:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPEED
SPEED
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-07-10
FILM
De film opent met een gijzeling in een flatgebouw. Een zekere Howard Payne (Dennis Hopper) gijzelt een aantal mensen in een lift die volhangt met explosieven en eist 3 miljoen dollar. Het interventieteam van Jack Traven (Keanu Reeves) en Harry Temple (Jeff Daniels), werkzaam bij de LAPD, slaagt er wonderwel in om de gijzelaars te bevrijden, maar een confrontatie tussen beiden met Payne blijft niet uit. Na een ontploffing wordt algemeen aangenomen dat Payne het niet overleefd heeft. Deze zint echter op wraak en plaats een bom onder een autobus. Wanneer de snelheid van het voertuig onder de 80 km/u daalt, ontploft de boel. Jack wordt opnieuw opgetrommeld, maar deze keer verloopt de klus niet van een leien dakje. De buschauffeur is zwaargewond en zijn plaats wordt ingenomen door Annie (Sandra Bullock), een doodgewone passagier die nog nooit een bus bestuurd heeft. Het bevrijden van de passagiers wordt door Payne zelfs bestraft. Op de één of andere manier houdt hij de gebeurtenissen in de gaten. De klus wordt er niet makkelijker op als de nationale pers opduikt en de beelden in heel het land live op televisie getoond worden. Terwijl Jack tracht een oplossing te zoeken om de bom onschadelijk te maken, gieren de zenuwen doorheen Annie’s lichaam. Zij moet de bus doorheen het drukke verkeer loodsen zonder snelheid te verliezen. Een aartsmoeilijke taak!


Na enkele denderende actiefilms in en rond wolkenkrabbers, luchthavens en oorlogsschepen, kwam Hollywood in 1994 op de proppen met een actiethriller op een doodgewone autobus. Niemand minder dan de Nederlandse cameraman Jan De Bont nam op de regisseurstoel plaats, een man die nota bene zijn sporen verdiende als camerman in spectaculaire actiefilms als The Hunt For The Red October, Die Hard, Total Recall en de thriller Basic Instinct (onder een regie van Paul Verhoeven). Jan De Bont zelf nam tijdens de opnames van Speed geregeld zelf de camera in handen, een oude gewoonte die hij dus niet verleerd was. De prent koppelt adembenemende actiebeelden aan een originele en spannend script (waar toch soms een aantal gaten in zitten) en weet gedurende twee uur constant te boeien. De vonk tussen Keanu Reeves en Sandra Bullock spat van het scherm, de humor is bijzonder gesmaakt en de actie om duimen en vingers bij af te likken. Speed is geen diepgaande film, maar dat hoeft ook niet. Het is een typisch Hollywoodproduct dat verduiveld goed gemaakt werd en een streling voor het oog is om naar te kijken. Entertainment van de bovenste plank.


BEELD EN GELUID
Speed wordt met het originele 2.35:1 beeldformaat op DVD gezet, en is bovendien anamorfisch. Ten opzichte van de voorgaande release is er zeker een verbetering merkbaar. De beeldkwaliteit is goed tot zeer goed, biedt voldoende scherpte en detail, maar heeft af en toe te kampen met wat ruis en een vuiltje op de print.

Er bevinden zich twee geluidstracks op deze schijf, een Dolby Digital 5.1 (384 kbps) en een DTS 5.1 (754 kbps) die beiden zeer overtuigend klinken. De DTS geniet onze voorkeur vermits deze gecontroleerder klinkt en het geluid beter gespreid is. Het gebruik van de lage tonen (vooral bij actiescènes) is eerder beperkt, hier had men gerust dieper mogen doorgaan.

EXTRA'S
Na een eerste povere release krijgt Speed deze keer een volwaardige DVD-release boordevol extra's. Vooreerst is er de audiocommentaar met regisseur Jan De Bont die bij deze prent zoals gezegd soms zelf de handen uit de mouwen stak als het op camerawerk aankwam. Zijn kennis als cameraman komt bij deze commentaar goed van pas. De Bont weet goed waarover hij spreekt en licht bij de actiescènes geregeld enkele technische aspecten toe. Een tweede audiocommentaar wordt ingesproken door scenarist Graham Yost en producent Mark Gordon. Beide heren weten de commentaartrack goed te vullen met allerhande achtergrondinformatie gaande van het schrijven van het script tot de totstandkoming van deze productie. De commentaartracks worden niet Nederlands ondertiteld.


Op de tweede schijf verschijnen de overige extra’s die wel Nederlands ondertiteld worden. De spits wordt afgebeten door de half uur durende documentaire “HBO First Look: The Making Of Speed”. Dit is een typische promotionele feature die je als kijker moet overhalen om de film te bekijken. Veel relevante informatie krijgen we niet zien.

De film bevat een aantal spectaculaire scènes die niet makkelijk te verwezenlijken zijn, maar men is er toch in geslaagd. De opbouw van twee van dergelijke scènes worden nader toegelicht, namelijk de “Bus Jump” (9 min. 40) en de “Metrorail Crash” (6 min. 20).

Vijf uitgebreide scènes die noodgedwongen werden ingekort, krijgen we ook te zien. Voorafgaand aan elke scène verschijnt er een tekst die uitleg bevat waarom hier de schaar werd ingezet. Je kan de scènes afzonderlijk bekijken, maar ook in één keer na elkaar afspelen.

“Inside Speed” bevat een drietal korte filmpjes die meer uitleg verschaffen bij de stunts, de speciale effecten en de locaties waar gefilmd werd. Hierbij aansluitend krijgen we twee fotogalerijen over het production design en het originele script.

Storyboards en multi-angle opties ontbreken niet. Zo worden drie scènes (Bus Jump, Bomb On Bus en Metrorail Fight And Crash) uit de film anders bekeken en kan je de scène bekijken via storyboard, de finale scène of een combinatie van beiden via split-screen. Nog meer storyboards tijdens de Baker Sequence scène, met keuze uit twee audiotracks (audiocommentaar door regisseur Jan De Bont of de originele soundtrack). Vrij uitbegreid zijn ook de multi-angle stunts, een extra waarbij je een viertal stuntscènes (Bus Jump, Cargo Jet Explosion, Jack vs. Payne en Metrorail Crash) uit een hele resem verschillende hoeken kan bekijken.


Acteurs Keanu Reeves, Sandra Bullock, Jeff Daniels en Dennis Hopper mogen eveneens hun zegje doen. In een aantal interviews (30 min.) praten zij over hun personage in de film, de samenwerking met regisseur Jan De Bont en hun ervaringen op de set, maar veel boeiends hebben ze niet te vertellen. De Bont komt zelf ook aan het woord en vertelt over zijn debuut als regisseur.

De mooie lijst extra’s wordt afgerond met een bioscooptrailer, 11 TV-spots, een muziekvideo van Billy Idol, een 20-tal pagina’s met Engelstalige productie-aantekeningen en 18 fotogalerijen die je afzonderlijk of desgewenst in één geheel kan aanschouwen. En last but not least dwaalt er ergens nog een easter egg (verborgen extra) op deze DVD rond. Zoeken maar!

CONCLUSIE
Diegenen voor wie het allemaal een beetje vooruit mag gaan, mogen deze prima release van Speed niet links laten liggen. Niet enkel de beeld- en geluidstransfers zijn verbeterd ten op zichte van de vorige versie, ook de extra's mogen er wezen. Speed S.E. is een uitstekende aanwinst voor de collectie.


cover
Studio: Fox

Regie: Jan De Bont
Met: Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock, Joe Morton, Jeff Daniels

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626011804


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Hebreeuws, Turks
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaren
Disk 2:
• Documentaire: Making Of Speed
• Korte featurettes
• Uitgebreide scènes
• Fotogalerijen
• Multi-angle scènes
• Storyboards
• Cast en Crew Interviews
• Billy Idol Music Video
• Trailer en TV Spots
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij