:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EDEN LAKE
EDEN LAKE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-11-08
FILM
Jenny (Kelly Reilly) en haar vriend Steve (Michael Fassbender) besluiten eventjes het drukke dagelijkse leventje achter zich te laten en gaan een weekendje kamperen in de natuur nabij Eden Lake. Maar het koppeltje heeft z'n tent nog niet fatsoenlijk opgezet of het wordt lastig gevallen door een groep luidruchtige jongeren. Steve kan het niet langer aankijken en spreekt de jongeren aan op hun gedrag. Voor hij en Jenny het goed en wel beseffen verandert het romantische uitje in een hels weekend vol menselijke ellende en furieus geweld…

"Horror is just next door."

Net zoals de turbulente jaren zeventig een perfecte voedingsbodem waren voor donkere, doch voor die tijd erg vernieuwende horrorfilms als The Texas Chainsaw Massacre, Dawn Of The Dead en Halloween, vormen onze vaak onzekere tijden de perfecte achtergrond voor depressief en uitermate grimmig genrewerk zoals Saw, Hostel, The Hills Have Eyes, Martyrs en nu weer deze Eden Lake. Maar het debuut van Watkins afdoen als de zoveelste “folterporno” zou afbreuk doen aan deze sterke en controversiële horrorprent.

De film wordt vooruitgeholpen door uitstekende acteerprestaties van jong en oud en het scenario is over de hele lijn behoorlijk plausibel. Het is de in de hedendaagse realiteit gegronde keuze om verveelde kinderen op te voeren die extreem uit de hoek lijken te komen die deze Britse horrorfilm vaak moeilijk te slikken maakt. Regisseur Watkins drijft de spanning ten top met enkele uitermate nare gewelduitbarstingen.

Eden Lake ziet er overigens fraai uit zonder te filmisch over te komen. Hoewel dit soort bloederige horror niet ieders ding zal zijn, is het niet te ontkennen dat het een erg straf filmdebuut is. Eden Lake is een griezelfilm die ons op onnavolgbare wijze een erg schokkende realiteit wil tonen. Wij waren er in elk geval niet goed van en dat wil wel wat zeggen! Probeer overigens maar eens onbewogen te blijven bij de schrijnende climax. Zonder twijfel één van de horrortoppers van dit jaar en een absolute must-see voor de liefhebbers van het genre!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp met een goed contrast en een prima schaduwdetail. De zwart tinten zijn mooi solide, terwijl de overige kleuren realistisch overkomen. De gebruikte filmprint is erg proper en filmgrain en compressiefoutjes blijven eveneens netjes binnen de perken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt degelijk met een voldoende dynamisch geluidsbeeld en heldere, goed verstaanbare dialogen. Ruis en storingen vormen geen probleem. Er is overigens ook een Engelstalige DTS-track aanwezig die wat meer detail bevat en warmer klinkt dan de Dolby Digital 5.1-tegenhanger.

EXTRA'S
In een erg luxueus ogende digipack huizen twee schijfjes en de overgrote meerderheid van de extra features bevindt zich op disk twee. Het bonusmateriaal bestaat uit de volgende onderdelen: nterviews met cast- en crew, B-roll, liner notities, fotogalerij, featurette, filmclips, trailers.
 
CONCLUSIE
Eden Lake is een dijk van een horrordebuut, dat een controversieel doch erg actueel standpunt durft innemen! Ook de speciale tweediskeditie van distributeur DFW is een meevaller met een prima beeld- en geluidskwaliteit, enkele extra's en een knappe verpakking. Warm aanbevolen voor de liefhebbers van stevige horror!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: James Watkins
Met: Kelly Reilly, Michael Fassbender, Tara Ellis, Jack O’Connell

Film:
8,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664066249


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews
• B-Roll
• Notities
• Foto gallerij
• Featurette
• Film clips
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij