:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERBORGEN GEBREKEN - SEIZOEN 1
VERBORGEN GEBREKEN - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-08
SERIE
In deze reeks maken we kennis met Noor (Ricky Koole) en Puck (Puck) Rademaker, de twee dochters van immobiliënmakelaar Bob Rademaer (Jeroen Krabbé), die op een makelaarskantoor Apollo in Amsterdam-Zuid werken. Noor ligt regelmatig tussen de lakens met hun collega Joep Verboom (Frederik Brom), een arrogante klootzak die graag uitpakt met snelle wagens en dure maatpakken. De vierde medewerkers is Bram Bakker (Egbert Jan Weeber), het kneusje van de zaak, die gewoonlijk het werk van de andere mag uitvoeren. In de eerste aflevering komt ook nog een zekere Mouna Chabbar (Maryam Hassouni) solliciteren voor een baan als makelaar, alhoewel haar stapel universitaire diploma's niet dadelijk wijzen in een carrière in die richting. Puck heeft bovendien een relatie met een dubieus figuur, Michael van Cleef (Vincent Croiset), die via onderaanneming in de business zit. Aangezien hun ouders willen verhuizen naar Spanje stellen de zusjes Rademaker het huis van hun vader te koop. Vader is echter verdwenen; wanneer zijn gsm in het huis weerklinkt begint het vermoeden te rijzen dat zijn lijk ingemetst zit in een betonnen vloer. Niet alleen moeten de meisjes de dagelijkse leiding van de zaak overnemen, de moord op de immomakelaar veroorzaakt ook een ongezien mediacircus, waarin het moeilijk sereen werken is. Ook weet moeder (Els Ingeborg Smits) nog van niets. Intussen moet het kantoor blijven draaien: de immomakelaars komen vanalles tegen, zoals de verkoop van gekraakte huizen, lekke daken en dubieuze projectontwikkelingen in Midden-Amerika. Mouna lijkt bovendien ook niet zuiver op de graat, want ze is nog maar pas aangenomen of ligt al in de dossiers te snuffelen.

De makelaarssoap Verborgen Gebreken vertoont erg veel gelijkenis met soortgelijke reeksen als Meiden Van De Wit, alhoewel het van de scenaristen ongelofelijk veel werkkracht moet hebben gevergd om immobiliënmakelaars sympathieke trekjes te geven. De gebreken van deze reeks zijn echter niet verborgen, ze liggen open en bloot op tafel. De openingsscène, waarin een neukend koppel terwijl ze aan het klaarkomen zijn de specificaties van een te verkopen pand aan het opdreunen zijn, is al een veeg teken aan de wand waar het met deze reeks naartoe gaat. Les één: blijkbaar worden in Nederland alle immoverkopen tussen de lakens afgesloten. Het is daarbij de kunst om zo veel mogelijk turbotaal en technisch jargon uit te balken in een nauwelijks verstaanbare variant van een taal die ooit in een ver verleden verwant moet zijn geweest aan het Nederlands. Wat het doel van Verborgen Gebreken buiten een hoop ongeplaatst product placement moet zijn, is op het eerste zicht niet duidelijk. Op het tweede zicht ook niet. De combinatie van compleet van de pot gerukte scenario-ideetjes en barslecht acteerspel doet de reeks finaal de das om. Dat de reeks bovendien ook nog eens ondersteund moet worden door muziek in functie van de artiesten die met de commerciële omroep die dit ding heeft in elkaar geknutseld, een contract hadden en daardoor de nodige airplay moeten krijgen, is ergerlijk. De tandpastareclamestijl verdoezelt in het geheel niet dat Verborgen Gebreken inhoudelijk zo leeg is als een bodemloos vat.

BEELD EN GELUID

Ook voor deze serie geldt blijkbaar het credo dat alles zo veel mogelijk met een losse camera moet worden gefilmd. Het beeld ziet er rusteloos uit, en niet scherp. De belichting van de kleuren laat ook wat te wensen over. Toch mogen we de beeldregie van de disk niet helemaal afbreken, want het lijkt ons allemaal intentioneel te zijn, om de reeks een welbepaalde sfeer mee te geven. De Dolby Digital 5.1-track is ongericht, blaart soms uit alle kanalen tegelijk geluid uit, en elk beetje ambiance verdwijnt in de kakofonie. Het Nederlands dat gesproken wordt is voor een Vlaming nauwelijks te verstaan.

EXTRA'S

U zal het moeten stellen met een rol bloopers.

CONCLUSIE

Helaas kan ik echt niet veel kwaliteiten opnoemen waarom u deze makelaarssoap in huis zou halen.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Erik van 't Wout, Barbara Bredero, Marcel Visbeen
Met: Egbert-Jan Weeber, Frederik Bram, Jennifer Hoffman, Maryan Hassouni, Ricky Koole

Film:
1/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Soap

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
624 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344736213


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij