:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANGELS AND DEMONS [EXTENDED VERSION]
ANGELS AND DEMONS [EXTENDED VERSION]
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2010-08-08
FILM
In Rome is de paus overleden en begint een negendaagse periode van rouw, de zgn. Sede Vacante. Ondertussen maken de kardinalen zich op voor een conclaaf om een plaatsvervanger en een opvolger voor Petrus te verkiezen, want uit de schoorsteen van het Vaticaan behoort zo gauw mogelijk witte rook te komen. Haast op hetzelfde moment wordt in het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) in Genève alles in gereedheid gebracht om in de beroemde deeltjesversneller antimaterie aan te maken (tegen 99% procent van de lichtsnelheid), de bouwstof die massa aan materie geeft. Maar meteen na het slagen van de proef wordt de directeur van het centrum, ene Silvano Bentivoglio, vermoord en één van de drie cilinders met antimaterie ontvreemd. In het zwembad van de Harvard University in Cambridge, Massachusetts, krijgt kunsthistoricus en professor Robert Langdon het bezoek van Claudio Vincenzi, vertegenwoordiger van de Heilige Stoel, die hem vertelt dat tijdens de voorbije nacht in Rome vier kardinalen zijn ontvoerd en dat het Vaticaan een dreigbrief heeft ontvangen van de Illuminati, een geheim genootschap van wetenschappers dat in de 16de eeuw ondergronds ging na onenigheid met de Kerk en de veroordeling van een aantal van zijn leden. De Illuminati dreigen ermee de kardinalen te vermoorden en het Vaticaan op te blazen door gebruik te maken van, jawel, de cilinder uit het CERN in Genève.

 
Uiteraard laat Robert Langdon (Tom Hanks), een specialist op het vlak van de symboliek van de Illuminati, zich overtuigen om naar Rome af te reizen. Maar ondanks z’n fijne speurdersneus en de hulp van Vittoria Vetra, de rechterhand van Silvano Bentivogli in Genève, kan hij niet voorkomen dat drie van de vier kardinalen terechtgesteld worden, resp. om 20.00 uur, 21.00 uur en 22.00 uur. Ondertussen hebben de kardinalen zich in de Sixtijnse Kapel opgesloten voor het conclaaf onder leiding van kardinaaldeken Strauss (Armin Mueller-Stahl), maar omdat de vier preferiti (kandidaten met de beste kansen) afwezig zijn, is de stemming in de kapel bedrukt. Tijdens een bezoek aan de archieven van het Vaticaan - op zoek naar een aanwijzing over wat in de dreigbrief het Pad van Verlichting genoemd wordt - is Robert Langdon het slachtoffer van een moordaanslag waaraan hij nauwelijks ontsnapt. Als blijkt dat de vorige paus is vermoord, wordt het duidelijk dat de vijand binnen de muren van het Vaticaan moet worden gezocht. Is de Zwitserse Wacht omgekocht of zijn er meer partijen die voordeel hebben bij een algemene chaos?
 

 
Angels & Demons is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaan Dan Brown, de auteur van het destijds waanzinnig populaire The Da Vinci Code (2006). Voor de goede gang van zaken situeert regisseur Ron Howard Angels & Demons na Langdons zoektocht naar de nazaten van Jezus Christus en dat betekent dat ze in het Vaticaan ondertussen bekend zijn met de naam Robert Langdon, de man die graag religieuze mysteries oplost, zoals hij door een medewerker van de paus wordt genoemd. Dat ze uiteindelijk een beroep doen op een academicus die twijfelt aan het bestaan van God, is een teken aan de wand: in het Vaticaan zitten ze met de handen in het haar. Angels & Demons is dan ook veel minder antiklerikaal dan z’n voorganger (of opvolger, zoals u wilt), maar dat kon de huidige heren in Rome niet overtuigen en dus kreeg Ron Howard geen toestemming om in het Vaticaan te filmen. Dat lost hij overigens heel fijntjes op door de interieurs tot in de kleinste details na te bouwen (aan de hand van bestaand documentair materiaal) en voor de rest te vertrouwen op de creativiteit van het CGI-departement. Het resultaat is bij momenten verbluffend en zeer geloofwaardig.
 

 
Dat Dan Brown een meester is in het samensmelten van geruchten over geheime genootschappen, internationale samenzweringen, wraakacties,  complotten en futuristische wetenschappelijke blabla tegen een semi-religieuze achtergronden, het is ons sinds de Da Vinci Code allemaal bekend. Het succes van roman en film keerde zich evenwel destijds tégen The Da Vinci Code, vooral toen achteraf bleek dat Brown wel heel erg creatief bezig was geweest met z’n heksendrankje van historische feiten, architectonische referenties en biografische details van o.a. Jezus Christus en zijn familie. Maar daar heeft Robert Langdon – als verzinsel van Dan Brown - geen last van. Hij stort zich op Il Diagramma Veritatis van Galileo Galilei (founding father van de Illuminati) en vindt uiteraard in de marge van pagina 5 een in het Engels (!) opgesteld gedicht dat hem naar het beginpunt van het Pad van Verlichting leidt: het graf van de engel Rafaël in het Romeinse Pantheon. Vraag ons niet hoe hij nadien de drie volgende aanknopingspunten uit z’n duim zuigt, want hoe het brein van Robert Langdon functioneert, dat weet alleen Dan Brown. Was er in The Da Vinci Code nog sprake van té moeilijke redeneringen allerhande, dan heeft regisseur Ron Howard in Angels & Demons verbazend vlotjes de balpen door een aantal passages gehaald. Het komt de bekijkbaarheid ten goede, maar het verstand moet wel vaker op nul om Robert Langdon geloofwaardig te houden. Die is overigens onmiskenbaar het hoofdpersonage in deze film, want zijn echte tegenspeler wordt tot in de allerlaatste scène op de achtergrond gehouden. Dat betekent ook dat de vrouwelijke hoofdrol (de Israëlische Ayelet Zurer als Vittoria Vetra) een veel minder prominente rol krijgt en zich met de borrelnootjes moet tevreden stellen. Belangrijke rollen zijn er voor Armin Mueller-Stahl (Die Manns – Ein Jahrhundertroman, 2001; Buddenbrooks, 2008) als kardinaal Strauss, altijd even minzaam en professioneel, en voor Ewan McGregor (Trainspotting, 1996) als de kamenier van de overleden paus, een man die de tweestrijd tussen verleden en toekomst in de kerk belichaamt.

 
Maakt dat alles dat Angels & Demons een goede film is? Spannend is ie in elk geval wél, zij het dat de premisse van de film niet helemaal overtuigt: waarom zou iemand die het Vaticaan wil opblazen tegelijk een stappenplan achterlaten waardoor ene Robert Langdon hem op het ultieme moment bij de kraag kan vatten? Maar dit is geen arthouseproductie en dus zijn we mild, ondanks de wat klassieke en voorspelbare opbouw van het verhaal, want Angels & Demons is perfect getimed, heeft meestal de vaart van een sneltrein en bovendien bevat de film een aantal scènes die bol staan van spanning en actie. Maar: Angels & Demons mist overduidelijk de magie van The Da Vinci Code en de verhaalstof ligt te veel op hetzelfde terrein om van een unieke roman en een al even unieke film te spreken.
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze dvd is voorbeeldig. Van storende ongerechtigheden is hoegenaamd geen sprake en de kleuren zijn fel en mooi gedefinieerd, hoewel de film zich in de tweede helft steeds vaker in het halfduister afspeelt en tinten van bruin tot goud gaan overheersen. Het zwartniveau is in orde en de details zijn altijd goed onderscheidbaar. De geluidstrack staat in een 5.1-versie en dat is jammer, want DTS had beslist nog wat power toe kunnen voegen. Maar we worden verwend met heel veel surroundgeluiden van piepende autobanden, opstijgende helikopters en vuurgevechten tot de hemelse muziek van de hand van componist Hans Zimmer.
  
EXTRA’S
Een aantal Trailers voor andere films uit het aanbod van Sony Pictures.
 
CONCLUSIE                               
Angels & Demons heeft niet op het succes van z’n voorganger (The Da Vinci Code) mogen rekenen. De dvd ligt dan ook sneller dan voorzien in de rekken voor een zeer zacht prijsje. De Extra’s zijn beperkt gehouden, maar die offeren we uiteraard graag op voor een discount van meer dan 10 euro. cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Ron Howard
Met: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgard, Pierfrancesco Favino, Nikolaj Lie Kaas, Armin Mueller-Stahl, Thure Lindhardt, David Pasquesi

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609659955


Beeldformaat:
2.40:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij