:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 31, DE - TERUG IN DE TIJD: DE OERTIJD
SMURFEN 31, DE - TERUG IN DE TIJD: DE OERTIJD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-03-28
SERIE
Het negende seizoen van de Hanna-Barbera-bewerking van De Smurfen is iets anders van opzet dan de andere seizoenen, wat je al dadelijk merkt door de de alternatieve openingscredits. In de eerste drie afleveringen die op deze disk te vinden zijn, begint een deel van de Smurfen door de tijd te reizen dankzij een magisch kristal dat Opa Smurf onder zijn huisje verborgen heeft. Helaas raakt hij ergens onderweg de sleutel kwijt en zonder sleutel kan Grote Smurf de kristallen wel in elkaar zetten, maar weet hij niet op voorhand waar, of beter wanneer, hij gaat terechtkomen. Hij reist met een afvaardiging van de Smurfen van het ene tijdvak naar het andere, belandt zo onder meer op deze disk op een piratenschip en in de oertijd, en wellicht zijn hier nog veel (stereotiepe) verhaaltjes uit te putten.

Seizoen 9 is duidelijk het allerzwakste en steekt schril af tegen de reeks klassiekers uit het eerste en tweede seizoen. Het door de tijd laten reizen van de Smurfen was alleszins het zwaktebod dat uiteindelijk de doodsteek voor de reeks betekende, na het invoeren van de Kleutersmurfjes, Wilde Smurf, de twee bejaarde smurfen, nu nog toegang tot een tijdmachine... Het is een beetje zoals Homer Simpson profetisch in The Itchy & Scratchy & Poochie show in seizoen 8 van The Simpsons meldde: de ingebruikname van een tijdmachine is meestal een McGuffin voor hopeloze scenaristen. Dus: in seizoen 9 zijn De Smurfen al duidelijk lang over de haai gesprongen en is het nog wat aanmodderen tot het onvermijdelijke einde. De animatiefiguurtjes zijn een stuk slordiger getekend, niet de hele voice cast is nog langer van de partij, en de verhalen zijn soms werkelijk nog verder gezocht dan een gemiddelde aflevering van Scooby-Doo. De verhaallijnen springen van de hak op de tak, hebben geen enkele opbouw en behalve een paar oneliners die er in vertaling toch niet doorkomen, zit er weinig pit in deze reeks afleveringen.

AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er Smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat één dubbelaflevering bestaande uit een lange en een korte aflevering, dan nog een vervolg daarop in de vorm van een korte aflevering, gevolgd door één minder  verband houdende losse, volledige aflevering.

Smurfen uit de oertijd (deel 1)
De Smurfen vinden in het ijs een babytriceratops en ze vragen aan Vader Tijd om het diertje terug te sturen naar het tijdperk van zijn moeder en vader. Vader Tijd is echter een "tijdje" weg, dus moeten de Smurfen het zelf maar zien te klaren met een tijdskristal. Door toedoen van een dolle dinosaurus geraakt het tijdskristal echter door elkaar gegooid. Enkele holbewoners hebben intussen Klungelsmurf gegijzeld, overtuigd van het idee dat die met zijn stenen vuur kan maken.

Gevangen in de tijd (deel 2)
De Smurfen bedenken een plannetje om Klungelsmurf te redden, terwijl Grote Smurf het tijdskristal opnieuw in elkaar probeert te puzzelen. En dat alles op een dikke tien minuten.

Oersmurfen (deel 3)
Smulsmurf probeert iets eetbaars te vinden, maar belandt in het nest van een grote roofvogel die hem verkeerdelijk aanziet voor haar jong. Het jong zelf is uit het nest gevallen en denkt dat zijn mama het eerste personage is dat het heeft ontmoet nadat het uit het ei kwam gekropen, en laat dat nu toevallig Brilsmurf zijn.

Piratensmurfen
Deze aflevering situeert zich duidelijk later op het seizoen, terwijl de eerste drie elkaar opvolgden. De Smurfen zijn nog altijd niet thuis. Ze belanden ditmaal op een eiland waar piraat Roodbaard en zijn papegaai Blauwbek zijn neergestreken op zoek naar een schat. Naast een hoop goud en edelstenen, die Roodbaart niet interesseren, bevat de schatkoffer ook een amulet waarmee je een leger van willoze slaven kan maken.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is nog steeds geweldig gedateerd, maar fouten in de beeldkwaliteit zoals in deel 29 zitten er gelukkig niet meer in. D'r zit wat blokvorming op de lijntjes en aliasing is ook niet zo ver weg. De dialogen klinken niet altijd even verstaanbaar, vooral de holbewoners uit de oertijdafleveringen spreken een soort van Nederlands dat voor een Vlaming niet door de beugel kan. De muziek klink regelmatig off-key en aan simultaniteit heeft niemand gedacht.

EXTRA'S
De extra's zijn door het tijdskristal weggebeamd naar Sint-Juttemis. U kan ze daar gaan bekijken met behulp van uw tijdskristal. Gesteld dat u weet wanneer dat is, natuurlijk.
 
CONCLUSIE
Dit is zeker niet de interessantste Smurfencompilatie, alhoewel het interessant is om te zien hoe de franchise in het negende seizoen eigenlijk op sterven na dood is. Toch is dit waarschijnlijk nog duizend keer beter dan de Gosnell-verfilming die op ons afkomt. De Smurfen met een tijdskristal naar het tijdperk van de piraten katapulteren, het kan nog nét.coverStudio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412156982120


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij