:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WATCHMEN - THE COMPLETE MOTION COMIC
WATCHMEN - THE COMPLETE MOTION COMIC
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2009-10-20

FILM
The Complete Motion Comic mag dan de titel van deze intrigerende Watchmen-dvd zijn, het is een beetje een leugen. Toegegeven, nagenoeg elk prentje en tekstballonnetje van de originele graphic novel komt aan bod in deze rudimentaire animatiefilm, maar er zijn omissies. En dat is vreemd. Want je zou verwachten dat een product dat louter de reeds tot Alan Moore en Dave Gibbons bekeerden als doelpubliek heeft, geen reden heeft om arbitrair fragmentjes te knippen. Dat iemand als ik de moeite heeft genomen om dit daadwerkelijk uit te pluizen, verraadt waarschijnlijk al dat ik een van die bekeerlingen ben. Het staat namelijk buiten kijf dat de graphic novel Watchman een mijlpaal uit de geschiedenis van de negende kunst is. Wat nog niet betekent dat het transponeren van de strip naar de zevende kunst ook een meesterwerk oplevert.

Op zich is het een interessant idee: neem twaalf hoofdstukken van de meest geprezen superheldenstrip uit de geschiedenis en animeer de originele prentjes subtiel, zodat een hybride ontstaat tussen strip en animatiefilm. In de praktijk werkt het echter niet. Bepaalde sequenties komen prachtig tot leven op deze dvd - vooral het apocalyptische begin van het laatste hoofdstuk beklijft - maar omdat de graphic novel Watchmen tjokvol zware dialogen zit, zijn de minder visuele scènes een stuk minder aangenaam om te volgen. Zelfs voor fans van de strip is de zwaarmoedigheid op den duur moeilijk te verteren. Evenmin een geslaagde zet is de keuze voor één verteller die alle bindteksten én dialogen voor zijn rekening neemt. Tom Stechschulte gooit zich vol overgave op de voice-overs, maar de gimmick is al oubollig nog voor je het eerste hoofdstuk achter de kiezen hebt.

De techniek waarmee de prentjes uit Watchmen geanimeerd zijn dwingt enerzijds respect af - hetzelfde respect als dat waarmee de animatoren de originele tekeningen van Dave Gibbons behandelen - maar heeft anderzijds ergerlijke tekortkomingen. Wanneer bijv. achtergrondfiguren uit de strip naar voren worden gehaald in de 'motion comic', worden geen pogingen ondernomen meer detail in de tekening aan te brengen. Dat heeft als gevolg dat gedetailleerde close-ups afgewisseld worden met rudimentaire schetsen van de personages. Niettemin is er in mijn ogen zeker een toekomst weggelegd voor dit soort adaptaties. Watchmen - The Complete Motion Comic kan namelijk iets wat een strip niet kan: een ervaring op hetzelfde moment delen met zoveel vrienden als er op je sofa voor de tv kunnen.

Ironisch genoeg is deze dvd niet - zoals ik eerder aanhaalde - het meest interessant voor de ingewijden, maar voor degenen die alleen de filmversie van Watchmen hebben gezien. Voor hen biedt de 'motion comic' immers meer inzicht in veelgelaagde karakters als Rorschach, Nite Owl of Ozymandias. Als vervanging van de papieren versie schiet deze dvd weliswaar tekort - o.a. omdat net niet álles getransponeerd is - als gimmick voor een ADHD-generatie die niet of nauwelijks in staat is te lezen, laat staat een graphic novel op te pakken, is Watchmen - The Complete Motion Comic best te pruimen. Al is het maar omdat duidelijk wordt dat het gebruik van het originele einde in de filmadaptatie een ramp van jewelste geweest zou zijn.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit op deze schijf is prima, als je tenminste geen rekening houdt met de tekortkomingen die inherent zijn aan het inscannen en gebruiken van de originele prenten en kleuren om de motion comic te maken. Ook de soundtrack is dik in orde, hoewel de matige aanwezigheid van geluidseffecten en de focus op dialoog een 5.1-track nauwelijks rechtvaardigen.

EXTRA'S
De bonussectie bestaat uit twee featurettes. In de eerste, Watchmen Video Journal (3 min.), zien we hoe tekenaar Dave Gibbons een bezoek brengt aan de filmset. In de tweede, Creating The Motion Comics (6 min.), gaat men dieper in op de voorbereiding die voorafging aan het animeren van Watchmen.

CONCLUSIE
Watchmen - The Complete Motion Comic intrigeert mateloos (net als de graphic novel), maar schiet tekort in het succesvol overbrengen naar de zevende kunst van alles wat de strip zo interessant maakte. Het belangrijkste minpunt van de graphic novel (de overdaad aan filosofie) werd helaas wel overgenomen. Maar als het op vernieuwing aankomt, is deze dvd even baanbrekend als de strip die eraan ten grondslag ligt. Beeld en geluid halen een goed niveau, maar de bonussectie stelt teleur.
cover
Studio: Warner

Regie: Jake S. Hughes
Met: Tom Stechschulte

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch
Extra's:
• 2 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij