:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INGLOURIOUS BASTERDS
INGLOURIOUS BASTERDS (BLU-RAY)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-02-03
FILM
You probably heard we ain't in the prisoner-takin' business; we in the killin' Nazi business. And cousin, Business is a-boomin'. (Lt. Aldo Raine)

In het door de Duitsers bezette Frankrijk is de joodse Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) getuige van de brute moord op haar familie onder leiding van nazikolonel Hans Landa (Christoph Waltz) . Ze weet slechts op het nippertje te ontsnappen en vlucht naar Parijs waar ze, met een nieuwe identiteit, een filmtheater exploiteert. Ondertussen, elders in Europa, is een joodse groep soldaten, onder leiding van Lt. Aldo Raine (Brad Pitt) bezig met het organiseren van wraakacties op nazi's. De groep die bij de vijand bekend staat als 'The Basterds', moet angst zaaien door de nazi's op brute wijze te vermoorden. Samen met Shosanna Dreyfus en geheim agent Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger) moeten ze een gevaarlijke missie ondernemen om de leiders van het Derde Rijk uit te schakelen.

Het is al weer jaren geleden dat ondergetekende voor het eerste hoorde over de plannen van Quentin Tarantino om een soort van remake/update te maken van de Italiaanse genrefilm Quel Maledetto Treno Blindato uit 1978. Deze film, die onder een pak namen is uitgebracht (waaronder Deadly Mission, G.I. Bro, Hells Heroes en uiteraard ook The Inglourious Bastards) vertelde het verhaal van een groepje veroordeelde soldaten die konden ontsnappen nadat hun transport werd geraakt tijdens een Duitse aanval. Tijdens hun vlucht naar het neutrale Zwitserland raken ze echter betrokken bij een commandomissie. Regisseur Enzo G. Castellari (Keoma, Street Law) wist met deze Dirty Dozen-variatie een erg leuke prent te maken. Hij kreeg hiervoor de hulp van acteurs als Bo Svenson (Svenson die al te zien was in Kill Bill 2 krijgt ook in deze film van Tarantino een rolletje) en Fred Williamson (naast Tarantino te bewonderen in From Dusk Till Dawn). In Inglorious Basterds draait het verhaal niet meer om een groep ter dood veroordeelde soldaten, maar wel om een team joodse soldaten die terreur zaaien in Duitse rangen. Ook helemaal nieuw ten opzichte van de film van Castellari is de verhaallijn omtrent Shosanna Dreyfus. Inglourious Basterds is dan ook eerder een soort van update dan een remake van The Inglourious Bastards. Zoals bij eerdere films van Tarantino gebruikt de regisseur hoofdstukken om de verschillende verhaallijnen initieel van elkaar gescheiden te houden:

Chapter One: Once Upon a Time … Nazi Occupied France (ter info: dit was ook een mogelijke titel voor de hele film)
Chapter Two: Inglorious Basterds
Chapter Three: German Night in Paris
Chapter Four: Operation Kino
Chapter Five: Revenge of the Giant Face

We moeten u, tot onze verbazing en spijt melden dat de eerste drie delen een stuk sterker zijn dan deel vier en vijf. De uitwerking en de cadans van het verhaal zouden we dan ook niet het sterkste punt van Inglourious Basterds durven noemen. Dan hebben we het meer voor de dialogen, de muziek (meer daarover straks), de erg goede casting en dito vertolkingen. Tenzij u de voorbije maanden in een grot doorbracht, bent u al op de hoogte van de fantastische acteerprestatie van Christoph Waltz. Ook wij kenden deze Oostenrijkse tv-acteur niet, maar op basis van wat hij hier laat zien, durven we hem toch een mooie Hollywood-carrière te voorspellen. Zijn rol als Colonel Hans Landa is één van de meest memorabele van de laatste 15 jaar. En dan te bedenken dat een zekere Leonardo uit Titanic lange tijd eerste keuze was voor de rol! We vinden het wel nog steeds jammer dat Tarantino op het einde van de film een steek laat vallen met het Landa-personage. De beslissingen en gedragingen van Landa tijdens deel 5 passen volgens ons niet bij het personage waarmee we kennis maakten tijdens de eerdere chapters. Op dit vlak had Tarantino wat meer terughoudendheid aan de dag mogen leggen. Ook voor de Shosanna Dreyfus-verhaallijn dachten we bij momenten spontaan aan "less is more". Met een speelduur van zowat 150 minuten duurt Inglourious Basterds misschien iets te lang, 20 minuten verstandige cuts zouden de film misschien wel beter gemaakt hebben. 

Maar terug naar het acteerwerk en de casting. Brad Pitt is iemand die niet door alle cinefielen op veel gejuich onthaald wordt, maar in Inglourious Basterds is hij toch erg verdienstelijk als Lt. Aldo Raine. We hadden het niet durven verwachten, maar ondanks zijn grote naam/faam en zijn goede prestatie steelt Pitt hier niet de show. Die eer gaat naar de eerder vermeldde nobele onbekende Christoph Waltz. Een nobele onbekende zouden we Mélanie Laurent niet durven noemen, maar behalve haar kleine rollen in De Battre Mon Coeur s'est Arrêté en Indigènes zagen we haar nog niet veel aan het werk. Als Shoshanna Dreyfus is ze goed zonder echt memorabel te zijn. Geef ons dan maar Dianna Kruger, de Duitse actrice die eerder acteerde in Troy en de National Treasure-films en die op het moment van schrijven in de bios te zien is in Mr. Nobody, de nieuwe film van onze landgenoot Jaco Van Dormael. Naast Kruger zijn (toch niet geheel onlogisch voor een film over WOII) nog een aantal andere Duitse acteurs te zien: arthouseliefhebbers herkennen ongetwijfeld Daniel Brühl (Good Bye Lenin!) en August Diehl (Die Fälscher), actieliefhebbers hebben het wellicht meer voor Til Schweiger (The Replacement Killers en de drol Far Cry). Lang circuleerden de geruchten dat er rollen waren voorzien voor Michael Madsen en Tim Roth, maar uiteindelijk komen ze niet in de film voor. Een andere Tarantino-vertrouweling, Eli Roth, kreeg wel een rol. Nadat hij al een fake trailer mocht maken voor Grindhouse, is Roth hier te zien als Sgt. Doony Donowitz aka The bear jew en was hij verantwoordelijk voor de regie van de film in de film
Nation's Pride. Niet te zien, maar wel te horen zijn twee andere friends of Quentin: Samuel L. Jackson is de verteller van dienst en Harvey Keitel hoort u als een officier tijdens chapter 5.

Voor al zijn films kon Tarantino een fantastische soundtrack samenstellen en ook nu weer wist hij ons uitermate te charmeren met zijn keuzes. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Ennio Morricone een soundtrack zou schrijven voor Inglourious Basterds, maar er kwam een kink in de kabel. We zijn erg benieuwd wat het resultaat hiervan had kunnen zijn, maar niet getreurd, Tarantino koos een aantal van de beste stukken uit het gigantische en fantastische oeuvre van de maestro. Zowel tijdens de beginscène als in de scène waarin een nazi de kop wordt ingeslagen weerklinkt muziek uit La Resa Dei Conti/The Big Gundown (de allerbeste spaghettiwestern ooit, met de beste Morricone-soundtrack). Elders krijgen we Morricone-nummers uit zijn werk voor La Battaglia Di Algeri, Il Mercenario en Death Rides A Horse (het prachtige Mystic And Severe). Ook de nummers van Riz Ortolani, Lalo Schifrin en Jacques Loussier mogen er zeker zijn. De keuze om het 80's-nummer Cat People (Putting Out The Fire) van David Bowie en Giorgio Moroder te gebruiken in een film over de tweede wereldoorlog is redelijk gewaagd, maar vreemd genoeg werkt het. Een eclectische en erg sterke soundtrack over de ganse lijn met andere woorden. Ook op een pak andere vlakken ligt Inglourious Basterds in het verlengde van de eerdere films van Tarantino. Niet alleen zijn er de sterke dialogen, de gebruikelijke shots van voeten (als Buel een shoe fetish had, dan Tarantino zeker een foot fetish) maar ook een pak verwijzingen naar andere films en de populaire cultuur in het algemeen. Men hoeft zeker geen filmfreak te zijn om van Inglourious Basterds te kunnen genieten, maar de vele knipogen zorgen wel degelijk voor een meerwaarde. Zo is de naam van het Ed Fenech-personage (vertolkt door Mike Myers) een hommage aan Edwige Fenech, de wulpse Franse actrice die in de jaren 70 meer bekendheid genoot omwille van haar lichaam dan haar acteertalent.

Lt. Aldo Raine: Well, I speak the most Italian, so I'll be your escort. Donowitz speaks the second most, so he'll be your Italian cameraman. Omar speaks third most, so he'll be Donny's assistant.
Omar Ulmer: I don't speak Italian.
Lt. Aldo Raine: Like I said, third best. Just keep your fuckin' mouth shut. In fact, why don't you start practicing, right now.

BEELD EN GELUID
De hooggespannen verwachtingen werden zowel voor de beeld-  als de geluidtransfer ingelost. De warme kleuren komen erg goed tot hun recht door middel van deze transfer in het originele 2.40:1 -formaat. Zowel de scherpte als het contrast zijn quasi perfect. De eerder aangehaalde fantastische soundtrack klinkt erg goed via de DTS-HD Master Audio 5.1-track. Als u hier niet tevreden mee bent ,dan weten we het ook niet meer. Applaus voor Universal!
 
EXTRA'S
Jammer genoeg zijn we zeker niet even enthousiast over de extra's die we op deze Blu-ray release krijgen voorgezet. We krijgen het echt niet warm van Nation's Pride (de film in de film) (6 min.) of de making of Nation's Pride (4 min.). Het rondetafelgesprek met Q.T, Brad Pitt en criticus Elvis Mitchell (31 min.) is gelukkig al een stuk interessanter. Net zoals de verlengde en alternatieve scènes (zowat 12 min. in totaal) en de film poster tour met Elvis Mitchell (12 min.) . De eigenlijke Inglourious Basterds is een korte hommage (6 min.) aan Enzo G. Castellari door middel van een kort interviewtje en de originele trailer. Met de Killin' Nazis trivia challenge kan je uw kennis over de film testen (60 vragen verdeeld over 10 ronden). De featurette Quentin Tarantino's camera angel (3 min.) is voorbij voor je het goed en wel beseft. Tijdens A conversation with Rod Taylor (7 min.) komt de acteur aan het woord. Niet echt interessant als u het ons vraagt. Ook de overblijvende extra's zijn eerder vulsel dan leuk entertainment. Van een postergalerij, trailers en een anekdote over bier liggen de meeste cinefielen niet echt wakker.
 
CONCLUSIE
Ondanks het feit dat we nog enthousiaster waren over Pulp Fiction en de Kill Bill-films is Inglourious Basterds toch één van de allerbeste (zeg maar top 3) films van 2009 geworden. De beeld- en geluidkwaliteit van de Blu-ray zijn erg goed, wat de extra's betreft is deze release jammer genoeg een gemiste kans.coverStudio: Universal

Regie: Quentin Tarantino
Met: Brad Pitt, Christoph Waltz, Diane Kruger, Eli Roth, Mélanie Laurent, Daniel Brühl, Til Schweiger

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
153 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582712056


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5,1
Italiaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees, Koreaans, Vietnamees
Extra's:
Interviews
Featurette
Trailers
• Making of

Andere recente releases van deze maatschappij