:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 25, DE - HET IS VAKANTIE!
SMURFEN 25, DE - HET IS VAKANTIE!
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-10
SERIE
Ditmaal dompelen we ons samen met de Smurfen onder in vakantiestemming. Picknicken, genieten op een tropisch eiland met een cocktail en een verse portie geperste smurfbeien op ijs, luieren, maar ook zonnebrand doorstaan en de eeuwige treitereien van Gargamel staan centraal op deze compilatie. We merken op deze afleveringenselectie twee opvallende keuzes van classics: eerst en vooral is er De Slechtweer Smurf, gebaseerd op één van de verhalen van de hoogdagen van Peyo's oeuvre (terug te vinden in het album 6, De Ruimtesmurf), enerzijds een simpel verhaal over de rivaliteit tussen de boer die regen wil en de dichter die zon wil, als je iets dieper graaft een poignante parabel over hoe je niet met de natuur mag knoeien, want dat dat zich vroeg of laat wreekt. Een andere aflevering die bij de fans van de strips een belletje zal doen rinkelen is The Smurfische Spelen, een mengelmoesje van het album De Olympische Smurfen en Smurfe Koppen En Koppige Smurfen, een verhaal over de taaltwisten in België dat één van de meest briljante stukjes satire is die ooit uit Peyo's brein zijn ontsproten, maar voor de internationale versie hier dumbed down.

De afleveringen uit deze compilatie zijn eens te meer willekeurig uit vroege en late seizoen geplukt, wat onder meer resulteert in een verschillende stem voor Grote Smurf in de vroegere en latere afleveringen.

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk vier halve afleveringen en één volledige aflevering.

De slechtweer smurf

Omdat anders de picknick in het water dreigt te vallen, bouwt Knutselsmurf een machine die het weer kan beïnvloeden. Het ware misschien beter geweest als de Smurfjes eerst eens overlegd hadden wel weer ze wilden: Dichtsmurf wil een ode aan de zon schrijven, terwijl Boeresmurf water nodig heeft voor zijn plantjes. De twee knoeien zodanig met de machine totdat het ding op hol slaat, en de Smurfen moeten vechten tegen een extreem weerbeeld dat alle vijf seconden verandert.

Het versmurfte paradijs

Luilaksmurf is er niet graag bij wanneer hij klusjes moet opknappen. Hij wordt echter achter een waterval gelokt naar een aards paradijs waar de god van het genot, Bacchus, het voor het zeggen heeft. Samen met Smulsmurf en Brilsmurf loopt hij er de kantjes af, maar spijtig genoeg is het verblijf in het aards paradijs niet gratis.

De Smurfische spelen

Potige Smurf vindt dat de Smurfen iets aan hun conditie moeten doen, en hij neemt het in teamverband op tegen het team van Knutselsmurf in een reeks sportieve proeven. Niemand wil echter Klungelsmurf in zijn team; Smurfin is er zo van aangedaan dat ze samen met hem een eigen team opricht. De medaille die er te winnen valt is echter een behekst familieerfstuk van Gargamel, die er het dorp mee tracht te vernietigen.

Smurfbreukelingen

Smurfin is dringend aan een vakantie toe, en ze scheept in op het schip van Droomsmurf. Het schip lijdt schipbreuk op een paradijselijk eiland, en de Smurfjes hopen er ongestoord hun vakantie te kunnen doorbrengen. Zo'n paradijs is het achteraf gezien echter niet.

Het Smurfen café

Knutselsmurf en Smulsmurf vinden eerder per ongeluk een nieuw soort smurfbeienroomijs uit. Wanneer ze elkaar echter het patent op de uitvinding betwisten, scheiden de wegen van de zakenpartners, en ze ondervinden dat ze beter waren blijven samenwerken. Gargamel is intussen van plan om een gigantische sneeuwbal op het smurfendorp te gooien.

BEELD EN GELUID

De beeld-en geluidkwaliteit is opnieuw niet om over naar huis te schrijven, maar over de verschillende Smurfendvd's die intussen op DVD Info besproken zijn blijkt vooral de consistentie. De nieuwere afleveringen zijn amper van de oude te onderscheiden. Eén keer hebben we in de aflevering De Smurfische Spelen een redelijk opvallende compressiefout waargenomen, ergens halverwege.

EXTRA'S

Komen er nog extra's, Grote Smurf? Nee, niet meer.
Komen er nog extra's, Grote Smurf? Nee, niet meer.
Komen er nog extra's, Grote Smurf? Nee, niet meer.
Komen er nog extra's, Grote Smurf? JA NOG HEEL VEEL!

CONCLUSIE

Met drie oudere, één middelmatige en één recentere aflevering is dit alweer een mooie staalkaar Smurf.


cover



Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012155107


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij