:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EXPENDABLES, THE
EXPENDABLES, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Stan - Geplaatst op: 2011-01-20
FILM
Statham, Li, Rourke, Lundgren, Austin, Couture, Stallone: een sterrencast van machospierbundels, mannen zonder voornaam, actiehelden met een testosterongehalte hoger dan een peloton gedopeerde wielrenners. Voeg daar nog (Terry) Crews aan toe, een kleerkast met armen zo breed als een stevige achterhesp, (Eric) Roberts als het vijandige brein en Schwarzenegger en (Bruce) Willis in overbodige cameorollen; met een mix van oude actiehelden (Dolph Lundgren, Arnie, Stallone), acteurs uit recentere generaties (Jason Statham, Jet Li, Terry Crews) en enkele figuren uit gevechtssporten (Steve Austin uit de worstelwereld en Randy Couture uit de “Ultimate Fighting Championship”-wereld) assembleert Sly een spectaculaire cast.  The Expendables is een ode aan de actiefilms uit de jaren 80 – Stallones gouden periode – waarbij zo veel mogelijk speciale computereffecten gemeden worden en er teruggegrepen wordt naar de pure actie met echte (luide) explosies.De film start sterk met een scène op een boot, gekaapt door Somalische piraten die door de 6 expendables worden uitgeschakeld: een leuk en actueel decor om de personages te introduceren en de oldschoolactie in een moderne omgeving te plaatsen. De rest van het verhaal speelt zich af in Vilena, een fictief Zuid-Amerikaans eiland waar een zekere generaal Garza dictatortje speelt en dat gemakkelijk de setting kon zijn voor een avontuur van John Rambo. Voorts is het script weinig inventief met stereotiepe slechterikken en onrealistische wendingen (de meedogenloze huurlingen zijn plots niet meer begaan met geld, maar met de mensen van het eiland en keren alsnog terug).Een film zonder emotie of hart werkt niet is Stallones overtuiging en daarom probeert hij soms krampachtig de stoere personages een achtergrond te geven of een moment van emotie. De monoloog van Mickey Rourke waarin hij berouw toont over daden uit het verleden is een sterk staaltje acteerwerk, maar komt geforceerd over en doet het evenwicht van de film geen goed. De focus ligt – uiteraard – op de actie, niet op uitwerking van de karakters en bijgevolg is van echte chemistry tussen de groepsleden weinig sprake.  Enkele expendables minder ware wellicht een beter idee geweest (Crews en Couture lopen er voor spek en bonen bij).The Expendables is gemaakt voor een specifiek doelpubliek en zij zullen dan ook met volle teugen genieten. Wie buiten dit publiek valt moet de magere plot, het houterige acteren en de flauwe oneliners even door de vingers zien en zich laten entertainen door de topnotchactie!

BEELD EN GELUID
In de eerste scène rijdt een groep ronkende motoren een garage binnen en meteen maakt het DTS-HD MA 7.1 geluid een geweldige indruk.  Dergelijke geluidsband is onontbeerlijk bij dit type film. Zoals het bonusmateriaal ons ook leert, zijn in het postproductieproces de luide geluiden niet afgezwakt (zoals gewoonlijk), maar eerder versterkt, waardoor explosies, shotguns en vliegtuigen simpelweg fantastisch klinken. Merk op dat de Blu-Ray standaard op de 5.1-geluidstrack geconfigureerd staat.Het beeld is van superieure kwaliteit, de donkere tinten zoals in het nachtelijk shot van de gekaapte boot  zijn zeer vol en kunnen niet geëvenaard worden op de dvd-versie. Alle details zijn haarfijn, van Stallones aders die op zijn armen lijken geplakt tot Coutures bloemkooloren. Waarschuwing: akelige overdosis plastische chirurgie te zien in de scènes die Sly en Rourke gemeenschappelijk hebben!

EXTRA'S

De extra's op de schijf zijn zeer uitgebreid en gevarieerd en leveren ons een ton informatie over de film en over  film maken in het algemeen. Om ze allemaal uit te kijken ben je even zoet en sommige anekdotes of weetjes worden soms herhaald, maar in zijn totaliteit blijft het bonusmateriaal de moeite waard.

•  Commentary Track Sylvester Stallone: Stallone is schrijver, acteur én regisseur van de film en heeft dus héél veel te vertellen. Boeiende randinformatie die wel grotendeels herhaald wordt in het andere bonusmateriaal.•  Behind the Scenes (27m): zeven fragmenten die bepaalde scènevoorbereidingen toelichten, het filmen van de gevechten, de eventuele bezoeken aan het ziekenhuis... De vliegtuigscène is in het bijzonder interessant om te weten te komen hoe het idee ontstaan is om Statham in de neus van het vliegtuig te laten opduiken..
•  Comic Con 2010 Panel (45m): op het comicbookfestival Comic Con lichttenTerry Crews, Steve Austin, Sylvester Stallone, Dolph Lundgren en Randy Couture een tip van de sluier over de film (op dat moment nog niet uitgekomen) tijdens een live panel, waar ook enkel stripverhaalfans hun vragen mochten afvuren op de acteurs. Alleen al voor de entree van Crews is deze extra de moeite waard! En ook zijn Stallone-imitatie valt best te pruimen. Vooral Stallone komt aan het woord, maar het is duidelijk dat de acteurs zich rot geamuseerd hebben tijdens het maken van de film.
•  From the Ashes: Post Production and Release (25m): geeft een interessant inzicht in (een deel van) het postproductieproces van actiefilms, een proces dat zelden aan bod komt. O.a. het opnieuw inspreken van tekst die slecht hoorbaar was (door explosies/schoten), het versterken/verzwakken van bepaalde types geluiden en het editeerproces worden aangeraakt.•  Bloopers (5m): chaotisch aan elkaar geplakte stukken mislukte opnames die noch grappig zijn, noch een meerwaarde betekenen voor de Blu-ray.
•  Deleted Scene "Gunnar Joke" (1m): terecht gedelete scène waarin Dolph Lundgren een best grappige mop vertelt, op dramatisch slecht geacteerde wijze.
•  Interviews Cast & Crew (36m): het merendeel van de acteurs en enkele producers geven hun visie op de film of personage en op het samenwerken met Stallone en de andere acteurs.
•  Expendables the Ultimate Recon (49m): sommige scènes worden uitgelicht en een acteur of producer geeft meer uitleg (met beeld-in-beeld) omtrent het doel van de scène, de uitvoering ervan of een andere anekdote die ermee verband houdt. Een veel beter format dan een commentaartrack, waarbij de commentator af en toe zelf het beeld stopzet om zijn uitleg te vervolledigen, of zelfs het beeld even laat teruggaan.

CONCLUSIE
Een mustseefilm voor liefhebbers van actiefilms uit de jaren 80 die de spierballen willen zien rollen van een sterrenassemble van stoere mannen die handiger zijn met gigantische wapens dan met de Engelse taal. Het beeld en het geluid op deze Blu-Ray zijn simpelweg indrukwekkend! Misschien zien we in de onvermijdelijke sequel Van Damme of Seagal terug?


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Sylvester Stallone
Met: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin, David Zayas, Giselle Itiť, Charisma Carpenter, Gary Daniels, Terry Crews, Mickey Rourke

Film:
6/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664081136


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD MA 7.1
Engels Dolby Digital 5.1  Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
•  Commentary Track Sylvester Stallone
•  Behind the Scenes
•  Comic Con 2010 Panel
•  From the Ashes: Post Production and Release
•  Bloopers
•  Deleted Scene "Gunnar Joke"
•  Interviews Cast & Crew
•  Expendables the Ultimate ReconAndere recente releases van deze maatschappij