:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALICE IN WONDERLAND
ALICE IN WONDERLAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Stan - Geplaatst op: 2011-03-03
FILM
De film begint met het jonge, blonde meisje Alice dat de geschiedenisles gespeld wordt door haar oudere zus, hangend in een boom en spelend met een katje (dé ideale leerpositie!). Haar aandacht wijkt af van de saaie geschiedenisverhalen en al zingend ontsnapt ze aan het oog van haar voorlezende lerares. Een wit konijn met een gigantisch zakhorloge en even grote haast snelt voorbij en Alice holt het achterna. Ze volgt de donzige witoor door een lange pijp, valt helemaal tot beneden waar ze uiteindelijk een sprekende deurknop (van een piepklein deurtje) tegenkomt. Door een krimpdrankje geraakt Alice door het deurtje en komt in het magische wonderland terecht. De ene na de andere kleurrijke figuur passeert de revue:  de Gekke Hoedenmaker (Mad Hatter) en de Maartse Haas (March Hare) die op hun zonderlinge theekransje elke dag hun onjaardag (elke dag die niet hun verjaardag is) vieren;  de kolderkat (Cheshire cat) die kan verschijnen en verdwijnen naar wens; een waterpijprokende paarse rups die letters van rook uitblaast; de tweeling Tweedle-dum en Tweedle-dee en nog veel veel meer.. Uiteindelijk komt Alice bij de grote baas van het wonderland terecht, de uiterst dominante hartenkoningin die regeert met ijzeren hand. Ook lieve Alice maakt kennis met die hand en wordt veroordeeld tot onthoofding. Ze weet te vluchten voor de koningin en haar soldaten (die een speelkaart als lijf hebben) tot ze aan het gesloten deurtje komt waarlangs ze gekomen is... Gelukkig voor Alice – en de kijkende kindertjes – wordt ze net op tijd wakker gemaakt door haar zus en blijkt alles slechts een droom geweest te zijn. Eind goed, al goed!



Alice In Wonderland is gebaseerd op de boeken van Lewis Carroll, in een eigen interpretatie door Disney. Zo waren de oorspronkelijke illustraties in de boeken van de hand van John Tenniel, maar zijn die grondig herwerkt en een stuk toegankelijker gemaakt voor het (Amerikaanse) filmkijkende publiek. Dit was vroeger een punt van onterechte kritiek, de Disney-personages zijn wat kinderlijker, maar daarom niet minder fantasierijk of grappig. De dialogen en gedichten zijn grotendeels behouden en/of verwerkt in de vele liedjes die de tekenfilm telt. 


BEELD EN GELUID
De film komt in de oorspronkelijke 1.33:1-verhouding, hoewel de achterflap van de Blu-ray dat anders vermeldt (de vermelde gesproken talen en ondertitels kloppen ook niet). Deze verhouding zorgt voor zwarte randen, maar dat is dan ook het enige negatieve dat kan worden gezegd over het beeld. De film is meer dan een halve eeuw oud, maar de restauratie zorgt voor perfecte kleuren en heldere beelden zonder ook maar iets van ruis, alsof het een tekenfilm betreft uit dit decennium. Ook de audio is voorbeeldig hersteld en klinkt haarfijn. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit vooral voor de Engelse audio geldt. Als we overschakelen naar een andere taal klinken de stemmen en de liedjes plots wat doffer en verder weg, iets wat belangrijk kan zijn voor kinderen die de Nederlandstalige versie willen horen.



EXTRA'S
De Disney View vult de zwarte randen van het beeld op met omlijstingen over het thema van de film, een feature waarvan men zich kan afvragen of die wel een feature kan worden genoemd. Als de extra Door het sleutelgat: Gids voor Wonderland  wordt geactiveerd, springt de film af en toe naar een interview of archiefbeeld dat het onstaan en de geschiedenis van de film toelicht, oa over Lewis Caroll die de boeken schreef. Referentiemateriaal: Alice en de deurknop (5 min) toont hoe Kathryn Beaumont (stem van Alice) de scène met de deurknop uitbeeldt. Dit materiaal is door de tekenaars als referentie gebruikt. In Potloodtest: Alice krimpt (2 min) wordt één van de krimpscènes getoond in ruwe potloodversie. Spel: We verven de rozen rood is een interactief spel dat ons zelf de rozen rood laat verven.  Verder zit bij de Blu-ray een dvd-versie van de film die op haar beurt een pak extra materiaal bevat (Alice in Wonderland: Weerspiegelingen (13 min), Operatie Wonderland (11 min), Recent ontdekt Kolderkat-lied (4 min), Door de spiegel (9 min), Eén uur in Wonderland (59 min),  Alice Comedy: Alice’s Wonderland (8 min), The Fred Waring Show (31 min), Walt Disney TV-introducties, Trailers, niet gebruikt Materiaal, Interactieve galerij)

CONCLUSIE

De tekenfilm moet het zeker niet hebben van zijn verhaal dat ongestructureerd is en eerder een verzameling van willekeurige aan elkaar geplakte ontmoetingen. Visueel is de film echter verbluffend: de personages zien er één voor één prachtig uit, origineel, grappig en spreken zonder meer tot de verbeelding. Ook op muzikaal vlak is Alice In Wonderland hoogstaand: de vele liedjes – de helft van de film is vrijwel een musical – klinken goed en zijn vaak literaire pareltjes.



cover



Studio: Walt Disney Studios Home Entertainment

Regie: Clyde Geronimi
Met: Ed Wynn, Jerry Colonna, Kathryn Beaumont, Richard Haydn, Sterling Holloway, Verna Felton

Film:
7,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1951

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418295516


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Disney View
• Door het sleutelgat: Gids voor Wonderland
• Referentiemateriaal: Alice en de deurknop
• Potloodtest: Alice krimpt
• Spel: We verven de rozen rood
• Dvd van de film
• Extra's op de dvd

Andere recente releases van deze maatschappij