:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNTRACEABLE
UNTRACEABLE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-23
FILM
Jennifer Marsh (Diane Lane) heeft bij het FBI een redelijk gezapige kantoorjob: samen met haar collega Griffin Dowd (Colin Hanks) struint ze het internet af op zoek naar kinderporno en illegale muziekdownloads. In die hoedanigheid komt ze na een anonieme tip op de site killwithme.com terecht waarop de beelden van een doodgemarteld katje te zien zijn. De site blijkt onmogelijk te traceren, opereert van op een schimmige server ergens in Rusland en voor elk IP-adres dat geblokkeerd wordt, komen er twee nieuwe bij. Maar het blijft niet bij onschuldige katjes: de webmaster heeft het onschuldig slachtoffer Herbert Miller (Tim deZarn) gelokt met valse hockeykaartjes en hem voor een webcam vastgebonden. Hij adverteert daarbij zijn site met het motto dat hoe meer bezoekers hij krijgt, hoe meer zijn slachtoffer een middel krijgt geïnjecteerd waardoor hij langzaam leegbloedt. In geen tijd haalt de website een record aantal bezoekers en bij alle surfers kleeft daarbij bloed aan het toetsenbord. En wat meer is: de dader (Joseph Cross) heeft de smaak nog maar pas echt goed te pakken en houdt nog een paar zéér inventieve werkwijzen achter de hand om mensen dood te martelen.

Gregory Hoblit verraste me enkele jaren geleden met Frequency, een aardige en sfeervolle sciencefictionfilm over tijdreizen. Met Untraceable bewijst de regisseur opnieuw dat hij aan slechts één goed idee een redelijk goede film kan ophangen, mits de juiste schemerige, koude atmosfeer. Het centrale thema waarrond Hoblit dit keer heeft gewerkt is de sensatiegeilheid van de gemiddelde internetgebruiker. De film is een stevig brokje no-nonsense, waarbij we al heel gauw in het begin de dader te zien krijgen, waarbij zorgvuldig wordt vermeden om aan het einde een vergezochtte plottwist te breien. Psychologisch zit de film eenvoudig maar solide in elkaar, waarbij de dader vooral handelt als slachtoffer van sensatiezucht dat zich uit wraak tegen de maatschappij keert. Ook het feit dat zijn slachtoffers uiteindelijk niet zo héél willekeurig gekozen blijken, wordt omkleed met redenen die niet zomaar uit de lucht zijn gegrepen. De bekommerdheid om de hoofdpersonages is echter een stuk minder groot dan in Frequency, en vooral in het begin hebben de scriptschrijvers moeite om de personages hun draai te laten vinden. Op Diane Lane na zijn acteurs als Billy Burke blijkbaar niet erg veel geïnteresseerd in wat er met het script op dramatisch vlak kan worden gedaan. Colin Hanks had het wellicht beter gedaan mocht hij het einde van de film gehaald hebben. Eens de film op gang is getrokken valt het tempo nogal mee, vooral gezien het feit dat het aantal slachtoffers in de prent beperkt blijft in vergelijking tot andere films over seriemoordenaars. Het gegeven van de sadistische boobytraps lijkt wel wat op de films van de Saw-franchise, maar ook hier siert eenvoud de productie; iemand oplossen in een bak water die langzaam maar zeker van chemische samenstelling verandert in accuvloeistof, meer moet dat niet zijn. Untraceable is in elk geval een minder schokende film, waarin meer wordt gesuggereerd dan getoond en ik vind dat als minder gore value ten goede komt aan het toch wel redelijk goed omlijnde verhaal, dat zeker niet negatief . En het is niet eens zó ver gezocht: er zijn mensen die inderdaad het net afstruinen, hopend dat er zoiets als dit gebeurt... en de wisselwerking tussen degenen die zoiets op het net zetten en zij die er naar kijken is, zoals zo netjes uit het slot van de film blijkt, een op hol geslagen sneeuwbal die maar niet stopt, met groter worden.
 
BEELD EN GELUID
In vergelijking met de dvd krijgen we een fatsoenlijke DTS-HDMA track met redelijk wat punch en goed gebruik van ruimtelijke elementen. Niet de hele film lang zijn er schrikmomenten en de dialogen klinken wat aan de vlakke kant, maar dit is wél een fatsoelijke geluidsrelease. Daarmee is het goede nieuws afgelopen, want voor de zoveelste keer is E1 Entertainment er in geslaagd om een film in een compleet fout beeldformaat op schijf te zetten. Het 2.35:1-formaat is schaamteloos verknipt tot 1.78:1, na Premonition is dat de tweede keer op zeer korte tijd . Ofwel is degene die de beeldmasters sanctioneert in opdracht van E1 Entertainment iemand die zijn vak niet kent, ofwel is dit een bewuste strategie waarmee E1 Entertainment goedkopere transfers, bijvoorbeeld voor televisieuitzending, probeert af te schrijven op de kap van hun klanten. In beide gevallen is dit een onfatsoenlijke release. De transfer zelf is nog redelijk, rekening houdend met het feit dat er veel gebruik wordt gemaakt van gedesatureerde kleuren en schimmige kelders, maar dan nóg mocht het contrast gerust een stuk beter zijn. Zelfs zonder de voor de hand liggende zware beeldfout is dit een matige release.
 
EXTRA'S
Qua extra's is dit opnieuw huilen met de pet op: drie trailers die (verplicht) vóór de film opstarten en voor de rest niet eens een menu.
 
CONCLUSIE
Inhoudelijk is Untraceable een goede film , maar deze transfer verdient alleen al omwille van het verkeerde beeldformaat het predikaat "niet kopen".



cover



Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Gregory Hoblit
Met: Diane Lane, Billy Burke, Colin Hanks, Joseph Cross, Mary Beth Hurt

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
3/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 pan & scan HD

Geluid:
Engels DTS-HDMA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij