:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREAT MOUSE DETECTIVE, THE
GREAT MOUSE DETECTIVE, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-16
FILM
The Great Mouse Detective voert ons terug mee naar het mistige, mysterieuze Londen van 1893. Onder de fundamenten van het huis in Baker Street waar de beroemde detective Sherlock Holmes woont, resideert zijn muis-evenknie Basil (Barrie Ingham), enerzijds een briljante geest wanneer het op logische deductie aankomt, anderzijds sociaal gezien een rampzalige klungel, die zich onledig houdt met viool spelen, chemische experimenten en vooral de strijd tegen zijn aartsvijand, de rat Ratigan (Vincent Price). Ratigan noemt zichzelf graag professor, krijgt ongecontroleerde driftbuien als hij aan zijn rattenidentiteit herinnerd wordt, en deinst er niet voor terug om al wie hem dwars zit, aan de kat te voeren, die hij commandeert met een belletje. Zijn handlanger, de vleermuis Fidget (Candy Candido) met maar één poot, krijgt de opdracht om speelgoedmaker Hiram Flaversham (Alan Young) te ontvoeren. Afghanistanoorlogveteraan Doctor Dawson (Val Bettin) vindt Flavershams dochtertje Olivia (Susanne Pollatschek) op straat, en hij kan Basil overtuigen om de zaak na te speuren, zeker wanneer Ratigan mogelijk bij de zaak is betrokken. De zoektocht leidt langs enkele louche cafés langs de Londense Docklands, een destructief bezoekje aan een speelgoedwinkel, tot aan de ultieme confrontatie met Ratigan, die het plan heeft opgevat om de muizenkoningin op Buckingham Palace te onttronen en zelf de macht over het Rijk over te nemen. Basil kan de aanslag op het nippertje verhinderen, en tijdens een spannende tocht die eindigt met een crash op Big Ben, gaan Basil en Ratigan uiteindelijk hun laatste duel aan.


 

The Great Mouse Detective is te situeren in de eerste schuchtere vernieuwingspogingen van het genre in de jaren '80, waaronder ook geslaagdere (The Black Cauldron) en minder geslaagde (Oliver And Co.) films terug te vinden zijn. Het grote publiek in de bioscoopzaal liet het echter terdege afweten, wat Basil en zijn vrienden noodgedwongen heeft doen terugplooien op een tweede leven in het videocircuit. De film is één grote transmutatie naar de dierenwereld van de wereld van Sherlock Holmes, iets wat de kleintjes niet dadelijk zullen vatten: Basil woont in Baker Street, speelt viool (zijn cocaïneverslaving is wijselijk uit het script verwijderd), Dawson is nagenoeg een anagram voor Watson,... alleen dr Moriarty is nergens te bespeuren, en er is gekozen voor een meer stereotiepe Disneyslechterik in de vorm van Ratigan, schitterend gevoict door slechterikkenveteraan Vincent Price. Stemacteur Barrie Ingham (Basil) heeft meer een TV-georiënteerde carrière achter zich, terwijl Val Bettin twee jaar geleden nog te horen was als de bisschop in Shrek die het huwelijk van prinses Fiona moest inzegenen. Buiten Price dus geen echte bekende namen op de voice-affiche. Regisseurs waren er echter in overvloed, want niet minder dan vier regisseurs (Ron Clements, Burny Mattinson, David Michener en John Musker) waren uiteindelijk nodig om het project tot een goed einde te brengen. Interessant is dat dit zowat de eerste film moet geweest zijn waarin een bescheiden stukje computeranimatie in werd verwerkt, namelijk de raderen van het mechanisme van Big Ben in de finale. Leuk maar intussen wel door de techniek achterhaald. Volwassenen zullen vooral de meerwaarde appreciëren van de referenties naar het werk van Arthur Conan Doyle, want het scenario is redelijk rechtlijnig én voorspelbaar, maar één of twee keer zit er toch wel eens een redelijk cartooneske gag in die je toch niet op voorhand had zien aankomen. Er zitten toch een paar scènes in die voor al te jonge kijkertjes niet echt geschikt zijn (cat eats mouse...) Maar door de beugel genomen is dit een amusant tussendoortje.

BEELD EN GELUID
De print komt in 1.78:1-formaat aardig in de buurt van het originele 1.75:1-formaat. Ten opzichte van de vorige release is er iets minder ruis waar te nemen, en is het beeld een beetje scherper geworden. De keuze van de kleuren maakt van het geheel een sfeervolle compositie waar de uitstraling van Londen op het einde van de 19de eeuw goed bij uit de verf komt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is mooi evenwichtig, maar maakt niet ten volle gebruik van de achterste kanalen of van de mogelijkheden van de subwoofer, alhoewel dat voor een film van het midden van de jaren 80 niet per se hoeft voor mij. Voor mensen met kinderen is het goed om op te merken dat de Nederlands gedubde track ditmaal niet in Dolby Surround 2.0 is terug te vinden, maar volwaardig in Dolby Digital 5.1.

 
 

EXTRA'S
Qua extra's is deze disk een stap achteruit tegenover de vorige release. Men name het verwijderen van twee cartoons die misschien niet dadelijk met de film te maken hebben, ontvet de extrasectie een beetje. Na een spelletje "So you think you can sleuth" volgt er een 7 minuten durende making of-featurette, waar onder meer Vincent Price uitgebreid bij aan het woord komt. Dan vinden we nog een karaoke-clip "The World's Greatest Criminal Mind" (2 min) terug, in de film gezonden door Ratigan. Afgesloten wordt de disk met een generisch promofilmpje over Blu-ray, waarvan het nut om het op een dvd te zetten die niet op high definition verschijnt, me compleet ontgaat.


 

CONCLUSIE
The Great Mouse Detective is een aardige maar commercieel niet echt bekende film uit het Disneyarchief. Moet u uw oude versie omruilen voor deze? Misschien. De beeldkwaliteit is een beetje beter en er is een Nederlandse 5.1-track, maar de extra's zijn veel magerder. Aan u de keuze.cover
Studio: Disney

Regie: Ron Clements, Burny Mattinson, David Michener en John Musker
Met: Vincent Price, Barrie Ingham, Val Bettin, Susanne Pollatschek, Candy Candido, Diana Chesney, Eve Brenner, Alan Young

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717418271213


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Spelletje "So you think you can sleuth"
• Making-of-featurette
• Karaoke-clip
• Blu Ray-promofilmpje

Andere recente releases van deze maatschappij