:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHAT NOIR, CHAT BLANC
CHAT NOIR, CHAT BLANC
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-06-29
FILM
Matko is een klunzige en luie kruimeldief. Hij zou maar al te graag op een gemakkelijke manier hopen geld verdienen en met de grote jongens meespelen, maar hij slaagt in geen van beide. Waarschijnlijk omdat Matko eigenlijk te lui is om uit zijn hangmat aan de oever van de Donau te komen. Hij woont samen met zijn 17-jarige zoon Zare, die een hoop meer verstand heeft dan zijn vader, maar meestal zijn vaders gekke buien stilzwijgend ondergaat.


Dan besluit Matko, voor de zoveelste keer, om eindelijk de slag van zijn leven te slaan. Via één van zijn connecties heeft hij het briljante idee gekregen om een trein, geladen met benzine, te stelen. Het enige probleem is dat Matko nog wat extra financiële hulp nodig heeft om zijn plan in een definitieve vorm te gieten. Daarvoor roept hij de hulp in van Grga, een lokale maffiabaas. Grga en de vader van Matko zijn altijd goede vrienden geweest en dus gaat Grga in zee met Matko. Voor nog meer geld en de nodige connecties met de douane gaat Matko naar Dadan, een cocaïne snuivende gangster. Maar zoals te verwachten was, gaat het hele plan de mist in. De trein blijkt verdwenen te zijn en Matko wordt achtergelaten in the middle of nowhere. Wat hij uiteraard niet doorheeft, is dat Dadan hem belazerd heeft en zelf met de buit is gaan lopen. Bovendien passeert Dadan twee keer aan de kassa want hij wil ook nog het geld dat hij Matko geleend heeft terugkrijgen. Matko ziet geen uitweg, maar Dadan heeft een geweldig idee. Hij heeft immers een zus die iedereen Ladybird noemt, klein van gestalte klein maar uiterst vurig – om niet te zeggen onhandelbaar – waardoor heeft Dadan nog geen man voor haar kunnen vinden. Dus sluiten de mannen een overeenkoms: Zare zal trouwen met Ladybird en daarmee Matko’s schulden alossen.


Waar noch Matko, noch Dadan rekening mee lijken te houden is dat de twee jonge mensen helemaal geen zin hebben in een gearrangeerd huwelijk. Ladybird is ervan overtuigd dat ze de ware nog zal tegenkomen die ze dan ineens zal herkennen en Zare is verliefd op Ida, een meisje uit de buurt. Even lijkt het huwelijk niet door te kunnen gaan omdat Zares grootvader plots overlijdt, maar ook daar kan Matko een mouw aan passen. Hij verbergt het lijk met een groot blok ijs op de zolder en stort zich dan vol overgave in het feest. Maar zo snel zullen Zare en Ladybird zich niet gewonnen geven.


Chat Noir Chat Blanc
– of Crna Macka, Beli Macor – is een Oost-Europese film met voor ons totaal onbekende acteurs. De film dateert uit 1998, maar eigenlijk lijkt hij veel ouder. Niet alleen de decors, de kleding en de auto’s lijken afkomstig uit de jaren 70, ook de humor stamt uit een ander tijdperk. Wanneer hebben wij immers voor het laatst een mens verborgen onder een boomstam over het scherm zien kruipen en dat uiterst grappig gevonden? Maar goed, met de juiste ingesteldheid kan Chat Noir Chat Blanc nog wel meevallen.


BEELD EN GELUID

De beeld- en geluidkwaliteit in deze film zijn niet meteen van hoogstaande kwaliteit. Het geluid is alleen stereo en de beeldkwaliteit is ook maar povertjes. De beelden zijn niet erg scherp en alle kleuren zijn nogal flets. Anderzijds moeten we toegeven dat dit niet meteen een probleem vormt bij het bekijken van de film.

EXTRA'S
Enkel de trailer.

CONCLUSIE
Chat Noir Chat Blanc is een komedie met een heel andere soort humor dan we hier de laatste jaren gewend zijn. Voor ons komen de grapjes allemaal een beetje simpel over. Voor het overige valt er ook niet veel verhaal te bespeuren in deze film. Hij kon ons niet meteen bekoren en lijkt ons eerder iets voor de liefhebbers.


cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Emir Kusturica
Met: Bajram Severdzan, Srdjan Todorovic, Branka Katic en Florijan Ajdini

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012152786


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Bulgaars / Servisch / Romani / Frans Dolby Stereo 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij