met nootjes sturen natuurlijk.




In Jericho volgen we de desastreuze nasleep van een globale kernoorlog die de Verenigde Staten tot stof en as heeft herschapen. Een wetenschappelijke studie die ooit werd uitgevoerd, leerde dat het platteland van Kansas de grootste kans had om een nucleaire oorlog te overleven, wat de makers als uitgangspunt van deze reeks namen. Het plattelandsstadje Jericho, waarin iedereen iedereen kent, blijft van de onmiddellijke vernietiging gespaard, maar naarmate de omvang van de catastrofe duidelijk wordt en de natuurlijke hulpbronnen beginnen op te raken, kan terecht de vraag worden gesteld of dit wel zo'n zegening was. Waar de inwoners van Jericho eerst nog eendrachtig een vuist maakten en zwoeren om samen de stad te verdedigen tegen mogelijke aanvallen van plunderende milities, is nu blijkbaar het recht van de sterkste wet geworden, en brokkelt de samenhorigheid exponentieel af wanneer ieders kleine kantjes bovenkomen, en brave modelburgers plots onder druk van de omstandigheden vreselijke dingen gaan doen die ze anders nooit gedaan zouden hebben.

Jake Green (Skeet Ulrich) is net terug in de stad, nadat hij met slaande deuren bij zijn vader, burgervader Johnston Green (Gerald McRaney), is vertrokken. Kennelijk heeft hij de afgelopen vijf jaar ergens in Irak doorgebracht, en daar dingen gezien die zelfs de grootste filantroop het geloof in de mensheid zouden doen verliezen. Zijn moeder Gail (Pamela Reed) en zijn broer Eric (Kenneth Mitchell) kunnen er toch bij hem op aandringen om voorlopig te blijven, zij het dat de omstandigheden niet bijzonder aangenaam zijn. Eric zit namelijk in een zware huwelijkscrisis met zijn vrouw April (Darby Stanchfield), die hij bedriegt met de uitbaatster van het lokale café, Mary Bailey (Clare Carey), en daar bovenop loopt Jake voortdurend zijn ex-vriendin Emily Sullivan (Ashley Scott) tegen het lijf, die intussen verloofd is met een ander. Ook met Emily's vader, Jonah Prowse (James Remar), die zich buiten de stad heeft gevestigd en daar een bende plunderaars leidt, heeft Jake het geregeld aan de stok, ook al omdat er ergens nog een schuldvraag tussen hen hangt over de dood van Emily's broer. Wanneer Emily terug naar hem toegroeit, moet Jake bovendien kiezen tussen haar en zijn nieuwe liefde, lerares Heather Lisinski (Sprague Grayden), die hij in de chaos van de eerste nucleaire aanval gered heeft.




Maar voor zo'n persoonlijke vendetta's is er eenvoudig genoeg geen tijd: de stad wordt bedreigd door een nucleaire fallout-wolk, en als die eenmaal gepasseerd is beginnen de echte problemen pas. Voedsel is schaars, en de lokale supermarkthoudster, Gracie Leigh (Beth Grant), kan de plundering van haar zaak amper tegenhouden. Eerlijk gezegd maakt ze zichzelf ook niet dadelijk sympathiek met gigantische inflatoire prijzen aan te rekenen, en duidelijk een slaatje te slaan uit de schaarste. In haar oneindige "goedheid" heeft ze de jongen die bij haar bijklust, Dale Turner (Erik Knudsen), onder haar hoede genomen en biedt ze hem een royale slaapplaats op een matras in de winkel aan, nadat hij zijn ouders is verloren. Iedere nuchtere omstaander kan echter zien dat ze de jongen uitbuit, zelfs wanneer hij de enige bron van toevoer heeft die haar winkel nog overeind kan houden. Dale is nooit het populairste joch van het dorp geweest, maar met zijn eerlijke houding kan hij toch zijn grote liefde, rich spoiled brat Skylar Stevens (Candace Bailey), die ook haar ouders is kwijtgespeeld in een atoomaanval, en die vòòr de fatale dag Dale aankeek als iets vies dat uit de riolen kwam gekropen, ervan overtuigen dat hij niet zo'n sukkel is als hij op het eerste zicht lijkt.

De verdediging van de stad blijft echter problematisch. Jakes vriend Stanley Richmond (Brad Beyer) woont samen met zijn dove zus Bonnie (Shoshannah Stern) buiten het stadje, en zijn voorraad gewassen kunnen eventueel het dorp van de hongersnood redden. De verdediging van de afgelegen boerderij is daarentegen een logistieke nachtmerrie. Stanley heeft bovendien hét geluk van de wereld dat de kernaanval net nu plaatsgrijpt, want een kwaaie tante van de belastingdienst, Mimi Clark (Alicia Coppola), stond net op het punt om hem een kanjer van een achterstal aan zijn broek te naaien. Wat uiteraard niet meer nodig is nu Washington DC in een rookwolkje is verdwenen. Mimi moet zich noodgedwongen aanpassen aan de nieuwe situatie, alhoewel ze daar in het begin het heel moeilijk mee heeft. Nog een probleem is de ordehandhaving: burgemeester Green doet wat hij kan, maar zijn politieke tegenstrever, Gray Anderson (Michael Gaston), die twee maanden na de atoomaanval zijn uitdager zou worden bij de plaatselijke verkiezingen, blijft op de onvermijdelijke fouten die Green maakt hameren om er zelf politiek munt uit te kunnen slaan. Om de veiligheid te waarborgen moet er noodgedwongen nieuw politiepersoneel worden aangeworven, en de ietwat ongelukkige keuze valt op de schouders van Robert Hawkins (Lennie James), die juist met zijn vrouw Darcy (April D. Parker) en zijn kinderen Allison (Jazz Raycole) en Samuel (Stering Ardrey) in Jericho is komen wonen. Vanaf het begin is het duidelijk dat Robert carrément liegt over zijn verleden, en véél meer weet over de nucleaire terreuraanslagen dan hij aanvankelijk wil toegeven. Jake heeft zijn spelletje door, maar kan niets ondernemen omdat hij de man nodig heeft.




Uitvoerend producent Jon Turteltaub, de regisseur van luchtige films als While You Were Sleeping en de National Treasure-reeks biedt ons een soms duistere en morbide blik op een in alle opzichten gemiddelde leefgemeenschap die tot het uiterste gedreven wordt na pardoes ontwaakt te zijn in de Derde Wereldoorlog. Weinig televisiereeksen hebben me de afgelopen tijd zo aan de buis kunnen kluisteren als het intrigerende Jericho. Naast de steeds grimmiger wordende intriges van de dorpsbewoners krijgen we maar een kleinje glimp te zien van de burgeroorlog waar de wereld is ingestort, maar dat tipje van de sluier is net de smaakmaker van de reeks. Zo krijgen we onder meer te zien hoe er stuk of zes presidenten, meestal uit boerengaten, de heerschappij over Amerika opeisen, hoe er tal van nieuwe kleine deelstaatjes ontstaan uit het lappendeken van wat er van de Verenigde Staten nog over is gebleven, en als toemaatje wordt er boven Jericho voedselhulp gedropt door een niet bepaald bevriende natie waar het niet goed toeven is. In Jericho wordt de klemtoon gelegd op de dagelijkse gevolgen voor de mensen van de nucleaire apocalyps, en krijgen we maar een kleine hint van de werkelijke omvang van de ramp te zien. Ondanks de grote cast aan personages voelt het verhaal nergens overrompelend aan. Jericho is verrassend trouw aan de eigen interne logica, zelfs al lijkt het even dat het relatief snel overtrekken van de nucleaire wolken in het begin van de serie en het vinden van een trein vol voedsel het verhaal een beetje in een rare bocht wringen.

De dvd-release bevat de volledige, ongeknipte reeks, met als enige randbemerking dat ten opzichte van de televisieuitzending er mogelijk een paar muzieknummers zijn vervangen omwille van een rechtenprobleem. Ik heb echter moeite gehad om te identificeren welke nummers het zouden zijn, want de muziek van onder meer Gary Jules en Five For Fighting zit er nog steeds in. Ook is er niet geraakt aan de immens mooie soundtrack van David Lawrence, waar ik persoonlijk redelijk veel geld zou voor neertellen als die ooit op cd mocht verschijnen. Een leuk weetje is overigens dat, als u snel morsecode kan ontcijferen, in de begintitels van elke aflevering telkens een spoiler kan horen over de aflevering die nog moet komen (there is a fire, he knows rob).




AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot: The First Seventeen Hours
Wanneer Jake Green na vijf jaar afwezigheid terugkeert naar Jericho, Kansas om daar het graf van zijn grootvader te bezoeken, lijkt het dat zijn verblijf in zijn geboortedorp langer zal duren dan hij verhoopt had. Een paddestoelwolk aan de horizon luidt het begin in van héél veel narigheid: de Verenigde Staten zijn in een nucleaire oorlog terechtgekomen, en de grote steden uit de buurt zijn allemaal van de kaart geveegd. Nadat Jake noodgedwongen vrede moet sluiten met zijn vader, burgemeester Johnston Green, wordt hij ongewild de held van de stad wanneer hij een bus vermiste schoolkinderen en hun lerares, Heather, kan terugvinden. Jammer genoeg is er ook een bus met ontsnapte gevangenen on the loose.

2. Fallout

Een wolk nucleaire fallout - feitelijk hetgeen er over is gebleven van Denver, Colorado - dreigt binnen een paar uur op Jericho neer te vallen. De twee schuilkelders die de stad rijk is, onder het ziekenhuis en onder het stadhuis, blijken relieken uit de jaren '50: in die onder het ziekenhuis hebben de ratten het zich geweldig naar hun zin gemaakt én alle bekabeling doorgebeten. De overblijvende kelder is lang niet genoeg om de gehele bevolking in te kunnen laten schuilen, en daarom is er nog maar één optie over: de bevolking zo snel mogelijk de zoutmijn in krijgen en dan de uitgang afsluiten met dynamiet. Emily, die autopech heeft gekregen, krijgt een lift van twee agenten en arriveert op de Richmond-ranch. Daar komt ze te weten dat de twee agenten wel eens twee van de voortvluchtige gevangenen zouden kunnen zijn. Ze probeert hen te overmeesteren, liefst vóór de hemelsluizen opengaan.

3.
Four Horsemen
De regen begint in bakken neer te vallen, en Stanley wordt op de weiden verrast. Hij komt doorweekt op de Richmond-ranch aan, en moet daar onmiddellijk in quarantine, want hij zou van top tot teen besmet kunnen zijn met stralingsziekte. In de kliniek ontmoet hij Mimi, de vrouw die zoëven nog zijn boekhouding in beslag wou nemen, die blijkbaar ook mogelijk besmet is. Tijdens hun gedwongen samenzijn op de quarantaine-afdeling leren ze elkaar beter kennen en appreciëren. Een televisieprogramma is plots te zien op de televisie in Mary's bar, waarop een Chinees nieuwsbericht te zien is waarop de vernietiging van Amerika wordt gemeld. Het is alleen niet duidelijk of het om een verslag gaat, dan wel dat de Chinezen er actief bij betrokken zijn. De enige manier om meer te weten te komen, is verkenners uitsturen: vier groepen vrijwilligers rijden naar de vier windrichtingen om te gaan kijken wat er nog allemaal over is gebleven. Jake zit in één van de groepen, en hij stuit op een groep vliegtuigen die heeft gepoogd om op de autostrade te landen. Sommige hebben de landing niet overleefd, andere zijn dan weer min of meer heel neergekomen, maar de passagiers zijn nergens te bespeuren. Jake brengt de zwarte dozen van het vliegtuig terug mee naar Jericho, en via de berichten van de luchtverkeersleiders wordt de omvang van de kernoorlog pas echt duidelijk. Dale heeft intussen een manier bedacht om de geplunderde winkelrekken van Gracie aan te vullen.

4. Walls Of Jericho

Jake en Heather vinden een man, Victor Miller (Adam Donshik), die zich in een terminaal stadium van stralingsvergiftiging bevindt. Hij weet kennelijk iets over mogelijk nog overlevenden buiten de stad, maar de goederen om de machinerie te sturen die de klinkiek elektriciteit leveren, beginnen op te geraken. Eric gaat bij de mensen om benzine bedelen voor de noodgenerator, maar uitgerekend bij Gracie, die net Dale een standje heeft gegeven over leren delen, weigert om nog iets te geven, nu haar winkel geplunderd is. Jake, Heater en Stanley proberen een voorraad van bij een benzinestation tot bij het ziekenhuis te krijgen in een race tegen de klok, maar één fout en ze kunnen voor hetzelfde geld zichzelf en de halve stad opblazen. Wanneer Victor eindelijk kan praten over de vermiste mensen, kan in een onbewaakt ogenblik Hawkins, die Victor duidelijk kent, een overdosis adrenaline toedienen. De reddingstroepen uit de stad zoeken de bewuste plek waar Victor over sprak, maar ze komen te laat...




Disk 2:
5. Federal Response
De telefoon schiet terug aan, en de dorpelingen krijgen een vooropgenomen cassettebandje te horen waarin federale politie hulp belooft te sturen. Het telefoontje geeft de dorpelingen weer hoop dat alles weer zoals vroeger wordt, maar wanneer de stroom terug aanspringt, ontstaan er op verschillende plekken in het dorp branden door de stroomstoot. Emily krijgt een flinke elektrische schok te verwerken, de bibliotheek staat in brand, en Heather duikt het gebouw in nadat ze verneemt dat er nog een leerlinge in de bibliotheek zit. Eric heeft intussen moeten kiezen om zijn huis laten afbranden, omdat de brandweerwagens op belangrijkere plekken in de weer waren. In de ruïnes van zijn verbrande huis vindt hij echter een onaangenaame verrassing: een doos met echtscheidingspapieren, van April. Jake en Robert doen moeite om de brand te blussen, maar Jake kan tegen Robert niet verzwijgen dat hij hem heeft zien werken op een nog werkende laptop. En wanneer de chaos is geluwd, zien de inwoners van Jericho waar de hulp uit bestaat die de stem aan de telefoon over had gesproken...

6. 9:02

De inwoners van Jericho hebben gezien hoe de Verenigde Staten rakketten hebben gelanceerd tégen de vijand. Het antwoord komt er al snel, en om 9:02 exact vernielt een EMP-wapen elk electronisch circuit in de stad. Met deze serieuze terugslag is het al gauw een stuk primitiever in Jericho. De enen, een groep paardendieven onder leiding van ene Mitchell Cafferty (Clayne Crawford), besteelt uitgerekend de stallen van de familie Green, en haalt zich daarmee de woede van Jake op de hals, want ze hebben zijn moeder omgeduwd. Jake speelt weer eens de eenzame ridder, en gaat helemaal op zijn eentje Mitchell arresteren. Wanneer Stanley's gewassen dreigen tenonder te gaan, gaat hij bij Gracie om pesticide. Die wil hem die enkel verkopen in ruil voor 1/2 van de winst, wat schrikbarend hoog is. Wanneer de pesticide uiteindelijk gestolen wordt, is Stanley natuurlijk verdachte nummer één, maar hij is onschuldig, zo blijkt. Gracie ziet uiteindelijk haar fouten in, en ze mobiliseert Jericho om Stanley te helpen bij zijn oogst.

7. Long Live The Mayor

Jonah Prowse, die kennelijk achter de diefstallen zit, komt Mitchell terug uit de gevangenis halen. Jake probeert hem tot een gentlemen's agreement te bewegen: als Jake van Jonah het gestolen voedsel terugkrijgt, dan krijgt Jonah Mitchell terug. De deal gaat echter niet door omdat het stadje niet wil. Gray Anderson is teruggekeerd van zijn verkenningsmissie, en hij vertelt over de chaos die overal ontstaan is: hij schijnt ook te weten dat er terroristen achter de simultane aanslagen zitten. Met één lichtpuntje: door de  paranoïde antiterreurhouding volgend op 9/11 heeft men in New York de aanslagen kunnen vermijden, en de stad staat er nog. Dan vinden Jake, Eric en Gail vader Johnston, die duidelijk slecht gereageerd heeft op de slechte medicatie tegen de griep. Er is geen andere keuze dan dat Jake en Eric naar het dichtstbijzijnde dorp moeten reizen, op zoek naar het geschikte medicijn. Hiervoor hebben ze wel de hulp van... Jonah nodig, die nu eens op zijn beurt de voorwaarden kan stellen

8. Rogue River
Jake en Eric reizen naar het compleet chaotische Rogue River, waar het water uit de leidingen blijkbaar besmet is geraakt door de radioactieve neerslag. Op zoek naar een medicijn worden ze geconfronteerd met Ravenwood, een privémilitie die Rogue River had moeten ontruimen, maar nu voor eigen rekening werkt. De broers bedenken een slinks plan om de soldaten zand in de ogen te strooien en met de medicijnen naar Jericho terug te kunnen keren. Gray begint intussen het gedrag van Robert Thompson verdacht te vinden, en hij besluit de familie aan een kruisverhoor te onderwerpen. Robert kan zijn ondervragers wijsmaken dat hij een geheim FBI-agent is. April bekent aan haar bijna stervende schoonvader dat ze zwanger is van Eric.




Disk 3:
9. Crossroads
De Ravenwood-militie heeft haar weg gevonden naar Jericho, en wil al de voorraden van het stadje plunderen. Jake heeft alle boeren die kunnen schieten een wapen in de handen geduwd, en ze versperren de weg. Gray wil echter nog een stap verder gaan en de brug waar de militie moet passeren opblazen. Alleen betekent dit dat onder meer de ranch van Stanley en Bonnie, en daarmee het maïsveld, definitief van Jericho zal worden afgesneden. Om de vernieling van de brug te vermijden roept Jake wanhopig Jonah's hulp in. Op de dag dat ze normaal gezien zou getrouwd zijn zoekt Emily troost op de bodem van de laatste fles whisky in Jericho. Jake laat zijn vrouw April definitief zitten voor zijn minnares Mary, maar April heeft nog een nieuwtje voor hem in petto.

10. Red Flag

Vlak voor Thanksgiving droppen overvliegende vliegtuigen pakketten met noodhulp boven Jericho. De bewoners zijn aanvankelijk enthousiast, maar er ontstaat wel enige scepsis, nadat de noodhulp van Chinese afkomst blijkt te zijn, en niet zo liefdadig als op het eerste zicht wel lijkt. Eén van de pakketten die op Stanley's wei landt, bevat een noodgenerator, maar vooraleer Mimi het heugelijke nieuws kan melden, is Jonah met het ding aan de haal. Tussen Stanley en Mimi bloeit de liefde intussen hevig open.

11. Vox Populi

Het lijkt bijna een normale morgen wanneer Bonnie Stanley en Mimi in bed betrapt, en vervolgens misnoegd wegloopt. De eerste moord in dertig jaar houdt de bewoners van Jericho in shock. Iedereen wijst naar Jonah als de dader, maar die beweert dat hij zelf is neergestoken door Mitchell. Hij weet er niet beter op dan bij Emily onder te duiken. Gray ziet echter in het incident de gedroomde kans om het veiligheidsprobleem van het stadje aan te klagen, om zichzelf zo de burgemeesterssjerp te kunnen toeeigenen. Maar zo'n goeie burgemeester zal hij allicht niet worden: wanneer Dale met de identiteit van de ware moordenaar op de proppen komt, negeert Gray hem straal. Hawkins krijgt via zijn laptop het bericht binnen dat hij heeft gelogen over de situatie in Jericho, en dat ze "hem komen halen".

12. The Day Before

We krijgen te zien wat er de 36 uur voor de explosie van de bommen gebeurde: Robert was geïnfiltreerd in een terreurcel die verantwoordelijk was voor de aanslagen, en hij haalde manu militari zijn vrouw en kinderen uit Washington, wetende wat er zou gebeuren. Jake misliep een baan als piloot omwille van de incidenten in Irak, en kreeg een voorstel om samen met zijn kameraad Freddie (Mark Adair-Rois) een job te gaan klaren in Afghanistan, in opdracht van Ravenwood. April vroeg haar echtscheidingspapieren aan, Emily zette haar verloofde Roger (Christopher Wiehl) voor het blok door hem te laten kiezen tussen haar en zijn nieuwe job, en Johnston besloot om zijn politieke carrière af te remmen om meer tijd met zijn gezin door te brengen.




Disk 4:
13. Black Jack
Roger Hammond is teruggekeerd uit de doden, en heeft wekenlang langs vluchtelingenkampen gereisd. Wanneer met een strenge winter voor de deur blijkt dat de voorraad benzine in Jericho nog maar toereikend is voor twee weken, stelt Heather voor om een windmolen te bouwen. De nodige onderdelen kunnen ze, zo suggereert Roger, wellicht vinden op de markt van Black Jack Fairgrounds, waar een militie probeert de principes van de vrije markteconomie in ere te herstellen. Jack, Heather, Johnston en Dale reizen af om er zaken te gaan doen, maar de prijzen staan er erg onder druk onder invloed van de oorlog, en alles is er tegenwoordig te koop... zelfs menselijke waardigheid. Ze vernemen er ook dat er zes politici het presidentschap van de Verenigde Staten hebben opgeëist en klaar staan om Amerika in een burgeroorlog te storten. Tussen de groep vluchtelingen bevindt zich Robert's ex-collega Sarah Mason (Siena Goines), met wie Robert duidelijk een relatie achter de rug heeft. Of ze werkelijk daar is om Robert te helpen bij zijn taak als geheim agent is niet helemaal duidelijk.

14. Heart Of Winter

De voorraden benzine en voedsel in Jericho beginnen zienderogen te dalen. Stanley, Jake en Mimi zijn op jacht, maar komen op hun weg onverwacht bezoek tegen: een andere wagen jaagt hen na, en wanneer ze overkop zijn gegaan blijkt Jake onder het autowrak vast te zitten. Stanley heeft zijn enkel verzwikt, zodat Mimi de enige is die nog overblijft om hulp te halen. Probleem is dat ze zelfs in een lege bezemkastg haar weg al niet vindt. Sarah en Robert komen te weten dat ze op de lijst van te elimineren doelwitten staan voor hun opdrachtgevers.

15.
Semper Fidelis
Alle zorgen over de slinkende voorraden lijken plotsklaps verdwenen wanneer een groep mariniers in een tank Jericho komt binnenrijden. Ze worden onthaald als bevrijders, en stellen de bevolking gerust dat er ingenieurs op weg zijn om de infrastructuur terug te herstellen. Eén en ander blijkt echter niet te stroken met de werkelijkheid, en de sfeer van bevrijding slaat om in één van belegering. Sarah houdt Robert en zijn familie ondertussen onder schot, in de hoop Roberts "pakje" te kunnen bemachtigen.

16. Winter's End

De bewoners van New Bern brengen een windmolen mee voor de inwoners van Jericho. Tien extra windmolens zullen Jericho echter een tiende van hun oogst kosten, en ze hebben zo al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Er rest hen echter geen keuze, want de generator van het ziekenhuis loopt op zijn laatste druppels, en April stort net op het cruciale ogenblik in elkaar met voortijdige weeën. De enige die nog min of meer iets heeft dat op een doktersdiploma lijkt is is Kenchy Dhuwalia (Aasif Mandvi), en die kan best wel operaties uitvoeren... zo lang hij niet stiepelzat is. Robert krijgt de hete adem van de politie in de nek na de spoorloze verdwijning van Sarah. Darcy kan het allemaal niet meer aanzien en ze trekt eruit




Disk 5:
17. One Man's Terrorist
Het voedseltekort dwingt burgemeester Gray tot het nemen van een zeer omstreden beslissing: alle vluchtelingen vliegen zonder pardon de stad uit. Wanneer ze zich in de opvangzaal van de stad hebben verschanst, worden ze met traangas uitgerookt. Roger heeft zijn lot echter aan dat van de vluchtelingen verbonden, en hij probeert Gray met een pistool in zijn gezicht te laten terugkomen op zijn beslissing. Robert doet uitschijnen dat hij zijn "pakje" wil verkopen aan de opdrachtgevers van Sarah, maar hij wil hen eigenlijk alleen maar lokaliseren, en uitvissen wie het brein achter de operatie is. Dale krijgt te maken met een wanbetaler, en samen met Skylar gaat hij zijn schuld innen.

18. A.K.A.
Jimmy Taylor (Bob Stephenson) drukt zijn bezorgheid uit over het feit dat hij denkt dat Robert met een valse FBI-badge rondloopt. Vooraleer hij zijn grieven bij de burgemeester op tafel gooit, wil hij samen met Jake een klein onderzoekje instellen om te zien wat er van zijn vermoedens waar is. Met een pistool op zich gericht kan Robert niets anders doen dan zijn rol in het complot opbiechten. Zijn frank valt echter bijtijds over wie er het brein achter de aanslagen was.

19. Casus Belli

De manschappen uit New Bern komen onverwacht terug met vier van de windmolens. Bij de manschappen uit Jericho is Eric niet meer bij. De mannen uit New Bern beweren dat Eric er vanonderuit is gemuisd na wat er met April is gebeurd. Jake kan die verklaring echter moeilijk slikken en samen met Robert trekt hij naar New Bern om zich van de toestand te vergewissen. De hongersnood heet er veel erger toegeslagen dan in Jericho, en de burgemeester, Constantino (Timothy Omundson), is de bevolking van New Bern tegen Jericho in het harnas aan het jagen. Achter de rug van burgemeester Gray probeert hij een contract te sluiten met Skylar, die na het wegvallen van haar ouders officieel 51 % van de zoutmijn in handen heeft, en bereid is om over lijken te gaan om haar bezit te verzilveren. Ook bij Johnston en Gail zit het er overigens dik tegen, nu Johnston toenadering zoekt tot Mary. Stanley merkt bij zijn thuiskomst dat de ietwat simpele Sean Henthrone (Shiloh Fernandez) bij zijn zuster is ingetrokken.

20. One If By Land

Een schietpartij bij de zoutmijn van Jericho kost aan een inwoner van New Bern het leven. Nu ziet het er naar uit dat Jake en Eric, die in New Bern gevangen gehouden worden, nooit meer zullen worden vrijgelaten. Johnston is het beu om af te wachten en rijdt samen met Russell (David Meunier) naar New Bern om te eisen dat hij met zijn zonen mag spreken. Robert loopt intussen nog op vrije voeten rond, en probeert om de twee zonen van Green vrij te krijgen. Jake komt in de gevangenis een oude bekende tegen: Maggie (Erin Daniels).




Disk 6:
21. Coalition Of The Willing
New Bern dreigt ermee een regen van mortieren over Jericho neer te laten dalen als ze niet een handvol boerderijen en de helft van de zoutmijn krijgen. Om te tonen dat ze het menen laten ze alvast twee raketten inslaan. Gray zit in een tweestrijd of hij moet toegeven aan de belegeraars, en zo de facto zijn eigen volk laat verhongeren, of dat hij de wapens moet opnemen. Door zijn besluiteloosheid verschuift de beslissing weer naar Johnston, die misschien wel een alternatief kan bieden, maar eens blijkt welke prijs de bewoners van Jericho ervoor moeten betalen kunnen ze zich wel terecht afvragen of ze niet beter op de eisen van New Bern waren ingegaan...

22. Why We Fight

De mortieraanval is mislukt, maar New Bern gooit al haar wapens in de strijd om Jericho te overrompelen. Zij hebben natuurlijk een meerderheid van manschappen, maar Jericho heeft nog één ding wat ze in New Bern niet hebben: een tank. Robert onthult dat hij voor satellietbeelden kan zorgen, maar door deze te gebruiken laat hij zichzelf traceren en komen zijn oude vijanden hem weer op het spoor. Heather belandt in wat een legerkamp ban het nieuwe Amerikaanse leger lijkt. Maar bij welke van de rivaliserende troepen ligt hun loyauteit?

BEELD EN GELUID
Ik lust de anamorfische beeldtransfer op 1.78:1-formaat wel, maar het is net als bij andere Paramount-televisiereeksen als Medium en The Dead Zone duidelijk dat dit een overname van een NTSC-transfer is; bij bewegende beelden en in de donkerdere scènes ziet de scherpte er niet altijd even goed uit, bijvoorbeeld zowat elke scène waarbij Hawkins in zijn kelder kruipt. D'r zijn echter enkele notoire uitzonderingen, zoals de veldslag tussen Jericho en New Bern in de laatste afleveringen, de kantelende jeep in Heart Of Winter en de branden in Federal Response. De kleuren worden per aflevering somberder, om het uitzichtloze van de situatie van te benadrukken. Dat dit opzettelijk zo gemaakt is, wordt duidelijk wanneer we enkele felgekleurde flashback-scènes zien zoals de trouwdag van Emily, Jack die aan het feesten is op het strand in de flashback-aflevering The Day Before of het huwelijk van Eric, waarbij één scène, waarbij Gail naar buiten loopt en vanuit haar dagdromen in de rauwe realiteit terecht komt, zeer mooi contrasteert. D'r zitten een paar mooie close-ups bij: de ongeschoren baardstoppels van Robert zijn afzonderlijk te tellen, en ook het van sproeten vergeven gezicht van Mimi komt een paar keer mooi uit de verf. Voor het camerawerk wordt er voortdurend afgewisseld tussen statische shots en een losse handheld-camera, en dit laatste materiaal bevat soms wel wat aliasing. Het Dolby Digital 5.1-geluidsspoor is deftig en effectief, explosies en schietpartijen - toch opvallend hoe er gebrek aan eten is maar nooit gebrek aan munitie - klinken scherp en goed. Ik ben helemaal te vinden voor de soundtrack, maar ik vind het jammer dat deze onder de PAL-speedup te lijden heeft. Het geheel straalt in elk geval veel sfeer uit.




EXTRA'S
Tegenover de regio 1-versie is deze versie een duidelijke achteruitgang: de rijke selectie aan audiocommentaren is foetsie! Zoals het elke televisiereeks tegenwoordig betaamt wordt er veel meer materiaal geschoten dan er ooit kan worden uitgezonden, en dat er in totaal een dik half uur aan verwijderde scènes terug te vinden zijn, verspreid over de 12 afleveringen waar ze bij horen, zal niemand verwonderen. De zesde disk bevat slechts twee, maar redelijk goede documentaires. De eerste, Building Jericho (25 min.) heeft nogal een hoog tempo en gaat over het creatieve proces achter de reeks, en hoe er alsmaar ideeën werden toegevoegd om van wat oorspronkelijk alleen een pilot was een volwaardige reeks te maken. Met een cast en een uitgebreide set als deze is de reeks een logistieke nachtmerrie.  De tweede documentaire What If? (9 min.) geeft een kort overzicht over wat er in realiteit zou kunnen gebeuren als de Verenigde Staten werkelijk een nucleaire aanval het hoofd zouden moeten bieden. Opvallend is dat de auteurs van de reeks zich van wetenschappelijk realistische scenario's van een totale atoomaanval geen moer hebben aangetrokken.

CONCLUSIE

Het ontbreken van de audiocommentaartracks is een kwalijke zaak, waarvoor u eventueel een aanschaf van de regio 1-versie kan overwegen. Daarbij zijn de close captions echter Paramount-getrouw in vette gele letters die een disproportioneel deel van het beeld innemen. Inhoudelijk vind ik Jericho een zeer sterke reeks die meer dan aanbevelenswaardig is.


cover



Studio: Paramount

Regie: Jon Turteltaub, James Whitmore Jr., Martha Mitchell, Duane Clark, J. Miller Tobin, Sanford Bookstaver, Guy Norman Bee, Paul McCrane, Rob Klug, Matt Earl Beasley, Helen Shaver, Steve Gomer, Kevin Dowling, Christine Moore, Karen Hall, Seith Mann
Met: Skeet Ulrich, Lennie James, Gerald McRaney, Pamela Reed, Ashley Scott, Kenneth Mitchell, April D. Parker, Alicia Coppola, Brad Beyer, Clare Carey, Michael Gaston, Erik Knudsen, Candace Bailey, Darby Stanchfield, Shoshannah Stern

Film:
10/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006-2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
912 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865501856


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Duits, Fins, Italiaans, Frans, Noors, Spaans, Zweeds
Extra's:

• 12 afleveringen met verwijderde scènes
• Documentaire "Building Jericho"
• Documentaire "What If?"


Andere recente releases van deze maatschappij