:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VIDOCQ
VIDOCQ
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-19
FILM
Parijs. We schrijven het jaar 1830. Vidocq (Gérard Depardieu), Parijs bekendste detective, wordt na een spectaculair gevecht vermoord door de mysterieuze figuur Alchemist. Etienne Boisset (Guillaume Canet), die beweert de biograaf van Vidocq te zijn, gaat op eigen houtje op onderzoek naar de moordenaar van Vidocq. Onderweg gaat hij te rade bij enkele kennissen van Vidocq, zoals zijn partner Nimier (Moussa Maaskri) en zijn minnares Preah (Inés Sastre). Maar hoe meer hij te weten komt, hoe vreemder de hele zaak wordt!


Vidocq is de debuutfilm van regisseur Jean-Christophe Comar, beter bekend als Pitof. Pitof was voordien een gerenommeerd specialeffect-meester met films als Les Visiteurs (’93), La Cité Des Enfants Perdus (’95), Astérix et Obélix Contre César (’99) maar ook Hollywoodblockbusters als Alien 4: Ressurection en The Messenger: The Story Of Joan Of Arc (’99). Frankrijk begint na kassuccessen als Taxi 1 en 2, Le Pacte Des Loups en Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain meer en meer commerciele bigbudget-producties à la Hollywood te produceren. Ook met deze Vidocq krijg je een geslaagde spektakelfilm op je bord. Vidocq werd in Frankrijk een stevige hit (maar niet zo succesvol als Le Pacte Des Loups) en dit is waarschijnlijk te danken aan het acteerwerk van Frankrijk’s bekendste acteur Gérard Depardieu (Cyrano De Bergerac, Vatel) en aan de hype dat Vidocq de eerste volledig digitale film aller tijden was. Het proces geeft een mooi resultaat maar bij sommige close-ups lijkt het geheel toch wat amateuristisch over te komen, dus wij denken niet dat dit op korte termijn de nieuwste standaard in het filmwereldje gaat worden…


BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is scherp met een degelijk schaduwdetail maar wat een beperkt detail. De film is goed te volgen, maar sommige scènes in de donkere kelders waren naar onze mening toch wat te donker. De gebruikte kleuren ogen warm en natuurlijk. Voor de rest hebben we geen vuil en printbeschadigingen kunnen waarnemen. Wel is er soms wat minimale filmgrain aanwezig. Ook hebben we soms enkele kleine digitale compressiefouten opgemerkt maar deze zijn nooit dramatisch. Een goede beeldtransfer! Ook het geluid is van een zéér goede kwaliteit. We hebben hier de keus uit een Franse Dolby Digital 5.1-track en een Franse DTS-track. De Franse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en met een brede spreiding. De track klinkt lekker hard en de geluidseffecten krijgen al de ondersteuning die ze nodig hebben zodat je meer dan eens in het midden van de actie geplaatst wordt. De Franse DTS-track heeft een iets wijder en gedetailleerder geluidsbeeld en geniet daardoor onze voorkeur. Beide geluidstracks zijn van een superieure kwaliteit!


EXTRA’S
We krijgen hier toch een mooi pakketje samengesteld door de mensen bij Dutch Filmworks. Op de eerste schijf krijgen we enkele ‘niet te skippen’ trailers. Als je het Nederlandse menu gebruikt zijn dit Rush Hour 2, Original Sin en Bandits, maar als je het Franse menu gebruikt krijg je trailers van Vidocq, Spy Kids 2 en Thirteen Days. Op de tweede DVD zijn al de andere extra’s te vinden. Eerst krijgen we wat promomateriaal als een teasertrailer (waar is de bioscooptrailer?) en een videoclip. Dan hebben we een storyboard-sectie, hier kun je kiezen tussen een vijf fragmenten uit de film als storyboard. Die je kan bekijken terwijl je via de multi-angle toets op je afstandsbediening het uiteindelijke fragment er naast kan laten afspelen. Scenarist Jean-Christophe Grange geeft in enkele clipjes uitleg over de karakters en hoofdpersonages. Je kan kiezen tussen Vidocq, Etienne, Lautrennes, Nimier, Preah, the 3 dignitaries en the Alchemist. Dan hebben we een interessante making of-documentaire van een mooie 23 minuten. Hierin krijgt de kijker een uitgebreide blik achter de schermen en geeft debuterend Pitof voldoende uitleg over verschillende eigenschappen die kwamen kijken bij het maken van de film. Als voorlaatste treffen we een korte (7 min.) featurette aan die handelt over de effecten die nodig waren voor het masker dat in de film gedragen word door de Alchemist. Tenslotte hebben we biografieën van acteurs Gérard Depardieu (5 pag.), Guillaume Canet (3 pag.), Inés Sastre (4 pag.) en van regisseur Pitof (4 pag.). Tenslotte zijn beide DVD’s mooi verpakt in een luxe digipack. Prima werk van Dutch Filmworks! Toch spijtig dat er geen audiocommentaar aanwezig is van regisseur Pitof…


CONCLUSIE
Vidocq is een geslaagde Franse spektakelfilm en is het beste te omschrijven als Sherlock Holmes meets The Matrix. Vidocq is trouwens een personage dat echt bestaan heeft, natuurlijk is het verhaal maar fictie. Maar laat dat je niet ontmoedigen en laat je meeslepen in dit spectaculaire avontuur met enkele verbluffende speciale effecten. De beeld- en geluidskwaliteit zijn zéér goed te noemen. Bovendien bevat deze uitgave enkele interessante extra’s. Deze DVD is een aanrader voor mensen die houden van films à la Le Pacte Des Loups (Brotherhood Of The Wolf).


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Pitof
Met: Gérard Depardieu, Guillaume Canet, Inés Sastre, Moussa Maaskri, André Dussollier

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664005767


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disk 1:
• Cross-promotional trailers
Disk 2:
• Teaser
• Videoclip “Apocalyptica”
• Storyboards
• The Characters
• Documentaire “Making of Vidocq”
• Featurette “FX of the mask”
• Biography

Andere recente releases van deze maatschappij