:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RE-ANIMATOR
RE-ANIMATOR
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-06-26
FILM
Herbert West (Jeffrey Combs) is een wat vreemde wetenschapper die onderzoek doet naar reanimatie op dode objecten. Hiervoor heeft hij een groen goedje gebrouwen dat het mogelijk maakt om dode wezens terug tot leven te brengen. Na de mysterieuze dood van zijn professor verlaat Herbert Zwitserland en verhuist hij naar Amerika om zijn praktijken verder te zetten op de Miskatonic Universiteit. Hij trekt in bij Dan Cain, een medestudent, die juist op zoek was naar een kamergenoot. Megan Halsey, Dan zijn vriendin, vind Herbert maar een rare snuiter en heeft er zo haar bedenkingen bij dat deze bij Dan intrekt. Al gauw klinken er rare geluiden uit de kelder waar West zijn experimenten uitvoert. Als Dan ontdekt wat voor experimenten Herbert allemaal uitvoert is deze al snel gefascineerd. Uiteindelijk is Dan zelfs bereid om Herbert West binnen te smokkelen in het lijkenhuis van het Miskatonic Hospitaal. Met alle gevolgen van dien…

Re-Animator was het debuut van succesvolle cultfilmer Stuart Gordon. De film kreeg vele goede kritieken en werd evenals een commercieel succes. De 900.000 $ kostende film haalde in Amerika alleen een mooie naar inflatie aangepaste 3,5 miljoen $ binnen, dit op een kleine 185 schermen. Ook internationaal en in het wereldwijde videotheekcircuit gooide de film hoge ogen. De film werd een ware klassieker en kreeg in 1990 een vervolg met het door Brian Yuzna (producer van Re-Animator) geregisseerde Bride Of Re-Animator. Die film werd wederom een succes en in 2003 komt het langverwachte 3de deel: Beyond Re-Animator. De originele film kon dan ook buigen over een talentvolle cast en crew en de meeste van hun hadden een succesvolle carrière na Re-Animator. Regisseur Stuart Gordon maakte daarna nog de horrorklassieker From Beyond (net als Re-Animator gebaseerd op een verhaal van H.P. Lovecraft), de succesvolle SF-films Robot Jox (’90) en Fortress (’93) met Christopher Lambert en schreef het verhaal voor de Disney-hit Honey, I Shrunk The Kids (werkte ook mee aan de vervolgen en de Tv-serie). Niet alles wat hij deed waren successen want Gordon was ook verantwoordelijk voor het pijnlijk mislukte Space Truckers met Stephen Dorff en Dennis Hopper. Zijn volgende project wordt een bewerking van een (u raad het nooit!) H.P. Lovecraft verhaal en het project draagt de titel Dagon. Ook acteur Jeffrey Combs kon na Re-Animator een succesvolle carrière uitbouwen met rollen in films als Robot Jox, From Beyond, Necronomicon, The Frighteners, Fortress, Castle Freak, I Still Know What You Did Last Summer, The House On Haunted Hill, Faust en The Attic Expeditions. Combs is vooral gekend en geliefd om zijn rollen in vele H.P. Lovecraft verfilmingen. De fantastische special effects zijn dan weer van expert John Carl Buechler (en zijn team). Deze man zou later nog naam en faam maken door de 7de aflevering in de klassieke Friday The 13th reeks te regisseren. Producer Brian Yuzna dankt zijn hele carrière aan Re-Animator! Hij produceerde nog vele succesfilms waaronder Dolls, From Beyond, Ticks en de mangaverfilming van Christophe Gans; Crying Freeman. Maar Yuzna zou zichzelf meer beginnen te profileren als regisseur. En hij deed dat niet eens zo slecht met als voornaamste wapenfeiten: Return Of The Living Dead III, The Bride Of Re-Animator, Necronomicon (deel 1 en 4), Faust en The Dentist I en II. Zijn volgende projecten zijn Arachnid en Dagon, waar hij beide als producent zal aantreden en het lang verwachte Beyond Re-Animator dat hij net als deel 2 zal regisseren. Tot dan kan u keer op keer griezelen met de eerste Re-Animator.

BEELD EN GELUID
Waar moeten we beginnen? Allereerst is het 1.85:1 beeld niet anamorfisch uitgevoerd en bevat het een heleboel grain. Ook bevat het beeld weinig contrast en een onvoldoende schaduwdetail. Vuil en printbeschadigingen zijn ook aanwezig maar zijn eigenlijk niet dramatisch. Heel erg storend zijn een boel storingen zoals vroeger bij VHS tapes aanwezig waren na een miljoenste keer afgespeeld te zijn! Ook zeer storend zijn een heleboel horizontale beeldlijnen die meer naar het einde toe over het beeld komen. Digitale compressiefouten hebben we vreemd genoeg niet kunnen opmerken maar wel enkele felle en vrij lange beeldflikkeringen en wat dramatische edge enhancement. De kleuren zijn soft en ogen gedateerd, bovendien oogt het beeld te licht. Op het gebied van geluid is het even erg gesteld. Het begint met enkele haperingen in de Engelse Dolby Surround 2.0-track die niet aanwezig zijn in de Franse-track. In het begin van de film lijkt het geluid niet 100 % synchroon te lopen maar dit is na de openingcredits verholpen. Bovendien is het geluid wat scherp opgenomen en klinkt het naar de holle, onnatuurlijke kant. Het geluid heeft weinig tot geen spreiding en mist punch bij de actiescènes. Op de koop toe bevat beide tracks veel storende ruis en nog wat kleine geluidsstoringen. Beide transfers zijn op zijn zachtst gezegd van afschuwelijke lage kwaliteit. Komt er nog bij dat de ondertiteling ook een eigen willetje heeft en op het scherm verschijnt wanneer deze zin heeft.

EXTRA'S
Is het nog niet genoeg dat deze DVD van afschuwelijke kwaliteit is en dan wordt dit nog versterkt door het volledig ontbreken van extra’s.

CONCLUSIE
Re-Animator is een schitterende horrorfilm met een scheut werkende humor. De film werd een succes en kreeg al snel de stempel klassieker opgedrukt. Klassiekers krijgen meestal goed opgevulde en kwalitatief sterke DVD-releases mee maar daar is de Brusselse maatschappij Barucq Films duidelijk niet in geslaagd. Op de hoes staat in grote blinkende letters: Gold Collection en Digitally Mastering maar maakt niets van deze beloften waar. Integendeel, de geluids- en beeldkwaliteit presteren ver beneden de gemiddelde DVD-kwaliteit en ligt zelfs onder de gemiddelde VHS-kwaliteit! Ook op het gebied van extra’s is het armoe troef. Pittig detail: op de hoes staat het beeldformaat aangegeven als 4:3 full screen maar is eigenlijk 1.85:1 en bovendien zijn er belangrijke dingen zoals regiozone en leeftijd helemaal niet aangeduid. Als we de hoes nog verder mogen geloven is Re-Animator geregisseerd door niemand minder dan John Carpenter (Halloween, The Fog) i.p.v. Stuart Gordon. Dus deze uitgave is enkel maar aan te bevelen als onderlegger of frisbee. Mensen die Re-Animator toch in hun collectie willen opnemen raden wij aan om de UK-versie aan te schaffen. Deze heeft enkele aardige extra’s en is van degelijke beeld- en geluidskwaliteit.


coverStudio: Barucq Films

Regie: Stuart Gordon
Met: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton, David Gale, Robert Sampson

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
2/10

Beeld:
2/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
E

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5400195255905


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij