:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABBA - MUSIC IN REVIEW 1973-1982
ABBA - MUSIC IN REVIEW 1973-1982
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2010-08-25
DOCUMENTAIRE
Tussen 1973 en 1982 scoorde de Zweedse groep ABBA 23 top-5-hits in de Nederlandse hitparade, waarvan acht titels minstens 1 week op nummer 1 stonden. Wat The Beatles waren voor de jaren zestig, dat was ABBA voor de jaren zeventig: de grootste popgroep van het decennium met een gigantische invloed op jonge artiesten in West-Europa en de Verenigde Staten. In die periode verkocht de groep meer dan 400 miljoen platen. De hitsingles trokken uiteraard de meeste aandacht, maar hun acht officiële albums volgden meestal op korte afstand en nestelden zich voor vele weken en maanden in de top van het klassement. Het populairst was ABBA in Australië: niet alleen bood Down Under hun een nieuw start na de windstilte die volgde op het megasucces van hun Songfestival-winnaar Waterloo (in 2005 door de kijkers uitgeroepen tot beste Eurovisie-song), ze zijn er tot vandaag de populairste popgroep en The Best of ABBA is er het beste verkochte album allertijden. Het zegt misschien veel over de Australiërs, maar niemand kan ontkennen dat Björn en Benny meesterlijk popsongs schreven, dat Agnetha en Annifrid ze op een unieke manier uitvoerden en dat de waar op een perfecte manier aan de man/vrouw werd gebracht.

 
Op de 2-dvd ABBA - Music In Review 1973-1982 worden de albums van ABBA door een aantal specialisten kritische beoordeel en gequoteerd. Op disk 1 wordt de periode 1973-1976 onder de loep genomen, op disk 2 de periode 1977-1982. Op de hoes van de dvd leggen de makers er de nadruk op dat ze volledige vrijheid hebben gehad bij het beoordelen van de albums van ABBA. En voor de volledigheid voegen ze eraan toe dat deze uitgaven niet geautoriseerd, niet goedgekeurd en niet in samenwerking is gemaakt met de band, leden ervan of het management. Het beoogde resultaat is een objectieve appreciatie van het werk van de Zweedse popgroep, los van ev. commerciële of andere bekommernissen.
 

 
Wat krijgt u te zien: uittreksels uit heel veel videoclips, waarvan de meeste niet eerder op dvd verschenen. Af en toe zit er een stukje interview tussen de filmpjes met leden van de groep, meestal uit een Japanse of Amerikaanse talkshow, rockjournalist Hugh Fielder geeft duiding bij het belang van ABBA voor de internationale popmuziek en introduceert de hitsingles, muziekproducer Les Davidson benadert de muziek van ABBA vanuit een technisch oogpunt, de beide muzikanten Jai Simeone en Heather Findlay praten over de uitvoeringspraktijk van de grote hits, Rod Leissle (oprichter en manager van Björn Again) praat over de appreciatie van het ABBA-materiaal tijdens lifeoptredens van de coverband Björn Again en de beide muzikanten Robin Scott en George Hutchinson (allebei Björn Again) spelen ons een paar typische ABBA-intro’s en klassieke fraseringen voor. De interviews zijn interessant en inzichtelijk, de interpretaties van de bandleden van Björn Again boeiend. Van sommige ABBA-nummers ziet u een uitreksel uit één muziekvideo, van andere krijgt u met een beetje geluk twee of drie verschillende versies. In het overzichtje vernoemen we alleen de eerste clip die u telkens te zien krijgt.
 
Disk 1:
Kort overzicht van de grote hitsingles (8 min.):
1. Waterloo (Songfestival, BBC 1974)
2. Mamma Mia (Musikladen, NDR 1976)
3. S.O.S. (Musikladen, NDR 1976)
4. Dancing Queen (Disco Show, 3Sat 1973)
5. Fernando (Musikladen, NDR 1976)
6. Chiquitita (Promo, 1979)
 

 
Album: Ring Ring (Quotering: ***)
1. Ring Ring (alleen geluid)
 
Album: Waterloo (Quotering ***)
1. Honey Honey (Musiklanden, NDR 1976)
 
Album: ABBA (Quotering ****)
1. Mamma Mia (Musikladen, NDR 1976)
2. S.O.S. (Musikladen, NDR 1976)
3.  Hey, Hey Helen (alleen geluid)
4. So Long (Musikladen, NDR 1976)
5. I Do, I Do, I Do (Sylvester Tanzparty, BRD 1975)
 
Album: Arrival (Quotering *****)
1. Fernando (Musikladen, NDR 1976)
2. Dancing Queen (Musikladen, NDR 1976)
3. My Love My Life (Studio 2, TVP 1976)
4. Money, Money, Money (Abbadabbadoo, SVT 1976)
5. Knowing Me, Knowing You (Abbadabbadoo, SVT 1976)
6. When I Kissed the Teacher (Studio 2, TVP 1976)
 

 
Album: The Album (Quotering ****)
1. The Name of the Game (Studio 2, TVP 1976)
2. Eagle (Starparade, ZDF 1978)
3. Take An Chance on Me (Starparade, ZDF 1978)
4. Thank You for the Music (Mike Yarwood Show, Thames 1978)
 
Disk 2:
Album: Voulez-Vous (Quotering ****)
1. Gimme, Gimme, Gimme (Dick Cavett Meets Abba, SVT 1981)
2. Summernight City (ABBA-special in Japan, TBS 1978)
3. Chiquitita (Promo, 1978)
4. Voulez-Vous (Aplauso, Channel 1 1979)
5. Does Your Mother Know (Aplauso, Channel 1 1979)
 
Album: Super Trooper (Quotering ***)
1. The Winner Takes it All (Show Express, BRD 1980)
2. Super Trooper (Show Express, BRD 1980)
 
Album : The Visitor (Quotering ****)
1. When All is Said and Done (alleen geluid)
2. One Of Us (alleen geluid)
3. The Day Before You Came (Show Express, BRD 1982)
4. Under Attack (Show Express, BRD 1982)
 

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de recente interviews is perfect. Het oudere materiaal (de muziekvideo’s) heeft de bekende defecten (onscherp beeld, kleurverlies, etc.), maar dat is niet te vermijden voor opnamen die ondertussen meer dan dertig jaar oud zijn. Bovendien zijn ze destijds niet gemaakt voor de eeuwigheid. Leuk alternatief is de keuze om opnamen soms in split screen te tonen, al was het maar om wat variatie te brengen in het aanbod. Storend zijn wel de vele credits op de muziekvideo’s (plaats van opname en datum, info over de officiële release van de songs en), informatie die meestal gedurende de hele duur van de clips in beeld blijft staan om problemen met de eigenaren van het materiaal te vermijden. Het geluid krijgt gelijksoortige opmerkingen: de nieuwe opnamen zijn prima, de muziekclips van toen staan in mono, vaak met veel ruis. Maar dit is een documentaire, beste mensen, geen verzameling muziekclips.
 
EXTRA’S
2 Fotogalerijen (elk 10 foto’s). Het bijgeleverde Boekje (52 pagina’s) bevat een gedetailleerd overzicht van alle ABBA- albums met inleidend commentaar, een opsomming van de bonustracks die later zijn toegevoegd en prachtige kleurenfoto’s, vaak op A4-formaat. Achteraan vindt u alle technische gegevens van alle ABBA-songs. De stevige kartonnen klaphoes ziet eruit als een boek zodat u deze dubbele dvd ook in uw bibliotheek neer kan zetten.
 
CONCLUSIE                               
ABBA - Music In Review 1973-1982 is een dubbele dvd waarop alle albums van ABBA kritisch beoordeeld worden en becommentarieerd door specialisten en uitvoerende artiesten. De kwaliteit van het materiaal is variabel, maar vaak gaat het om unieke opnamen die nooit eerder te zien waren op digitale drager. De dvd is in onze contreien zeer moeilijk te krijgen, maar Ebay is een perfect alternatief, met een beetje geluk tegen een zeer zacht prijsje. Let op: de dvd’s zijn niet Nederlands ondertiteld.cover
Studio: Music Reviews Ltd.

Regie: Helen Murrell
Met: Hugh Fielder, Robin Scott (Björn Again), Les Davidson, Jai Simeone, Rod Leissle, Heather Findlay, George Hutchinson

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Duitsland

Jaar:
2005

Leeftijd:
E

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
823880021985


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Zweeds
Extra's:
• 2 Fotogalerijen
• Boekje (52 pagina’s)

Andere recente releases van deze maatschappij