:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I CAN'T THINK STRAIGHT
I CAN'T THINK STRAIGHT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-07
FILM
Dit is natuurlijk helemaal not done! Van de Palestijnse in Jordanië wonende Tala (Lisa Ray), lid van de christelijke minderheid in Jordanië, verwachten de ouders Rema (Antonia Frering) en Omar (Dalip Tahil) dat ze zich verlooft met een rijke christen. Maar op reis in Londen leert ze via haar goede vriend Ali (Rez Kempton) een veel minder voor de hand liggende kandidaat om haar liefdesverlangen mee op te vullen: een Indiaas moslimmeisje Leyla (Sheetal Sheth). Niet alleen is hun liefde gedoemd door de raciale tegenstellingen, ook de lesbische geaardheid van de beide dames maakt één en ander nog ingewikkelder. Leyla denk dat het goede om te doen is om terug te keren naar Jordanië, het huwelijk te ondergaan en de affaire te vergeten. Maar vooral dat laatste schijnt niet makkelijk te gaan. De families zijn een klein beetje geschrokken wanneer hun dochterslief thuiskomen met de boodschap dat ze de volgelingen van Sappho zijn geworden. En de dames zijn er zelf nog niet uit: moet Tala maar de wens van haar ouders toch maar volgen? Of heeft ze de euvele moed om haar verloofde de wacht aan te zeggen? Uiteindelijk geraken de beide dames toch op dezelfde golflengte, en na volharding in hun standpunten zullen ze elkaar uiteindelijk in de armen kunnen sluiten.

De film is blijkbaar vooral een stuk autobiografie van regisseuse Shamim Sarif, die ongeveer hetzelfde meemaakte als Leila, en die zich in de film sterk verzet tegen het taboe dat er in conservatieve religies nog steeds bestaat jegens huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht. Het script is banaal, maar relevant omdat het mogelijk in bepaalde culturen eindelijk eens het taboe van homoseksualiteit en lesbiënneschap moet sneuvelen. Ik weet niet of Jordanië op een realistische manier wordt afgeschilderd, want als er al eens berichten over homoseksuele praktiseerders uit die landen komen, is het meestal niet zo positief. Het lijkt mij dat de openheid waarmee Tala en Leyla hun seksualiteit willen beleven nog niet zo realistisch is als wordt voorgesteld. En uiteraard wordt er de kwestie tussen de Palestijnen en de Israëli's nog eens bijgesleurd, alhoewel die met deze film in kwestie niets te maken heeft. Alle - excuseer de woordspeling - zonden Israëls op één hoopje gooien lijkt ons toch niet dadelijk een goed uitgangspunt voor een film waar best wel andere katten te geselen zijn. De liefdesscènes bijvoorbeeld. Die zijn mooi, niet vulgair of aanstootgevend in beeld gebracht, en je wacht eigenlijk als kijker op die apotheose, waaruit moet blijken dat de twee hun doel bereikt hebben.

BEELD EN GELUID

De transfer van de film is vrij okee en licht en (té?) helder gekleurd, terwijl sommige andere scènes er weer net wat somber uitzien. De scherpte laat misschien hier en daar te wensen over, maar het contrast zit meestal wel goed. Echte ongeregeldheden hebben we niet aangetroffen; het beelte grain zullen we maar als natuurlijk bestempelen. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt nogal steriel en heeft weinig diepte. Ook het feit dat de film is genasynchroniseerd doet het geheel kunstmatig overkomen. Dit had wel wat beter gekund.

EXTRA'S

De disk bevat alleen wat trailers.

CONCLUSIE

Liefhebbers van coming-of-age drama's met een lesbisch randje zullen deze film wel weten te appreciëren, maar qua filmkwaliteit schiet de prent hier en daar wat te kort.cover
Studio: Homescreen

Regie: Shamim Sarif
Met: Lisa Ray, Sheetal Sheth, Antonia Frering, Dalip Tahil, Nina Wadia, Ernest Ignatius, Siddiqua Akhtar, Amber Rose Revah, Anya Lahiri, Kimberly Jaraj, Sam Vincenti, Rez Kempton, Daud Shah, George Tardios, Ishwar Maharaj

Film:
5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249475743


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij