:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETITS MOUCHOIRS, LES
PETITS MOUCHOIRS, LES
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-08-25
FILM
Een groep vrienden uit Parijs maakt zich klaar voor hun jaarlijkse vakantie samen. Zoals ieder jaar heeft Max - een rijke hotelhouder - de anderen uitgenodigd om een aantal weken door te brengen in zijn strandhuis in de buurt van Bordeaux. Iedereen kijkt uit naar de reis, maar dan gebeurt er een tragisch ongeluk: Ludo, het fuifbeest van de groep, wordt na een nachtje stappen door een vrachtwagen gegrepen. Hij overleeft het ongeval, maar is er bijzonder slecht aan toe. Hoewel ze allemaal heel ongerust zijn over Ludo en het eigenlijk niet zeker is of hun vriend het zal halen, beslissen de vrienden toch hun vakantie door te laten gaan. Ze blijven immers in het land en kunnen in een mum van tijdweer in Parijs zijn als het nodig is.

Maar de vakantie loopt niet helemaal zoals gepland. Max lijdt enorm onder de stress van z'n drukke hotel en kan het niet laten van een muis een olifant te maken. Bovendien  heeft z'n beste vriend Vincent hem net verteld dat hij wel heel aparte gevoelens voor hem koestert, en dat terwijl Vincent getrouwd is met Isa en een zoontje heeft. Max vindt het bijzonder moeilijk om daarmee om te gaan en mijdt Vincent dan ook zoveel mogelijk. Maar hij is niet de enige met problemen. Antoine is onlangs gedumpt door Juliette en hij doet al het mogelijke om haar weer voor zich te winnen, zonder veel resultaat. Eric zit ongeveer in hetzelfde schuitje. Hij is samen met Léa en pas als het te laat is ziet hij in hoe belangrijk zij eigenlijk wel voor hem is. En dan is er nog Marie. Zij heeft al maanden een louter seksuele relatie met Franck. Maries angst voor een vaste relatie blijft hen echter in de weg zitten.

Het is dus duidelijk dat de vrienden heel wat emotionele bagage mee op de reis nemen en dat kan niet anders dan gevolgen hebben. Ondanks het feit dat ze elkaar al jaren kennen, hebben ze toch nog onnoemelijk veel geheimen voor elkaar die vroeg of laat aan de oppervlakte zullen komen. Zal hun vriendschap daartegen bestand zijn?

Les Petits Mouchoirs is een typisch Franse praatfilm. Gedurende bijna tweeënhalf uur babbelen de personages erop los, maar eigenlijk zijn het voornamelijk de dingen die niet gezegd worden die van tel zijn. En dat wordt heel duidelijk in het verloop van deze film. Les Petits Mouchoirs, geregisseerd door Guillaume Canet die in Frankrijk voornamelijk als acteur bekend is, is een sterke film geworden. Op de acteerprestaties valt niets aan te merken en dat is van een onnoemelijk belang in een film als deze. De grote sterkte van Les Petits Mouchoirs is immers de psychologische uitwerking van de personages. We hebben geen enkele moeite gehad om te geloven dat deze vrienden elkaar al jaren kennen. In de meest simpele scènes - samen aan tafel, samen in de auto - wordt ons duidelijk gemaakt wat voor een vriendschap deze mensen delen. Maar zonder daar afbreuk aan te doen, wordt ook duidelijk dat ze toch niet alles met elkaar delen en dat er heel wat geheimen en zelfs leugens zijn die wegen op hun vriendschap. De titel verwijst naar een Franse uitdrukking - le mettre dans sa poche avec son mouchoir par dessus - wat zoveel betekent als dingen vergeten of verborgen houden.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Les Petits Mouchoirs is redelijk voor een dvd. Er zijn geen echte fouten in het beeld, maar echt scherp is het beeld nu ook weer niet te noemen. Voornamelijk op de achtergrond zit wel wat ruis. Voor het geluid is een 5.1-geluidstrack voorzien, maar die geeft geen echte meerwaarde aan de film. Les Petits Mouchoirs is voornamelijk een praatfilm en moet het nu niet meteen hebben van geluidseffecten. De dialogen zijn wel helder. In de film zitten trouwens een aantal heel leuke en perfect aansluitende popnummers verwerkt.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Les Petits Mouchoirs is een geslaagde film. Het verhaal is eenvoudig en er wordt veel aandacht besteed aan de psychologische uitdieping van de karakters. De acteurs leveren bovendien prachtig werk. Les Petits Mouchoirs is zeker het bekijken waard!


cover
Studio: Twin Pics

Regie: Guillaume Canet
Met: François Cluzet, Marion Cotillard, Benoît Magimel, Gilles Lellouche, Jean Dujardin, Laurent Lafitte, Valérie Bonneton en Pascale Arbillot

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
155 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414939105784


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij