:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GEERT HOSTE 18 - VULKAAN
GEERT HOSTE 18 - VULKAAN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-02-15
OPTREDEN
Ach, Geert Hoste brengt ieder jaar ongeveer hetzelfde soort mopjes. De randvoorwaarden veranderen alleen een beetje, zeker in een verkiezingsjaar, en met de ongeziene politieke situatie eind 2010 is het bon ton om op de politici in te hakken, niet altijd met even fijnzinnige spitsvondigheden, zoals de affiniteit tussen Bart De Wever en frituursnacks, de fysieke overeenkomsten tussen Jan Peumans en Kabouter Plop, de nogal grote neus van Caroline Gennez of de slechte haarsnit van Siegfried Bracke, die overigens in de zaal zit en regelmatig in close-up wordt genomen én nogal eens rood aanloopt  als het over hem gaat. Hostes imitatie van de spreekstijl van Elio Di Rupo is echter zeer goed ingestudeerd en herkenbaar, en de brave man beschikt over de nodige dosis zelfrelativering en prikt wel, maar snijdt nooit echt diep in het vlees. En ook over niet politiek geladen onderwerpen, zoals de waanzin van de aankoop van exclusieve koffiepadjes, of over het feit dat Peter Van Asbroeck wel héél veel programma's op VT4 presenteert, verkondigt Geert Hoste grappige waarheden.

De show Vulkaan bevat echter een statement dat het niveau van de strapatsen uit Geert Hostes vorige 17 shows ruim overstijgt: uiteraard gaat een niet onaardig deel van de aandacht namelijk naar de pedofilieschandalen omtrent ex-bisschop Vangheluwe, de starre houding van de nieuwe aartsbisschop Léonard die de stoute bisschop als straf (!) heeft verbannen naar de abdij van Westvleteren, afdeling trappist, en de volgehouden onschuld van de vorige aartsbisschop Danneels. Moppen over een dergelijk onderwerp zijn emotioneel beladen en het is niet altijd even evident om over zo'n maatschappelijk gevoelig thema überhaupt te spreken, laat staan grappen te maken. Ongeveer in het midden van de tweede helft van de show steekt Hoste echter een doodernstig pleidooi af, naar zijn normen du jamais vu, waar de zaal eerst doodstil van wordt en vervolgens in laaiend applaus ontsteekt, waarin Hoste pleit dat in naam van de godsdienstvrijheid iedereen het recht heeft om de grootste zottigheden uit te halen, met één notoire uitzondering: van kinderen blijf je af! Omwille van deze duidelijke stellingname, iets wat Hoste in zijn carrière nog nooit gedaan heeft omdat hij politieke neutraliteit nastreeft en omwille van het feit dat hij hier duidelijk de grenzen van de eerder beperkte dorpspolitiek ruim overstijgt, kan ik niet anders dan dit qua inhoudelijke score te belonen.


Wat ik persoonlijk ook erg in Hoste weet te appreciëren is dat hij zich tegenwoordig engageert voor Amnesty International, waarvoor hij het gedroomde uithangbord is: immers is het niet in alle landen even evident om een stand-upcomedian op het podium te halen die nogal scherpe kritiek formuleert op het beleid, en dat dan de helft van de beleidsmakers zélf in de zaal smakelijk zit te lachen met zijn kolder. Hoste heeft echter een soort van vertrouwensband met de publieke opinie opgebouwd doordat hij in zijn rol van politiek cabaretier gegroeid is en toch jaar na jaar blijkt dat zijn humor niet echt getuigt van kwade wil.

BEELD EN GELUID
Hier is weinig over te zeggen: beeld en geluidskwaliteit zijn in orde, het beeld is zelfs iets beter dan in veel van de vorige shows: fouten zoals een schijnwerper die recht in de lens schijnt zijn niet te zien, en in de zaal herkent u ongetwijfeld ruim de helft van de slachtoffers van Hostes conference. D'r is geïnvesteerd in een double layer, en dat maakt de compressie een stuk beter. De monoloog is perfect verstaanbaar.
 
EXTRA'S
Deze disk heeft niet eens een menu.
 
CONCLUSIE
Na de eerder makke show Geert Hoste Beslist van vorig jaar is Vulkaan een geïnspireerde show met een boodschap waar ik even stil van word.coverStudio: Één

Regie: -
Met: Geert Hoste

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
-

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425001820290


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij