:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAC, UN
LAC, UN
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-06-16
FILM
Ver weg van de bewoonde wereld, in een landschap dat overheerst wordt door sneeuw, bergen en uitgestrekte bossen, woont een familie in een klein huisje bij een meer. Het meer is de enige weg naar de bewoonde wereld, maar hier lijkt de familie geen probleem mee te hebben. Het gezin is op z’n minst zonderling: de vader en de – blinde – moeder lijken niet echt iets te doen. Alleen de oudste zoon, Alexi, werkt als houthakker. Elke dag trotseert hij de koude en trekt hij de bossen in. In de uitgestrekte ruimte brengt Alexi zijn dagen alleen door. De stilte die daar heerst wordt enkel onderbroken wanneer Alexi een epileptische aanval krijgt. Hoewel de aanvallen hem steeds meer teisteren, deelt hij dit geheim alleen met zijn jongere zus Hege. De band tussen Alexi en Hege is zeer sterk, om niet te zeggen allesomvattend en op het ziekelijke af. In hun isolement is er immers niemand anders om hun liefde op te richten.


Maar dan steekt de jonge vreemdeling Jurgen het meer over. Hij is ook houthakker en neemt z'n intrek in  het huisje aan het meer. Zijn komst heeft een enorme invloed op de stilzwijgende verhoudingen die er heersen in het gezin van Alexi en Hege, zeker als blijkt dat Hege en Jurgen zich tot elkaar aangetrokken voelen.

Un Lac is geregisseerd door de Fransman Philippe Grandrieux, die zijn opleiding in Brussel genoot. Hij heeft zich voornamelijk gefocust op de experimentele film en dat is ook duidelijk te merken aan Un Lac. De hoofdrollen worden vertolkt door een aantal onbekende acteurs die overigens niet veel te doen hebben. Het is immers duidelijk dat Un Lac niet draait om acteerprestaties, noch om een hoop andere dingen. Un Lac is voornamelijk wat je er zelf van maakt. 
 

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Un Lac is op zijn minst uitzonderlijk te noemen, uitzonderlijk slecht weliswaar. Ongetwijfeld zal het Grandrieuxs bedoeling geweest zijn om met deze trillende beelden en met de vage focus een speciale sfeer te creëren. Voeg daar nog wazige close-ups, onderbelichte beelden en donkere scènes aan toe waarin je amper nog kan zien wat er gebeurt en je krijgt inderdaad een speciaal effect. Maar wij opteren toch voor beelden die niet gefilmd lijken te zijn door iemand die al jaren geen vaste hand meer lheeft. In Un Lac is het zelfs zo erg gesteld dat je er gigantische hoofdpijn of bewegingsziekte aan overhoudt. Met het geluid is het niet beter gesteld. Hoewel de hoes spreekt over 5.1-surroundgeluid, kon onze versterker niet anders vinden dan een povere stereotrack. Niet dat dat de ramp van de eeuw is, want in deze film wordt toch amper gesproken.


EXTRA'S

Bij wijze van extra vinden we een aantal trailers van andere FilmFreak-releases op deze dvd. Zo krijgen we een voorsmaakje van Sombre, Myth of the American Sleepover, Trash Humpers, Van Diemen’s Land en Night Train die op het eerste gezicht even vreemd lijken te zijn als Un Lac.


CONCLUSIE

Un Lac is zonder enige twijfel een experimentele film die heel wat overlaat aan de inzichten van de kijker zelf. In de film gebeurt immers echt niets. Het is voornamelijk wat je er zelf van wilt maken. Voor degenen die heel wat verder willen denken dan wat ze te zien krijgen, kan de film elementen bevatten over incestueuze relaties, angst voor het onbekende, moeizame relaties tussen ouders en kinderen, etc.  Maar hiervoor moet je je wel over de onnoemelijke traagheid van de film kunnen zetten. Un Lac is immers zo traag dat het zo goed als onmogelijk is dat de verveling niet toeslaat. Maar de kijkers die dit allemaal opzij kunnen schuiven, kunnen door Un Lac misschien wel aan het denken gezet worden. Wij zijn daar helaas niet in geslaagd en hebben ons gewoon verveeld. Voor de moedigen onder ons.


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Philippe Grandrieux
Met: Dmitry Kubasov, Natalie Rehorova en Alexei Solonchev

Film:
3/10

Extra's:
2/10

Geluid:
3/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058499127


Beeldformaat:
1.66:1 anamorf PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij