:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEWIS - SEIZOEN 4
LEWIS - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-05-30
SERIE
Voor de vierde keer al volgen we het wel en wee van DI Robbie Lewis (Kevin Whately), het voormalige hulpje van inspecteur Endeavour Morse. Bij het quasi gelijktijdig overlijden van Morse als rol en zijn acteur, stond het procutieteam klaar om een opvolger ter wereld te brengen, en ziedaar, de eerst wat suffice inspecteur Lewis is nu hoofdinspecteur bij de Thames Valley Police in Oxford, en samen met zijn nieuwe sidekick, de saaie halve theoloog James Hathaway (Laurence Fox), vormt het team best wel een prettige werkeenheid die moorden oplost die meestal diep in de nether regions of the soul begraven zitten bij redelijk ambitieus volk dat zich graag tot de eliteklasse van het mondaine, intellectuele Oxford rekent. Niets is minder waar: in Oxford liggen de lijken, althans in deze regio, voor het rapen, en dan gaat het steevast altijd om ingewikkelde whodunits, nooit zaken waarbij er nu eens iemand gewoon in het bijzijn van een hele hoop getuigen een liefdesrivaal naar de andere wereld helpt.

De verhalen blijven echter boeiend; aan de productiewaarden van de latere Morse-afleveringen wordt er niet meer gesleuteld. Er zijn weliswaar een paar nieuwe personages bijgekomen: detective Jean Innocent (Rebecca Front) is de harde zakenvrouw die zich moet bewijzen aan het hoofd van een door mannen gedomineerd departement als justitie, maar ze weet perfect wat Lewis' natuurlijke biotoop is om snel en volledig wettelijk in orde met resultaten op de proppen te komen. Pathologe Laura Hobson (Clare Holman) is er al bij van toen Morse de plak nog zwaaide.

In deze reeks weten de scenaristen zelfs de privélevens van enkele van hun anders blijvend stoïcijnse personages toe te lichten. Zo krijgen we een kijkje in het studentenleven van Laura Hobson, maar vooral James Hathaway krijgt het een paar keer erg te verduren. Verwacht ook hier niet dadelijk scènes met slaande deuren, maar eerder existentiële mijmeringen van de betrokken hoofdpersonages. Lewis is zowat de intelligentste detective die het Verenigd Koninkrijk op dit ogenblik produceert; nogal wat bekende Engelse acteurs passeren de revue en drukken er telkens hun eigen stempel zonder alle aandacht naar zich toe te trekken. Maar de grootste troef is dat de plots zelf één voor één fucking brilliant zijn, wat onder meer mag blijken uit de verwevenheid van de diverse subverhaallijnen in Your Sudden Death Question. Lewis is here to stay. Het vijfde seizoen van deze reeks die zich afspeelt op één van de meest tot de verbeelding sprekende locaties ter wereld, is intussen al op ITV uitgezonden (thank goodness for satellite tv). Volgend jaar of zo leest u er zeker hier een review over.
 
AFLEVERINGEN
Merk op dat de afleveringen in de volgorde op deze disk niet overeenkomen met de volgorde van de uitzendingen. Vermits de verhalen elk op één disk staan, is het een koud kunstje om ze in de juiste volgorde te bekijken. De volgorde hieronder is die van de disks (fout), voor de juiste volgorde moet u gewoon de nummering volgen.
 
15. Your Sudden Death Question
Ex-televisiepresentator Marcus Richards (Alan Davies) houdt op Chaucer College kwisweekeindjes. De deelnemers betalen 500 pond voor deelname en op het einde van het weekeinde gaan de winnaars met de pot naar huis. Zes koppels, waaronder twee hartsvriendinnen die allebei net moeder geworden zijn, twee militairen met verlof, twee oude dons uit het college, een advocatenkoppel en een paar studenten... allen willen ze hun kans wagen om met de pot van 5000 pond naar huis te wandelen. Eén van de kandidaten, Ethan Croft (Adam James), die daarvoor nog één van de vrouwelijke kandidaten van een andere ploeg tevergeefs trachtte te verleiden, wordt gewurgd in een fontein teruggevonden. Maar de quiz gaat gewoon door, zelfs nadat er nog een tweede dode valt. Tegen dan hebben Lewis en Hathaway al lang door dat er méér op het spel staat dan een stom spelletje. Hathaway is bij een concertbezoek zijn geliefde Gibson-gitaar kwijtgeraakt: iemand heeft het ding uit de wagen van de inspecteur gejat. Als hij het ding terugvindt op internet, doet Lewis zich als potentiële koper voordoen. Saillant detail is echter dat de verkoper precies degene is die de gitaar eertijds aan Hathaway heeft verkocht.
 

16. Falling Darkness
Op Halloween-avond wordt professor Ligiea Willard (Louise Hunt), een vriendin van Lewis' vaste pathologe Laura Hobson (Claire Holman), vermoord met een houten staak in het hart. Doctor Willard stond aan het hoofd van een omstreden laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar stamceltherapie en nogal wat religieuze fundamentalisten houden bijna permanent een wake bij het centrum om de "onzedelijke morele praktijken" aldaar aan te klagen. De zaak trekt nogal wat gekken aan, want ook de naar eigen zeggen paranormaal begaafde Ursula Van Tressell (Lynsey Baxter) voelt naar eigen zeggen negatieve vibraties, en één van de studentes van het studentenhuis waar Willard en Hobson eertijds samen met Ellen Jacoby (Niamh Cusack) studeerden, wordt het volgende slachtoffer.


14. Dark Matter

Rector Andrew Crompton (Christopher Bowen) wordt dood aangetroffen in een sterrenobservatorium. Zijn vrouw Isobel (Sophie Ward) vermoedde reeds langer dat hij een affaire had, maar zijn onverklaarbare afwezigheden de laatste drie maanden kunnen op rekening geschreven worden van een bezoek aan een priester (Jonathan Cullen). Die weet wat het geheim van Crompton is, maar hij verschuilt zich achter het biechtgeheim. Lewis vindt in het observatorium een notaboekje van Jez Haydock (Andrew Hawley), een student van het hoofd van het departement sterrenkunde, Gwen Raeburn (Diana Quick). Crompton had blijkbaar ooit wel een affaire met een huisarts Ransome (Deborah Cornelius) en als zij wordt neergeschoten, wijst alles in de richting van een connectie. De schlemiele portier Roger Temple (Warren Clarke) had blijkbaar bewijzen van de affaire en probeerde met chantage zijn schamele loon aan te vullen. Hij heeft het geld hard nodig om zijn hulpbehoevende vader (Bernard Lloyd), een patiënt van Ransome, te laten verzorgen. Temple senior schijnt bovendien óók te weten hoe de vork aan de steel zit, maar niemand gelooft hem, want hij is zo seniel als een deur.


13. The Dead Of Winter

Doctor Stephen Black zit dood op een bus waar iemand hem blijkbaar in de buurt van het chique landgoed Crevecoeur Hall heeft opgezet. In Crecevoeur Hall vindt er net een historische reconstructie plaats van een burgeroorlog uit de 17de eeuw en iemand heeft verwarring gesticht door één van de buksen met een echte kogel te laden. De vader van Hathaway heeft eertijds nog op het landgoed gediend en James loopt er voortdurend oude bekenden tegen het lijf zoals de dochter des huizes, Scarlett Mortmaigne (Camilla Arfwedson), met wie hij ooit nog meer dan goed bevriend was. De eigenaar van Crevecoeur Hall, Augustus Mortmaigne (Richard Johnson), zit echter in geldnood want hij wordt gedwongen om zijn prestigieuze kunstcollectie te veilen. Doctor Black was blijkbaar geobsedeerd door het idee dat er ergens op het landgoed nog een schat te vinden is, namelijk een hoeveelheid gouden munten die één van de landeigenaars in de voornoemde burgeroorlog achterover had gedrukt. D'r ligt inderdaad iets op de landerijen begraven, iets wat blijkbaar de moeite is om voor te moorden.
 

BEELD EN GELUID
De afleveringen zijn in 1.78:1 gepresenteerd en alhoewel de compressie soms wat te wensen overlaat, biedt afleveringen van minder dan anderhalf uur op 1 disk persen toch nog een meer dan voldoende kwaliteit. Eén groot euvel is dat de disks identiek gecodeerd zijn. Als je de eerste disk bijvoorbeeld stopt op 75 minuten en je stopt de tweede erin, dan begint die op de 75ste minuut te spelen waardoor je al eens ongewild de ontknoping van de aflevering eerst te zien krijgvt. Dat is een fout die eenvoudig recht te zetten is, Dutch Filmworks! De kleurpaletten van het pittoreske Oxford komen zeer goed tot hun recht, alhoewel een zekere hoeveelheid grain moet zorgen voor filmische authenticiteit; de grain valt vooral op in donkere scènes zoals alle nachtscènes in The Dead Of Winter. Er is wéér geen Dolby Digital 5.1-track terug te vinden en we moeten het stellen met een Dolby Surround 2.0-track die zeker niet voor een gemiddelde detective moet onderdoen.

EXTRA'S
Ook hier zou de inspecteur dringend een onderzoek moeten instellen naar het verdwijnen van het menu, de hoofdstukkenkeuze en een setupscherm. Voor als irritant beschouwde trailers is er daarentegen altijd nog wel een plaatsje vrij.

CONCLUSIE
In het vierde seizoen van Lewis zitten enkele aardige uitwijdingen over de privélevens van twee van de belangrijkste nevenfiguren zonder daarbij ite vervallen in wat op een cliché lijkt. Het archaïsche decor van Oxford is een vehikel voor detectiveverhalen over de modernste politieontwikkelingen, zoals incestueuze relaties, stamceltherapie, pedofilie, alsook iets minder voor de hand liggende onderwerpen zoals het doorgestoken kaartmilieu van de kwisclubjes.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Bill Anderson, Bille Eltringham, Dan Reed, Nicholas Renton
Met: Kevin Whately, Laurence Fox, Rebecca Front, Clare Holman

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
355 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664086483


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij